Ako som chovala hydinu....

babidka - fotkababidka, 16. marca 2012
Keď som sa stala vidiečankou , tak som samozrejme mala v úmysle chovať pár sliepok . Naozaj iba niekoľko... aby boli domáce vajíčka na raňajky , na krásne žlté piškótové cestá , domáce rezance . Doma sme sliepky nechovali a ja som nemala žiadne skúsenosti . Manžel to teda vzal do svojich rúk a ...kúpil 100 dvojdňových kuriatok !!!! Na začiatku som dostala záchvat smiechu ktorý rýchle prešiel do mierneho hysterického záchvatu :-) Veď čo ja s tým ?!! Našťastie kuriatka putovali
najprv k manželovej sestre ktorá je rodená farmárka .No a tá sa staralo o svoje aj o naše kuriatka:-)
Keď kuriatka podrástli , tak konečne prišli k nám .Prišli iba sliepočky a pár kohútikov , ale aj tak ich bolo 38 a ja som bola nadšená . Mala som už preštudovanú odbornú literatúru a bola som presvedčená , že to nejako zvládnem .
Mala som presne také predstavy o sliepkach ako všetci mestskí ľudia :-) Trvalo mi nejaký čas , kým som zistila , že sliepky majú svoj vlastný názor na to čo a kedy jesť , kde chcú spať , čo je vhodné na rozhrabanie a na rozďobanie , kde budú nechávať svoje kurince :-( Náš vlčiak ich považoval za drzých votrelcov a tak sa ku nim aj správal . Bolo to ťažké , ale po pár dňoch som psíka naučila , že „naše sliepky sú nedotknuteľné „ a veruže to rešpektoval .
Ťažká skúška pre mňa nastala , keď mi začala kvokať prvá sliepka ...bola som zúfalá , lebo som bola presvedčená že ochorela a strašne trpí :-) Vyskúšala som snáď všetky "protikvokacie" metódy - ale sliepky kvokali a kvokali ďalej . Tak som podľahla ich nátlaku a podsypala som vajíčka jednej , o pár dni ďalšej ...a odrazu som mala 4 kvočky . Nemali chuderky pokoja . Stále som ich kontrolovala , dvíhala a obzerala vajíčka , merala teplotu pod nimi , skúšala vlhkosť . Napriek tomu všetkému sa kuriatka začali liahnuť a ja som bola nadšená !! Boli nádherné , milučké a šikovné . Dokázala som pri nich presedieť celé hodiny a sledovať ich . A pravdupovediac – fascinujú ma doteraz . S hrdosťou som kvočky aj s kuriatkami vykladala každý deň na dvor a do záhrady . Rástla som od pýchy , keď mi ich susedky obdivovali a vychvaľovali . Kvočky s kuriatkami už „neboli v móde“ a každý si sliepky kúpil už odrastené od priekupníkov . A odrazu prišla „panička“ a mala plnú záhradu sliepok a dokonca aj kvočky !
Akoby mi sliepky nestačili , na ďalšiu jar sme kúpili pár brojlerových moriek . Trošku som mala obavy , morky sú dosť chúlostivé a nevedela som , či si s nimi poradím . Panika ma chytala pri každom daždi aby mi nezmohli , kontrolovala som snáď každé steblo trávy čo si odždibli .
Polovica z nich síce do konca leta neprežila – urobila som pár chýb ktoré sa im vypomstili – ale získala som cenné skúsenosti . Každý ďalší kŕdeľ moriek bol a je krajší ...
Keď som už chov sliepok aj moriek zvládala bez väčších pohrôm , rozhodli sme sa kúpiť brojlerové kurčatá . Žiadne 2-3 ale rovno 40 :-) Môj muž je veľmi praktický a podľa neho čas ,ktorý som strávila pri sliepkach mal byť využitý efektívne :-) Takže ci kŕmim 30 či 70 kusov hydiny - je to vlastne jedno z hľadiska môjho času ale nie je to jedno z hľadiska efektívnosti :-)))))
Brojlery sú na prvý pohľad čudné sliepky . Nebehajú .Pípajú až priveľmi. Nie sú zvedavé. Nehrabú .Iba sedia pri kŕmidle a jedia a jedia . Tak som to videla aj ja . Za prvé 2 týždne stratili asi 1/3 svojej hmotnosti a pili naozaj neúnosné množstvá vody . Iba jedli , pili a ...kadili . Vodnatú stolicu som považovala za čudnú , ale veterinár ma ubezpečil , že o pár dní to prejde . Prešlo . Naozaj . Zvykli si na moju domácu stravu – iba zmes pšeničného a kukuričného šrotu a krásnu chrumkavú žihľavu . Ktovie akým krmivom ich kŕmia aby rýchlo rástli ? Veď to bolo prekvapujúce , keď z nich pri prirodzenej strave takým tempom vychádzala voda a prudko schudli . Keď však začali naspäť priberať , menili sa aj ich zvyky – začali sa znovu meniť na sliepky . Samozrejme , že najradšej sedia pri kŕmidle ! Ale začal ich zaujímať aj zvyšok ich kuracieho sveta . Tráva . Hmyz. Hrabanie v hline .
Keď niekto hanlivo tvrdí o sliepkach že sú hlúpe – veľmi sa mýli . Áno , sú pragmatické a v prvom rade myslia na jedlo / ľudia nie sú iní/ ale celkom sprosté nie sú . Kuriatka hneď po vyliahnutí sledujú matku a tá ich naučí všetko , čo v živote potrebujú . Brojlery nie sú také bystré ako normálne sliepky , ale skoro pochopia ako prežiť.
Morky sú celkom iné . Ani po 3 mesiacoch nevedia trafiť do svojho domčeka . Keď pri lejaku stoja pod odkvapom tak tam stoja - nech leje akokoľvek . Zato večer dokážu vyletieť a usadiť sa na streche skleníka či na vrchné konáre čerešne !Vtedy mám o "zábavu" postarané .... Môj názor na ich mentálnu úroveň je asi taký : ak možno morku považovať za „škôlkára“ tak sliepky sú „vysokoškoláčky „.
Chovať hydinu nie je mimoriadne náročná intelektuálna činnosť– ale chce to svoj čas . Znamená to skoré ranné vstávanie kvôli kŕmeniu bez ohľadu na počasie či ročné obdobie . Pravidelné čistenie kurníka a výbehu od kurincov . Dennodené vláčenie veľkých debničiek čerstvej žihľavy z lesa a rôznych bylín ktoré hydine chutí . Ráno ešte za svitania prejdem takmer kolenačky trávnik, kde má byť hydina cez deň , aby som vyzbierala všetkých slimákov-bezdomovcov , aby sa nimi sliepky neotrávili . Uchrániť hydinu pred jastrabom , kunou , líškou .Každý rok tak prídem o niekoľko sliepok ....Kuriatka chrániť pred všetkým možným – od lietajúcich dravcov , lasicou, kunou, tchorom ci užovkou.Striehnu na nich rôzne choroby takže maličké nosnice treba pravidelne vakcinovať , dbať na čistotu kŕmidiel a hlavne vody …
No a niekedy príde hotová pohroma . Pred dvoma rokmi nám počas jednej júnovej noci líška vtrhla do kurína a zlikvidovala takmer polovicu kŕdľa. Za obeť jej padlo 20 krásne vykŕmených brojlerov /ťažkých asi 4kg/ , 11 niekoľkotýždňových budúcich nosníc a jednu asi 7 kg morku .Psa sme tu noc omylom zamkli v garáži :-((( Bolo to v čase , keď majú líšky mladé - takže si asi chcela líška-matka narobiť zásoby . Ale akosi som sa na ňu nedokázala poriadne nahnevať ! Poplakala som si...a na druhý deň sme priviezli nové mladé brojlery. Ale za tými mojimi krásnymi kuriatkami mi je dodnes ľúto :-((
Chovať hydinu nie je veruže ani lacné .Zdravá hydina a vajíčka sa iba z odpadkov z kuchyne /ako si mnohí predstavujú/"nevyrobia " .Hotové kŕmne zmesi sme časom zavrhli - sú dosť drahé a hlavne ich zloženie a pôvod dosť nejasné:-( Po žatve sa snažíme nakúpiť pšenicu a kukuricu v okolí a z nej si sami robíme šrot . No a doplnky výživy ako sú minerály, vitamíny , liečivá , dezinfekciu kupujeme u veterinára ktorému dôverujeme. Od skorej jari do jesene vláčim obrovské množstvá "ekologicky čistej" žihľavy z lesa . Máme milého suseda ktorý dvakrát do roka pokosí svoj veľký sad , trávu usuší a daruje nám seno na podstieľanie .
Ešte jedna rada pre nádejných chovateľov hydiny- ak máte veľké oči a domnievate sa , že vajíčka aj hydinové mäso budete mať lacnejšie ako z hypermarketu tak sa rýchlo prebuďte :-) Ale zato ich budete mať zaručene chutné a najvyššej bio kvalite ....Budete vedieť presne čo jete . Čerstvé . Bez rastových hormónov , dioxinov a inej pliagy .
Už niekoľko rokov túžim po kŕdli kačiek a husí. Dúfam , že toto leto už budú po našej záhrade behať....:-)
@zareaguj


Diskusia k článku

marianne69
No @babidka poviem Ti,ked Bettty Macdonaldova pisala knihu Vajce a ja urcite netusila, koho mat za konkurenta.Sak hod na papier,podho do vysavatelstva a bestseller bude na svete.Ohromne citanie,bavila som sa ako pri spominanej autorke.A zaroven aj obdiv,ja som taky zahradkarsky Micurin, to ma nesmierne bavi,ale ci by som v gazdovke obstala,neviem.Skor nie, ako ano:-DDD Este raz vdaka:-)
2x sracz a berta
julica
:))) Vy ste teda maximalisti! No a hneď mám aj otázku: to všetky slimáky môžu otráviť sliepky? Ja som minulý rok hádzala tým našim také hnedé... nič sa im síce nestalo, ale rada by som vedela, či to bolo odo mňa hlúpe.
2x sracz a berta
pivonka
Krásny príspevok, krásne čítanie! Aká to je práca si neviem predstaviť, lebo som nikdy hydinu nechovala, ale viem, že je to náročné, ale isto aj krásne. Musíš mať z toho radosť, keď vidíš tie kuriatka ...
2x sracz a berta
marcy
veľmi si vážim,že si sa podelila o úspechy a bohužiaľ aj o straty....fakt,čítala som jedným dychom :-) na ČT 1 sledujeme s mužom Farmu,tam si kúpili bežcov,strašne zlaté zvieratká,ktoré idú po slizniakoch.JE to všetko pekné,ale zaväzujúce...my by sme radi chovali,ale počas dovolenky by bol problém .Zatiaľ si kupujem vajíčka od susedky,ale neskôr uvidíme,mne je to blízke,lebo sme chovali a každú sobotu sa varil kotol vody....želám úspech s kačičkami a húskami,ako drobce sú zlatulinké a dosť odolné oproti cipkám :o)
2x sracz a berta
violetacamorova
Babidka to je na román tento tvoj opis chovu hydiny, ale skvelý román, vidno, že sa tomu venuješ celou svojou bytosťou. My doma chováme teraz už len pár sliepok na vajíčka, ale rodičia ich majú stále aj na rozdávanie, mojim súrodencom a ich dvom rodinám a majú tak pravidelný prísun vajíčok v bio kvalite. Brojlery sme chovali, len keď sme boli malé deti a boli sme štyria tak spotreba mäsa bola pomerne vysoká a nám chutilo. Aj kačky máme za sebou. To som sa akurát stále zlostila, lebo len čo som poumývala náš dlhý vykachličkovaný chodník okolo domu, tak mi ho za chvíľu milé kačky celý os...i, keď sa vracali od potoka. A morky, tak tie boli naozaj veľmi chúlostivé a bolo veľmi ťažko ich vypiplať. Lenže otec bol moderný gazda, tak sme dlhú dobu mali umelú liahňu a tam sme sa namiesto kvočky starali o vajíčka, obracali ich a tešili sa z prvých kuriatok. Ale bolo to pre malý biznis, kuriatka sme aj predávali alebo si ľudia priniesli vajcia a nechali si vajíčka v liahni do vyliahnutia. Tak nech sa ti @babidka splní aj tvoj kačkovský a husičkovský sen a prajem ti čo najviac potešenia a somozrejme aj úžitku z tejto tvojej záľuby.
2x sracz a berta
izabella929
krásny príbeh a veru mám s tým skúsenosti..chovala som všetko, čo sa na dvore dalo..husi, kačky,kurence, sliepky, zajace a ošípaná tá nesmie chýbať...nekupovali sme mäso, mali sme všetko svoje..až teraz, keď sa namiesto gazdovského dvora, stala moja záhrada okrasnou, viem,ako chutí pán Boh vie odkial dovážané kuracie mäso.Aj stále uvažujem, že zmením anglický park a začnem znovu stavať chlievy. Keď človek číta a počuje, s čím všetkým sa našich pultoch môžeme stretnúť, veru rozhoduje sa ťažko, ale stálo by to za to.Keď som toho chovala veľa, zdalo sa mi oveľa ľahšie kúpiť si hotové a bez starostí.Je pravda, že taký chov obnáša aj choroby a starosti.Chovala som 180 králikov a keď prišla na nich choroba, nebolo záchrany a padli všetky.Vtedy som bola veľmi smutná a zapovedala som sa, že nikdy viac chovať nič nebudem.To som ešte netušila, že za niekoľko rokov budeme v EU a že na naše stoly bude putovať neidentifikovateľné mäso.Stále som sa ale nevzdala myšlienky, zase obnoviť chov všetkého, čo nám dá pocit, že je to zdravé.Na druhej strane zase, kde je záruka, že ostatné komponenty potrebné na varenie budú zdravé.Je to na zamyslenie.Ale držím palce všetkým, ktorí sa už rozhodli pre chov hydiny.
1x sracz
sovka62
@babidka , pohladila si mi dušu, život aký vedieš sa mi vždy páčil, vyrástla som podobne, síce v Bratislave, ale v Petržalke, ktorá bola vlastne dedinou so všetkými vymoženosťami mesta, lebo do centra sme mali 4 zastávky autobusom. Okrem toho čo si menovala rodičia chovali aj prasa, takže čo sa týka mäsa, kupovala sa hlavne hovädzina a sem-tam čerstvá bravčovina inak sme boli sebestační.
A čo sa týka moriek, máš úplnú pravdu. Jednoducho najsprostejšia hydina, akú poznám. Raz sa stalo, to už som bola profesionál, e v hale kde bolo 5 000 moriek prasklo vodovodné potrubie. Ako by aj nie, morky ktoré vtedy mali už asi 2,5 kg, najradšej sedávali na ňom, až to potrubie nevydražalo. Nočný strážnik zistil, že morky sú po bruchá vo vode, zobudil mňa, manžela, naše tri drobné deti a našťastie aj svokru, ktorej sme zverili deti a my sme leteli do haly. Zavolali sme si pomoc z poľnohospodárskeho učilišťa, ktoré našťastie sídlilo v meste a morky sme sa cez otvorené dvere snažili nahnať do sesednej haly, ktorá bolo čistá, nastlaná, pripravené pre 10 000 jednodňových kurčiat, ktoré mali prísť o dva dni.
Myslíš si že išli? Ani ich nenapadlo. Tvrdohlavo sa pred dverami tlačili jedna na druhú, takže sme ich museli po jednej, ručne. do tej haly prehádzať. Pôvodnú halu sme vyčistili, nanovo nastlali a nad ránom milé morky prehadzovali späť, lebo opäť neboli ochotné sa pohnúť po vlastných. Skrátka hlupane.
Skončili sme ráno, ustatí ako psi. Doma ma čakal špeciálny bonus. Keď sme v hale zistili rozsah katastrofy, utekala som domov, aby som telefónom privolala spomínanú pomoc. Ruky od hnoja, tak som si ich chcela umyť, ale voda netiekla, zastavili sme ju v celom objekte, aby netiekla po hale. Pustili sme ju až keď bol vodovod opravený, aby hydina v ostatných halách netrpela smädom. A potom sme sa venovali morkám a podstielke a voda z kohútika, ktorý som nezavrela (veď netiekla!!!!!!), zaplavila celý byt! Veď to poznáš, na posr....ného aj hajzeľ padne!
2x sracz a berta
irenaw
krásne čítanie, isto sa k tvojmu príspevku ešte niekoľkokrát vrátim. obdivujem každého, kto robí veci s nadšením a láskou a tak milá @babidka máš môj obdiv. a držím palce, nech sa tvojej hydinovej farme darí :-)
2x sracz a berta
enerrgizer
...perfektné čítanie, aj ja chcem takú farmu :) ...ale nie, viem koľko to obnáša starostí, ale aj radostí... :) v dobrom Ti závidím a držím palec, nech sa farme darí...
1x berta
babidka
deakujem vam vsetkym za ohlasy :-) Keby som mala nadanie ako spisovatelka / co naozaj nemam/ tak mozem pisat a pisat ...kazdy den zazijem nejake dobrodruzstvo :-)
@sovka , uplne zivo si viem predstavit ako ste sa s tymi morkami natahovali :-) Ved nasich 7 moriek je problem dostat do kurnika ! Niekedy ma ide uchmatnut ods zlosti : ved to nechce ist najprv ani jedna a potom sa hrnu vsetky naraz a zasparjcuju sa v tych dvierkach ! Alebo si posadaju na tie najnemoznejsie miesta po zahrade - najradsej prelietaju do susedovej zahrady a tam si posadaju na stromy .Alebo na hociaku strechu . Obstrihujem im kridla , na ploty vesiam kde-co aby sa bali preletiet ...kym nemaju aspon 7-8 kg a nevladzu lietat , tak nepomaha nic .
