Kapustnica
Kapustnica

Výborná kapustnica videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. augusta 2023

Veľmi chutná a sýta polievka, ktorá sa hodí na obed alebo na večeru. Stačí k nej len kúsok chleba. Takto varím kapustnicu doma Zobraziť celý popisVeľmi chutná a sýta polievka, ktorá sa hodí na obed alebo na večeru. Stačí k nej len kúsok chleba. Takto varím kapustnicu doma ja a aj keď viem, že každý z vás má ten svoj recept, možno vás aspoň niečím inšpirujem.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2023/08/vyborna-kapustnica-polievka-z-kyslej.html

Výborná kapustnica (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

2 kg (s kosťou)
1 kg
2 ks čerstvá
3 ks
2 PL
3 PL
3-4 ks
13-14 zrniek
2-3 KL
podľa chuti
podľa chuti
cca 5 l




Postup

  1. 1

    Na oleji zosklovatíme 2 na kocky pokrájané cibule. Pridáme 1 PL mletej papriky a necháme chvíľku poškvrčať. Pridáme pokrájané mäso aj kosti, premiešame, osolíme, prilejeme troška vody a zakryjeme pokrievkou. Necháme, aby si mäso pustilo svoju vlastnú šťavu.

  2. 2

    Keď si mäso pustilo už dostatok šťavy, zalejeme ho 3 litrami vody, pridáme ešte soľ a necháme variť do mäkka, alebo do 3/4 , ako chcete. Ja zvyknem nechať uvariť celkom do mäkka. Teraz pridáme kyslú kapustu, pokrájanú čerstvú papriku, 1 menšiu celú cibuľu a dolejeme ešte vodu podľa potreby. Ja som dala 1,5 litra vody. Dáme mletú rascu, bobkové listy a celé korenie. Polievku privedieme do varu.

  3. 3

    Z oleja, múky a z 1 PL mletej papriky si urobíme klasickú zápražku, ktorú zalejeme asi 3 dl studenej vody. Zápražku vlejeme do už variacej sa polievky a takto necháme variť ešte kým nám kapusta nezmäkne. Podľa chuti a potreby môžete polievku ešte dochutiť rascou, mletým kotením a vegetou.

  4. 4

    Polievka je výborná. Je sýta a plná mäsa. Stačí k nej len chlieb a hravo nahradí hlavné jedlo :) Ja ju mám najradšej poriadne horúcu a trocha štipľavú. Prajem dobrú chuť.

    Výborná kapustnica (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

farbuska
Ja síce robím kapustnicu zvyčajne v zime a po svojom, ale táto s hovädzím má určite intenzívnu mäsovú chuť. Veru, niekedy skúsim s hovädzím. Teraz robievam často aj plnenú papriku s hovädzím a chuť mäsa dáva trochu plnší chuťový zážitok.
boxik
Pokusy robiť kapustnicu z hovädziny si pamätám s časov dávneho socializmu ,šesťdesiate roky minulého storočia z dôvodu nedostatku bravčoviny , ktoré nikdy nedopadli dobre . Hovädzie mäso je fajn a dnes aj kvalitnejšie ,ale do kapustnice nepatrí. kaziť tak tradičné jedlo v dnešnej dobe dostatku bravčoviny , to nie. je to pravé „orechové“.
cesminaz
@farbuska (21.8.2023 16:25)

Ja robím kapustnicu hocikedy, keď máme na ňu chuť🙂 Ano takto s hovädzím je dobrou mäsovou chuťou, je naozaj výborná. Ak chceš, raz vyskúšaj. Pekný deň prajem😊
cesminaz
@boxik (21.8.2023 22:51)

Chápem čo hovoríš a akceptujem tvoj názor. Ja si ale nemyslím, že by som niečo tým hovädzím mäsom pokazila. Zato že sa originálne jaternice/hurka a klobása robia z bravčového mäsa pri zabíjačke, zato si ja ešte môžem tie jaternice urobiť aj z hovädzieho keď chcem🙂 Kým nám doma chutí to čo uvarím a ako to uvarím, tak NIČ nieje pokazené. Ja varím kapustnicu takto, velmi nám chutí. Nepotrebujem do nej ani klobásu ani nič podobné- nechutí mi to v tom. Každý má ten svoj recept na svoju kapustnicu, ale napriek tomu možno niekoho môj recept niečím inšpiruje🙂 Pekný deň.
dormella
@cesminaz (22.8.2023 09:59)

Osobne jsem varila Segedinsky gulas i z hoveziho masa a mohu jen doporucit. Jednalo se o hovezi klizku, kterou jsem omylem rozmrazila, vyborna zalezitost.
Takze, jak se rika, nikdy nerikej nikdy . . . . .
bugout
@cesminaz (22.8.2023 09:59)

Musím sa ťa zastať.... A len tak všeobecne sa opýtať ľudí či robia častejšie bravčový vývar alebo hovädzí (keď si odmyslím japonské tonkotsu tak bravčový vývar je pre mňa niečo čo neexistuje).... A do tvojej "kapustnice" by sa určite hodilo aj pár koliesok sudjuku...
janger
Ked som si prezerala tie polievky, tak si ma hned namaskrtila! Nebudem hovorit, ze som robila presne to iste, lebo by si mi povedala, ze som z toho spravila iny recept;-)))...no, ale teda tvoja polievka mi bola inspiraciou :-). A veru dobrou! Kapustnicu robievam len bielu, na Vianoce. Na cerveno som este nerobila.
Pouzila som bravcove rebierka (mala som v mraznicke). Ale bolo ich len kilo, tak som dala do nej este aj "klobasku". A pretoze mi paprika polievku nezafarbila na peknu cervenu farbu, tak som pridala aj malicku konzervu rajcinoveho pretlaku. Ale polievicka velmi chutna. Iste zopakujem. Pozdravujem, @cesminka mila, a tiez vsetko dobre, nech sa ti dari.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia