Ako som jedol v Portugalsku tajomné zviera

zemo - fotkazemo, 20. novembra 2009
Portugalsko zatiaľ nepatrí medzi krajiny, kam sa húfne Slovač ženie za oddychom. Mal som šťastie, že som za desať dní prešiel túto krajinu.

Od prepychového a pyšného Algarve cez smutný a zakríknutý stred krajiny až po neuveriteľne krásny Lisabon. Vy starší by ste si mali pamätať na kultovú americkú komédiu „Keď je utorok, tak musíme byť v Belgicku“. Naša cesta ako keby sa filmom inšpirovala. V roku 1969 parádne uletené movie natočil režisér Mel Stuart. Skupina amerických turistov „spoznáva" Európu šialeným tempom. Aby vlastne vedeli, kde sú, musia sa pozrieť do itinerára a tak zistiť, čo za európska krajina sa im práve mihá za oknami autobusu.

Počas cesty po Portugalsku som vedel, že som stále v krajine nášho sprievodcu Josého. Ozaj, aby som nezabudol, malé poučenie z krízového vývoja - čítaj Žosé, nie Chozé po španielsky ako som to zopárkrát urobil omylom ja. Na to sú tam mimoriadne hákliví, lebo majú Španielov radi, ako u nás hejslováci Čechov. Keď som chcel Josého nahnevať a trochu šialené tempo prehliadky Portugalska zmierniť, tak bol pre mňa iba Chozé.

Tak tento José bol ako živé striebro. Hnal nás neustále do auta a von z auta. Tam ukazoval to, o pár kilometrov zase iné. Všetko ten človiečik ovládal. Zahltil nás nespočetným množstvo informácií. Vďaka Bohu cesta bola popretkávaná aj kulinárskymi zastávkami, a preto som prežil.

Mali sme šťastie. Čo nám hostiteľ a sprievodca videl na očiach, to pre nás ako jedinečná a neopakovateľná 156 centimetrová neriadená strela, a teda presná vzorka nesmierne pohostinného a vľúdneho portugalského národa, urobil. Láska ku Portugalsku mi teda prešla hlavne cez žalúdok.

Ochutnal som, čo sa dalo. Najväčší dojem na mne ale zanechalo jedlo v malom prícestnom hostinci niekde v strede krajiny. Už som vám spomínal film, za toho šľaka neviem, kde to bolo. Len viem, že som musel Josého doslova donútiť zastaviť auto, lebo sme boli v chudobnej časti krajiny. Hrdý sprievodca by najradšej dal na okná autokaru nepriehľadné záclony. Chcel nám ukázať iba to najkrajšie. Nie normálne.

Pri dlhých stoloch sedeli družne chlapi z kamiónov, dodávok i povozov ťahaných somárikmi. V podlhovastej bielej miske mi priniesli velikánske kusiská nádherného chudého šťavnatého mäsko na šťave. Ochutnal som a za toho slovenského čerta som si nevedel predstaviť, z čoho to navarili. José sa začal zabávať. Pridali sa k nemu aj chlapi v montérkach, sediaci s nami pri dlhom stole. Tým stihol vysvetliť, z čoho som kulinársky jeleň.

Prijal som výzvu a začal sa hrať s nimi hru. Dôkladne som prežul každé sústo, zatváril sa pravnuk Brillat-Savarina. Po krátkej pauze som víťazoslávne zahlásil zviera, z ktorého určite pochúťku udusili. Chlapi ručali od smiechu. Ani sa nečudujem. Navrhoval som im klokana, podmorskú kozu alebo supa domáceho.

Nenechali ma ale dlho trápiť. Jeden z chlapov niečo Josému povedal, ten ma vzal pred krčmičku a ukázal na druhú stranu cesty. Tam sa pod korkovými dubmi pásli svinky.
V miske som mal skutočne bravčové. Ale aké! Voňalo po bylinkách. Bolo nesmierne jemne vláknité a rozplývalo sa v ústach. A to mi dali kusy mäsa ako riadna detská päsť.

Cestou ďalej som pochopil prečo. Lúky naokolo kvitli šalviami a na nich sa popásali vyšportované svinky. Nečudo, že nasiakli nielen voňavú trávu, ale hlavne slobodu a radosť zo života na paši v tieni kôrkovníkov.

U nás mušiny trpia. Mäso je tvrdé a smutné. Slobodu slovenským sviniam! Volám a pridávam: Gazdovia, zoberte ich na výlet popásť sa do stredu Portugalska! Budú vám za to tak vďačné, že samé spáchajú na zabíjačke po návrate domov harakiri a možno sa aj samé rozporciujú.
@zareaguj


Diskusia k článku

vegetarianka
Pridávam sa. A slobodu nielen sviniam, ale aj kravám a iným zvieratám! A na tie lúky zoberte na exkurziu deti, aby videli, že bravčové nie je len fľak mäsa v chladiacom boxe, ale že to raz bolo prasa. A dospelých treba zobrať na exkurziu do veľkovýkrmní a možno ako spotrebitelia potom pomôžu zmeniť pomery.
zemo
Dobre, ale mne išlo o to, aby si užili dovolenku a mne sa nevylámali pri jedle zuby. Chňápeš moja zelená statočná? ::))
vegetarianka
Úplne chňápem...však si ich potom, čo si pobehajú, aj zjedzte. A chňápem aj vetu, citujem : U nás mušiny trpia. To sú tvoje slová a ja s nimi súhlasím.
zemo
Ach so, jetz hat ich vrštenľich. Tak peknieho víkendu sa želá.
58vlasta
Veru niekedy treba tomu nášmu svinskému mäsu riadneho pácu, aby malo tú pravú chuť na jazyku, aby sa rozplývalo...
haston
len aby nám nakoniec nezostala namiesto bravčoviny len tá prasacia chrípka..:-)
zemo
Na túto choorobu mrú iba vegetariáni....
Mali by sa dať očkovať ako ja. Už mám na nedeľu upečený dobre mastný bôčik, a kašlem na vakcíny. Sviňa svini pomôže :O)



 



TOPlist