@julica , su slimaky ktore sliepkam neskodia . Ale uz sa mi stalo , ze mi v jedno leto uhynulo 7 sliepok ked sa najedli slimakov -bezdomovcov.Overila som si to ich pitvou:-(( Takze nic nenechavam na nahodu a vzdy ich zbieram .
2x sracz a berta
danielas
@babidka , s chuťou som si prečítala Tvoj príspevok.Nielen preto,že sa veľmi dobre číta,ale aj ja som pár dní dozadu premýšľala o chove hydiny. Sme mestskí ľudia,presťahovaní len nedávno na vidiek. Času už máme dosť. Len skúsenosti s chovom čohokoľvek chýbajú. A pri súčasnej ponuke potravín-prebehlo mi mysľou, že , čo ak... Manžel má v tom jasno, nie. Ale ja mám "vrtáka": rodina sme väčšia, máme vnúčatá, prečo by sme "nedodali" niečo zdravšie do kuchyne. No a Ty píšeš veľmi pekne čo obnáša táto práca, nedomyslela by som to takto...I keď si spomínam,starká chovala všetku možnú hydinu a mám pred očami živý obraz ako si sadla,nohy rozkročila,tam "priprela"-vari to bola hus,alebo morka ? a každý deň im do zobáka pchala vlašské orechy,ešte ich aj dolu krkom posúvala... Ale to už boli väčšie.
Fandím Ti @babidka , nech sa Ti darí dochovať zdravé a statné kusy, nech Ti chov husí a kačiek prinesie okrem ďaľšej práce i kopec radosti a osohu zároveň. A Tvoj odkaz pre Julica mi už úplne vyrazil dych-já smekám pred Tebou:)))
1x berta
baculata
Zaujal ma Tvoj príspevok @babidka , trochu som tam videla seba. Aj u mna to bol manzel, ktorý ma nakazil svojou velkou láskou ku zvieratám, jeho najvačším koníčkom je všetko čo má dzobák a perie.Zelám Ti vela chovaelskych uspechov a dobrý výber pri kupe vodnej hydiny.Husky povazujem za najinteligentnejšiu hydinu, ale do kuchyne chováme husokačky-biele kačice s čiernym fliačkom na hlave.
1x berta
babidka
@baculata , prave aj ja chcem tie husokacky - svagrina ich niekolko rokov chovala a naozaj nemali chybu :-) No a po huskach tuzim uz niekolko rokov - odkedy som raz skoro rano pocuvala susedove husky ako sa tesia ked utekali na sad do cerstvej travy a potom k potoku na kupacku...boli to take mile zvuky , ze mi uplne ucarovali :-))))
1x berta
hannah22
pekné a poučné čítanie, držím palce nech sa darí a menej nehôd a náhod ..... :))
1x berta
palokuchki
@babidka ako krasne si to napisala. Tvoje zaciatky farmarcenia mi v mnohom pripominali moje. Clovek sa asi najviacej uci na vlastnych chybach. My tiez sliepky a vsetku hydinu krmime len zrnom. Mame dost priestoru tak su v ohradach cely den a volne sa pasu. No ale aj my mame problemy s liskami. Tiez sa stalo, ze liska prisla aj cez den a pobrala nam sliepky.
kuchticka
Mila @babidka , obdivujem ta a tvoju snahu zvladnut vsetko co sa na vidieku da podnikat. Tak nech sa ti dari i s huskami a kackami. Ja nieviem ci bych toho tolko dokazala ako ty. Iste ani Betty McDonald to nezvladla lepsie ako ty. Napisala si to tiez tak pekne ako Betty. Tak nech sa ti dari i nadalej.
1x berta
babinka
dievca zlate, ty toho stihnes ozaj viac, ako hrdinka Betty McDonald, nenahovorili by ma uz na to a hlavne, nemal by to kto pozabijat a ocistit, ked by uz doslo k vyuzitiu v kuchyni. Len raz som sklbala morku a dodnes citim tu vonu..... nieeee, je to krasne, nakrmim to, ale to ostatne uz nie. Mna by polozili asi aj tie morky od @sovky , ale obe ste dokazali, ze ste do "voza i do koca"...
1x berta
sovka62
@babidka (a možno i iní), ešte k tým slimákom bezdomovcom. Práve teraz, pred sejbou je vhodný čas postarať sa o to, aby ste ich v lete mali v záhrade čo najmenej.
Prípravok dusíkaté vápno (pozor, nie obyčajný mletý vápenec), ktorý sa aplikuje do pôdy približne približne dva týždne pre sejbou a výsadbou (k rôznym plodinám rôzne, je to v návode) ničí v prvom rade pôdne škodce (napr. drôtovce, ktoré vám prevŕtajú mrkvu, zemaiky a pod.) dezinfikuje pôdou, bráni rastu niektorých burín a pomáha aj proti niektorťých hubovým chorobám. V neposlednom rade obmedzuje výskyt slizniakov, čo je veľmi dobrá správa, pretože pred dvomi rokmi bol ich výskyt doslova kalamitný a vlani ich bolo tiež dosť. Predáva sa v balení 1 kg, čo je asi na 10 metrov štvorcových a v balení 2,5 alebo 3 kg (podľa výrobcu).
Tak hor´sa na nákup, aby ste nepremeškali termín.
1x berta
zuzliak
Suhlasim s Marianne69, ze by si to mala vydat knizne :) Uzasne citanie, aj ako roman, aj ako skola chovatela :) Si skvela, babidka. Drzim prsty, nech ti aj kacky aj husi aj na co siahnes rastie pod rukami ako tie "skolkarky" a "vysokoskolacky" :) Alebo zaloz stranku, kde budes zverejnovat rady pre chovatelov :)
1x berta
babidka
@sovka , dakujem ! My tych slimakov nemame az tak vela -asi preto , ze u nas je pomerne chladno- a ja ich zvacsa stiham vyzbierat aj rucne , ale moja svagrina je z nich celkom zufala ! Vyskusala uz vselico a vsetko to pomoze iba na kratko, takze jej idem hned volat co ma robit :-)
Dakujem vam vsetkym za uznanie a mile komentare -potesili :-)
1x berta
misa1
krasne sa to cita. obdivujem ludi ako si ty. ja, ako dievca z mesta, aj keby som chcela, aj tak by som nenasla odvahu chovat tolko zvierat. tak zatial mam len jedneho zaja bytoveho :-) a tesim sa, ze z mojej starostlivosti nezdochol.
1x berta
jelenik
@sovka62
na slimakov v nasej zahrade asi striehnu jezkovia /docitala som sa, ze vedia za noc zlikvidovat az 250 kusov/. Susedia su z nich nestastni a k nam sa chvalabohu len sem-tam daky po dazdi zatula a to nestihne ani ziadnu skodu urobit. Jezkov si preto kazdy vecer prikrmim a potom sa uz motaju po zahrade. A ten, co zimuje v pivnici /schovala som ho tam, lebo sa dako zabudol ulozit nacas k spanku/ este stale spi.Budem ho musiet zobudit, ved nez ho pustim von, tak ho trosku pokrmit chcem. A este toto vam poviem. v pivnici sa rozhodli tuto zimu preckat aj 4 babocky pavooke. Dnes som sa rozhodla jedneho opatrne chytit a vyniest na slnko. Polozila som ho na chodnik a nepresla minuta rozprestrel kridla a uletel. A to sa zopakovalo aj pri dalsich troch /a to ten posledny vyzeral ako uschnuty, bez zivota/. Potesilo ma to :)
1x berta
babidka
@jelenik , co ked este pride chlad? neublizi to motylikom ? Nevedela som ,ze jezkovia zjedia bezdomovcov ! Nas jezko v zahrade je teda nielen mily ale aj uzitocny !!
1x berta
soncya
Skvelé čítanie! Tu sa črtá spisovateľský talent! Kašli na hyd a píš! Veľa a často!
1x berta
jelenik
@babidka
no dufam, ze im chlad uz neublizi. Totiz poobede som uz videla dvoch motylikov poletovat, tak preto som ich dala von. A jezka mate len jedneho?
1x berta
2010
@babidka , velmi pekne napisane, obdivujem ludi co v dnesnom pohodlnom zivote si vyberu tu tazsiu, staromodnu dedinsku cestu.cheers
babidka
dakujem:-)@2010 mas pravdu , pohodlene to nie je :-) Ale vies kolko zabavy si pri tom uzijem ? A obcas aj nervov ...:-)
babidka
@soncya , napisat nie je tazko - ale bude sa to aj dat citat ? :-) A ked prestanem "farmarcit" a dam sa na pisanie - o com len by som pisala?Mozno este tak zazitky z nemocnice kde som vyse 30 rokov pracovala ...:-)Ale to by neboli velmi vesele pribehy....
marianne69
@ babidka ver ze bude,take to osviezenie na slovenskom kniznom trhu urcite chyba,teraz clovek ked si chce kupit knihu,tak len podla recenzii,(aj to este nie je iste)tolko brakov za produkuje a ked by to aj brak nebol,tak slovensky preklad ju z nej spravi.Cest vynimkam.A mali by sme slovensku Betty Macdonald:-)
hkbarbie
Babi, pekne si to napisala :-) Kristinka sa uz tesi na leto a krmenie sliepociek. A aj na tie hlupe pulky :-)
hubata
@babidka , prekrásne čítanie: nielenže robíš užitočnú vec ale budeš mať aj krásne zážitky do konca života. Dúfam že ich sem budeš písať, lebo píšeš vtipne, zaujímavo, prečítala som tvoj príspevok jedným dychom.
babav
Krasne napisane ...mas moj obdiv aj uznanie @babidka . Pamatam sa ako moja mama zberala mysi chvost a miesala s kyslou smotanou pre nase 2-3 morcata ,ktore vychovala na velkych moriakov a na jesen krmila orechami ,aby stucneli.Neviem si ani predstavit ,ako to vsetko zvladas s tolkou hydinou.Mate zarucene zdrave maso a vajicka z vlastnej farmy,ale vsetko snad nezuzitkujete pre vlastnu potrebu....Co robite s prebytkami ?Po odpocitani vydavkov na krmivo,mate aj zisk?( Dufam,ze nie som prilis zvedava.... )

babidka
Mila @babav ,aj ja krmim hydinu so vselicim . Listky kostihoja zlepsuju chut vajicok , niektore bylinky upravuju travenie , "prebytky" su iba vajicka - tie staci spotrebovat rodina , susedia a kamaratky . teda - ak sa sliepky nesu , co nie je vzdy . Pri prirodzenom chove normalna mlada sliepka znesie tak asi 180-200 vajec za rok . Vekom sa znaska zmensuje . No a sliepky sa preperuju 2x do roka asi po 3 tyzdne , vtedy vajicka nenesu . Potom su citlive na prilis velke teplo a chlad, kratke dni a dlhe noci ....vtedy sa nenesu tiez:-)
sjuz
babidka - ja som tvoj zážitok našla až dnes, a som ti veľmi vďačná, pretože najlepšie sú vlastné skúsenosti:), z tých tvojich si načeprám veru :), pretože sa chystám na sliepky aj ja. Už síce dlhšiu dobu, a neviem,kedy sa zadarí, ale verím, že sa zadarí:)! Perfekt článoček, krásne napísaný:)!!!
sjuz
...a tiež mám strach z nášho vlčiaka...ako si zvykne, pretože v Zázrivvej sliepky naháňa....a občas aj na prechádzke preskočí susedov plot a jednu už skoro aj zamordovala....ona je taký lovec....tak mám z nej strach, či sa ona nenakŕmi kurencami skôr, ako my:)))
babidka
@sjuz , tesi ma ze sa ti to pacilo :-) Drzim palce s tymi sliepockami , bude to zvacsa zabava :-) No a Britta sa nauci , ze "nase" su nase a da im pokoj - staci mat trpezlivost . Kazdy pes je v srdci lovec a vlciak je v tom majster . Ale odnaucila som sliepky nahanat vsetkych nasich vlciakov - terajsia vlcica Aida je uz stvrta v poradi . Kazdy jeden z nich susedove sliepky nahanal a obcas nejaku zadrhol .Ale nase nie . Ponahanali ich , ukazali im kde je ich miesto ...ale neublizili. Benny dokonca dovolil vsetkym kuriatkam aby mu odobavali chvost aj laby a ani na nich nezavrcal . Obcas znechutene zafucal ked si dovolili prilis vela a lozili aj po nom :-) Ked sa rozhodnes , ze budes chovat sliepocky - rada ti poradim :-)
sjuz
..si ma potešila, @babidka , snáď to tá naša pobláznená pochopí...:))
super, ďakujem ti za ochotu, určite sa na teba obrátim:)!
ajuschka
@babidka , tak ti tusim o com pises :) my s priatelom sice nie sme taki megalomani, mame len 8 sliepok nosnic, ale coskoro pribudnu aj kalimero kuriatka - prirodzene brojlery, a v nedelu nam pribudli aj kalifornsk kraliky :)
eraserhead
@babidka keď sme mali hospodárstvo tak sme kvokanie sliepok riešili tak že sme kvokajúcu sliepku zavreli do prepravky (alebo nejakej klietky) a túto sme zavesili aby sa aj so sliepkou "hojdala". Nakoľko sme sa venovali plemennému chovu potrebovali sme mať liahnutie pod kontrolou a tak sme mali aj niekoľko vlastných liahní. A vždy sme chovali niekoľko plemien (okrem množstva iných zvierat), moje obľúbené plemeno už od detstva bola Hamburčanka
margaretka28
@babidka ,potrebujem radu,tiež mi začala"kvokať"sliepka,ale kedže nemáme kohúta,vymenila so vajíčka so susedkou(oni kohúta majú),kvočku som vyvrela zvlášť,urobila som jej pekne slamennú podstielku,naložila vajíčka a ona nie a nie si tam sadnúť,usúdili sme.že si asi musí zvyknúť,tak sme ju nechali tak,nech má kľud.Večer ju išiel môj muž pozrieť a ona sedela ,ale nie na vajíčkach,ale v kúte,kde ani slamu nemá,muž,jej tie vajíčka poprekladal pod ňu,ona si ich zobákom popopravovala a teraz spokojne sedí.Tak sa teraz chcem opýtať,či to nevadí,ked sedí na holom dreve,bez slamy,či tam bude mať dosť teplo,aby sa kuriatka vyliahli,alebo či máme tie vajcia pozberať,nastlať slamu a vrátiť ju tam naspäť,alebo radšej nechať na pokoji.Za odpoved vopred dakujem. PS: štrajkuje mi klávesnica,nechce mi písať mäkčeň na d.
babidka
@margaretka28 , v profile mam emailovu adresu ,napis mi ...
Ja som take pripady riesila tak , ze som "neposlusnu" kvocku nalozila na hniezdo a zakryla som ju prepravkou na zeleninu na 2-3 dni a jedlo aj vodu som jej davala tam . Je lepsie ak ma kvocka teplejsie hniezdo , od studenej podlahy sa vajicka ochladzuju a zarodky mozu odumriet . Vyliahnutym kuriatkam je lepsie , ak prve dni maju moznost lezat na teplom .
margaretka28
Dakujem za radu,kvočka dnes poslušne sedela na vajíčkach,ale aj tak som ju na chvíľu vybrala,naložila slamu a vajíčka na ňu a kvočku naspäť,ona si ešte vajíčka popopravovala a sedí dalej,tak dúfam,že aj niečo vysedí,potom napíšem.
damasi
dva týždne tomu som si kúpila morky a tie potvory nie a nie žrať inú stravu ako tie hlúpe granule čo predávali spolu s nimi. Poradte mi prosím ako ich donútiť zožrať aj niečo iné
babidka
@margaretka , ako vidim -kvocka sa umudrila a pocuva svoj instinkt ze ma dochovat potomstvo :-)))
@damasi , morky su vsetky rovnako "spomalene" a treba ich ucit pomalicky . prve dni im davam iba suchy psenicno-kukuricny srot trosku posypany granulkami . V inej nadobe im davam trochu posekanej zihlavy . najprv vyjedia granulky , potom zo zvedavosti ochutnaju zelene a to im zachuti...Ked uz nemaju granulky , hlad ich dozenie k tomu aby jedli suchy srot . Nedavaj im dlho granule lebo tak iba oddialujes ich "ucenie" na normalnu stravu . Napis mi - v profile mam adresu , rada ti poradim ...
sportak
Babidka, vynikajúce. Dobre sa mi to čítalo, pretože aj ja som pred časom páchal takéto aktivity. Ale nie v takom objeme ako Ty. Ďakujem za pekné čítanie a držím Ti palce. P.s. Neskorší komentár nie je na závadu.
jerica
@babidka , ej ako dobre , že sa sem tam vráti s komentom zaujímavé čítanie, dokonca mne tiež blízke .
Len na okraj , aby sme v sade likvidovali burinu,kúpili sme dvoch baranov , len nám nedošlo , že by sme nemali mať vlčiaka , tak veru nám baránkovia kosili čo sa dalo, po pol roku sme nedokázali ustrážiť nášho nemca,/nemecký vlčiak /prídeme z práce a tu jeden baran kríva a druhý už len smutne očkami prevracia.Veru náš pes sa pustil do baranov , iné nám neostávalo len ich utratiť. Našťastie mäso sa dalo zužitkovať.
Mali sme aj sliepky aj brojery, radosť vyberať z podstieľky vajíčka, zásobovali sme celú rodinu,len čo sa nestalo, mali sme kohúta čo nám sliepky striedal od rána do večera , bol taký žhavý, že sme sa ho začali báť,veru naša nevesta má ešte aj po pätnástich rokoch jazvu na nohe čo po nej skočil. Skončilo to tak , že sliepky mali skoro holú riť a vyšklbané perie na krku, tak sme po zvažovaní rozhodli likvidovať našu mini farmu , darmo , aj keď ako chceš , musíš sa vedieť postarať o hydinu na sto % .
To máš veľkú pravdu , že výpestky a starosť o hydinu dnes to nie je lacná záležitosť.
babidka
@jerica , ved stacilo vymenit kohuta :-) Aj nam sa obcas vydari taky agresivny kohutik - ten vsak velmi skor skonci v polievke ...No a nasich vlciakov /mame uz tretieho/ vzdy naucim , ze "nase" ma chranit a nie nahanat . Ale o hydinu sa treba naozaj starat ak z nej chces mat uzitok .Tak ako o zahradku :-)))
smoulinkacep
Pripajam sa a chcem sa informovat 31 sa mi budu liahnut kuriatka prvy krat . Mozem im spravit na " obed" varene vajicko rozdrvena a kukuricnu zmes zmiesat spolu? a este musia mat aj urcenu teplotu aby sa im nic nestalo? Dakujem
babidka
Predpokladam , ze sa ti budu liahnut v liahni ? Ja sama liahen nemam /uprednostnujem prorodzeny odchov/ takze moje rady mozu byt iba take vseobecnejsie .Teplotu musia mat stale vyrovnanu , pozor aby si ich neprehriala .Podla noriem by teplota mala byt prvy tyzden v rozmedzi 34°C az 36°C , maximum je 38°C! Poznam par pripadov ked sa kuriatka doslova "upiekli" pod rozpalenou lampou . Potom postupne treba teplotu znizovat az na 22-24°C. Pozri si tuto stranku  www.agroporadenstvo.sk/zv/hydina/chovhydiny03.htm?start...
No a jedlo - ja davam vajicko uvarene na tvrdo a nastruhane na tom najjemnejsom struhadle plus preosiaty kukuricny a psenicny srot . Prve dni aj vodu radsej prevaram aby bola 100% cista . moje kuriatka sa rychlo nadobkaju , napiju a supnu sa hned pod kvocku :-) Podstielat im treba radsej seno alebo cisty papier ako drevene struzliny a piliny- ony odobkavaju vsetko co vidia a tie piliny im vraj mozu upchat crievka .Nemozem potvrdit ani vyvratit - ja davam stale ako podstielku seno .
luba53
úžasný článok, prečítala som na jeden dych. vrele ti odporúčam pustiť sa do písania profesionálne. takéto zážitky by ťa mohli inšpirovať dokonca k napísaniu knižky"Príbehy z dvora" - alebo tak nejak. mohla by to byť aj knižočka rozprávok pre deti, určite by išla na dračku. gratulujem!
ethanel
Super napisane naozaj prijemne citanie a aj poucne a tak vsetci aj ja by som odporucil adi nieco napisat pre zacinajucich chovstelov ved kniha sa sa vytlacit aj v mensom naklade a myslim si ze v dnesnej dobe ludia opat budu zacinat aspon s malym chovom pretoze fakt nevies co je na pultoch v obchodoch.
babidka
Dakujem za uznanie , ale naozaj sa necitim byt povolana na napisanie knihy ...:-)Je sice pravda , ze rodinu aj priatelov dokazem zabavit roznymi historkami z mojho dedinskeho zivota ale ...to je asi vsetko :-)
luba53
len nebuď skromná, talent určite máš. skús sa s tou myšlienkou trocha pohrať, možno nájdeš odvahu. človek nikdy nevie, čo ho čaká za rohom. teba možno kariéra spisovateľky, ktovie?
kubinka
Velmi sa mi to pacilo .Aj ja patrim k tym co chova vsetko co sa da chovat co sa tyka moriek chovam ich dlhe roky ci biele alebo bronzove .Moje skusenosti su velmi dobre kazdy chov moriek mal svoje zvlastnosti a ine potreby .Bronzove morky si same vysedeli mlade a boli velmi odolne do 2 mesiacov zjedli vsetko vajicka tvaroch a samozrejme vela zeleneho .Ked boli asi 5 mesacne tak chodily po zahrade a vycistily ju dokonale od vsetkeho hmyzu a zeliny.Moje rady su jednoduche ked chovas nieco tak skusaj vsetko aby ti chov sa daril .A co sa tyka ako naucit morky jest nieco ine je treba postupne pridavat aj ine jedlo ako granule .mne to funguje dokonale a teraz mam 6 moriek vo veku asi 9 tyzdnov a jedia aj uz aj jatelinu a rozne zelene .TAKZE ZELAM VSETKYM VELA ZDARU A CHUTI PRI CHOVE MORIEK.
alena45
@babidka , možno v zime nájdeš trochu času. Mňa to zaujíma.
A redakcia by mohla nájsť konečne spôsob, ako si možno aj zážitky a diskusie uložiť niekam.
matly
@danielas Pamatate si prosim vas ako tie morky krmila vasa babka orechmi? Chcel som to odskusat, ale nikto mi nepovedal konkretne ako sa to robilo, kolko orechov, akych, ako dlho to ma trvat a pod. Za akekolvek info vopred dakujem.
ajuschka
Priateľovi vyšla minulý rok :) vola sa Ten dom je jedna veľká katastrofa
anikus
prosim vas o radu som z jednej veci strašne zufala mam rada každe zvieratko a preto ma mrzy že doma chovam male kuriatka ale vždy sa stane nejakemu niečo.mislim tym že po sebe skaču a dokaličia sa.čo mam urobit aby sa to nestavalo.kupim trebars 18 a prežie len polovyca.pri kvokach sa to nestava tam sa nam vedšinov podari vychovat všetky čo sa vyliahnu ked su dobre vajička.sice jeden rok sme mali problem lebo sme mali mladeho kohutika tak nebolo vela oplodnenich vajičok.za každu radu dakujem.
babidka
@anikus , naozaj neviem....Nedrzis ich privela na malom priestore ? Mozno su iba velmi vystresovane -hluk , privela svetla , privela hydiny, pes alebo macka ktora ich plasi ...moze toho byt aj viacej .Nepoznam podmienky tvojho chovu .
klarinka
Neviem, či tento komentár bude pre vás aktuálnym, ale tak isto prežívam každý moment s mojimi sliepkami. S radosťou a veľkým záujmom som čítala váš príbeh. Tiež som sa prvýkrát dala na liahnutie kurčiat a naozaj sledujem každý moment už od času ako som pod kvočku dala vajíčka. Je to zaujímavé, ale pre mňa súčasne náročné. Strávim pri nich strašne veľa času. Ďakujem, že ste zdielali svoje skúsenosti a tak mám väčší prehľad.
lenamotolkova
Ja som sa pre chov sliepok nerozhodla z dôvodu ušetrenia peňazí, ale preto, že budem mať zdravá vajíčka :-). Je jasné, že sa to cenovo nemôže vyplatiť a hlavne ten čas, ktorý okolo zvierat musí človek každý deň stráviť sa nedá zaplatiť. Mňa to ale baví a som rada za domáce vajíčka. Sliepky zas až tak náročné nie sú. Mohlo by to byť horšie :-D.
babidka
@lenamotolkova (17.9.2020 13:01)

Aj ja si myslim, ze chovat sliepky pre svoju potrebu nie je velmi narocne.Za tie roky som odchovala niekolko sto kuriatok,vyskusala som niekolko plemien nosnic od masovo-nosivych az po cisto nosive typy.Chovam brojlery, kacice aj husi, morky.Chut hydiny zo supermarketu nepoznam :-) Mala som chovatelske uspechy aj som niekolkokrat takmer prisla o cely chov pre vlastne chyby,dravcov, choroby...ale nedala som sa zlomit. Lebo ma to bavi:-D
theblavacka
@babidka (22.9.2020 20:0
Dobrý večer, čítala som Váš článok a zarazilo ma, že by sa mali sliepky otráviť slizniakmi. Moje sliepky sa išli pobiť o slizniaky o kačkách ani nehovorím a nikdy im nič nebolo.
Snažila som sa na googli nájsť niečo o škodlivosti, alebo jedovatosti slizniakov, ale nič som nenašla ba práve naopak, vo viacerých článkoch som našla, odporúčania, že na zbavenie slizniakov sú účinné sliepky a kačky. Poprosím Vás, prezradiť mi prečo si myslite, že slizniaky sú jedovaté pre sliepky. Veľmi pekne Vás poprosím, priložiť mi link, alebo mi napíšte kde presne sa o tom dočítam, ďakujem :-)
evusik
milá @babidka krásne čítanie :-) my sme sa presťahovali na dedinu pred troma rokmi. Hneď na jar muž postavil spolu so synom a zaťom kurník, ohradili kus sadu a kúpili sliepky. Nemôžem písať skúsenosti s chovom, pretože o sliepky sa stará muž. Ale môžem potvrdiť, že domácemu sa nič nevyrovná.
Začínali sme s 15 sliepkami, jedna záhadne zmizla, zopár ich roztrhal dravec a máme aj jednu sliepku cestovateľku ktorá raz za čas záhadne preletí až k druhému susedovi, ten nám ju našťastie vždy donesie. Teraz máme 16 sliepok a 6 brojlerov. Môj muž sa brojlerom bránil, ale ukecala som ho pretože som chcela kvalitné kurča na pekáč aby aj deti videli aký je to rozdiel v kvalite. Dúfam, že na rok kúpime brojlerov aspoň 20.
A tohto roku sme kúpili aj kohútika a na rok snáď budú aj kuriatka. Ja by som sa do toho až tak nehrnula ale robíme to kvôli našim vnúčatkám ktoré po tom veľmi túžia. Hlavne naša vnučka Agátka sa o sliepky vzorne stará je dedkova asistentka pri chove. Keď sme priniesli brojlery a keď videla aké sú chudery ustráchané, pierka vyšklbané, hneď sa ich ujala. Tiež im chodí na žihľavu a má zásluhu na tom, že už sa začínajú správať ako sliepky aj sú pekne operené.
A čo je pre mňa najdôležitejšie, že máme domáce vajíčka nielen my ale aj naše deti a blízka rodina. Len sestra sa mi minule "sťažovala", že musela dať do koláča len jedno vajce miesto dvoch, také bolo veľké :-)
Môj muž by chcel chovať morky, nejaké divoké, druh ktorý nie je taký háklivý a ja by som chcela králikov. Králikáreň je už postavená, tak uvidíme. No a naša vnučka Agátka by chcela kozičku, ovečku a hlavne koňa a keď nie koňa tak aspoň poníka :-) Tá ovečka raz možno bude, máme veľký sad tak bude miesto kosačky, ale kôň určite nie. Ale je príjemné sedieť vonku v záhrade a počúvať aké spriada dedko s vnučkou plány. Aj keď nerealistické ale krásne.
1x radost
mamec
@evusik (6.6.2022 11:07)
S chovom králikov to v dnešnej dobe už nie je také jednoduché. Voľakedy sme ich celé leto chovali "zeleným", ďatelina, púpavové listy ...
Dnes to vraj už nie je možné, aspoň tak mi tvrdil švagor, ktorý istý čas králikov choval. Kŕmil ich dákymi granulami a asi aj nejaké zrno používal. Inak vraj dostanú dáku chorobu a zdochnú. Len to mäsko už žiaľ nechutí tak, ako si pamätám z mladosti :(
1x radost
evusik
@mamec (6.6.2022 11:30)
my sme kedysi dávno králikov chovali, potom prišli choroby a chovu králikov sa väčšina ľudí prestala venovať... chceli by sme znovu chovať ale najskôr sa určite poradíme s chovateľmi a pozisťujeme všetky možnosti a riziká. Jačmeň, ovos sa dávali zajacom aj predtým + zelené, mrkva, seno... ale ak by sme ich mali chovať granulami to by sa mi asi nepáčilo.
1x radost



 



TOPlist