Jablkový koláč
Jablkový koláč

Sypaný jablkový koláč videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. apríla 2021

Bez vajec, bez tekutín, bez šľahania! Neuveriteľne jednoduchý jablkový koláč, ktorý si zamilujete :-) Je fantasticky chutný a jemnučký, s chrumkavým cukrovým Zobraziť celý popisBez vajec, bez tekutín, bez šľahania! Neuveriteľne jednoduchý jablkový koláč, ktorý si zamilujete :-) Je fantasticky chutný a jemnučký, s chrumkavým cukrovým povrchom. Ako obmenu môžete do jabĺk zamiešať aj mletý mak, tiež bude koláč výborný.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/04/sypany-jablkovy-kolac-gestreute.html?m=1

40-45 minút
na 200 °C
Sypaný jablkový koláč (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
300 ml
300 ml klasická
300 ml
1 bal. (15 g)
1/2 KL
z 1  citróna
Plnka:
1 kg nastrúhané
1 PL
2 bal.
Na vrch:
125 g
1 dl




Postup

  1. 1

    V prvom rade si na naše "cesto" zmiešame všetky sypké suroviny. Čiže múku, krupicu, práškový cukor, soľ, preosiaty prášok do pečiva si premiešame lyžicou. Následne zamiešame do toho aj nastrúhanú citrónovú kôru. Napokon túto sypkú zmes rozdelíme na 3 rovnaké časti.

  2. 2

    Na plnku očistíme a nastrúhame toľko jabĺk, aby ich čistá váha bola 1 kg. K jablkám pridáme škoricu a vanilkový cukor a dobre premiešame.

  3. 3

    Olejom vytrieme a trocha múkou posypeme jeden plech velkosti 20x30 cm. Následne rovnomerne naspodok porozsýpame jednu časť cesta. Na cesto opatrne nanesieme polovicu jabĺk a následne na ne porozsýpame druhú časť cesta. Nanesieme aj druhú polovicu plnky a posypeme treťou častou sypkej zmesi.

  4. 4

    Na vrch rovnomerne nastrúhame studené maslo (alebo rastlinný tuk) a následne posypeme hnedým trstinovým cukrom. Ten cukor dodá koláču jemnú chrumkavosť a karamelovú nôtu :-)

  5. 5

    Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C cca 40-45 minút. Treba si to sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak.

  6. 6

    Koláč je výborný, jemný a šťavnatý. Tá citrónová kôra mu dodá výbornú chuť a ten trstinový cukor jemnú chrumkavú kôrku :-) Prajem dobrú chuť!

    Sypaný jablkový koláč (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre lepšiu predstavu postupu si pozrite aj moje video :-) Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mariaklara
poznám, je vynikajúci, už aby boli jablká z našej záhrady....ja ešte na jablká dávam mletý mak a vtedy mi to pripomína chuťovo štrúdľu....my to aj tak voláme , že sypaná štrúdľa....kto to ešte nevyskúšal, určite neobanuje...:-)
haji
Vděčný receptík, jednoduchý a chutný koláčik! Také musím video spouštět 2x, bo při prvním spuštění se "pohádají" že reklamy. Díky za sdílení, milá Cesmínko!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Nejde mi to video ani dnes, ide iba po spojenie sypkej časti receptu a potom sa video zastaví a nabehne mi tam tento odkaz "Reklama bola odstránená. Podrobnosti".
evanaaa
Konečne by som mala tento jednoduchý múčnik už vyskúšať aj ja, chuťovo sa zdá a určite je aj dobrý.....mne video funguje, aspoň viem presný postup.
garanco
Pripomenula si mi zabudnutý recept (tiež pod názvom "jablkový sypaný" ), kedysi som te to koláčik robievala, no akosi som naň pozabudla...
Vďaka za pripomenutie, budem ho musieť urobiť s trstinovým cukrom :-))
silvia60
Ja som ho skúšala. Doporučujem jednoznačne s pravým maslom, tá vôňa a chuť je nezameniteľná. Výborne a rýchle. Potrebovala som minút posledné naše jabĺčka. Ďakujem za recept.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Konečne na tretí pokus ide video prehrať, asi preto, že sa nespustila vopred reklama.
dvorka
Pred x rokmi sme s dcérou tento koláč "piekli", no rúra bola slabá a tak sme z neupečených surovín urobili lievance. Až do včera som sa tomuto receptu vyhýbala. Práve vďaka videu som sa odvážila urobiť svoj reparát a spravila som z polovičnej dávky tortu pre manžela. Určite koláč ešte spravím, lebo je jednoduchý a skvelý. Mám už pár mojich zmien: polovičná dávka cukru, viac jabĺk a bez cukrovej posýpky na vrchu.


cesminaz
@dr (15.4.2021 07:41)

Milá @dr neviem prečo ti to tak štrajkuje :-)) Ja reklamy vo videách ešte nemám, na to mám ešte príliž málo abonentov :-) Možno bola chyba niekde v systéme. Ale som rada, že sa ti video nakoniec podarilo pozrieť :-)
cesminaz
@silvia60 (14.4.2021 22:26)

Som rada, že si vyskúšala a že chutilo :-) S maslom 82%ným má všetko inú chuť. V tureckej kuchyni sa vela jedál robí s maslom, takže ho velmi často používam. Pekný deň.
cesminaz
@tinca ano je výborný :-) a tá citrónová kôra mu dodá ešte lepšiu chuť! @garanco zlatá, ten trstinový cukor dodá chrumkavý povrch, kým koláčik je mäkký a jemný :-) Naozaj to spolu velmi ladí, raz vyskúšaj. @evanaaa len kludne vyskúšaj, je výborný a jednoduchý ako facka :-) @terinka @haji @kvakac dakujem vám za nahliadnutie a milé komentíky :-) Som rada, že sa koláčik páči. @mariaklara :-) dobrý názov ste dali. Ano kludne sa môže pridať aj mak, aj ja som to spomínala. Vdaka za komentík. Prajem všetkým pekný deň!
cesminaz
@dvorka (15.4.2021 08:12)

Tvoj komentík ma velmi teší, som rada, že práve vdaka môjmu receptu si sa znova odvážila upiecť tento koláčik :-) Pre nás je presne dobrý sladký, ale ked chceš kludne cukor odober. Vieš, to vždy záleží aj od kyslosti jabĺk. Treba trocha viac cukru do cesta, keďže do jabĺk cukor nejde, len vanilkový pre chuť :-) Posúpku si dá kto chce, nie je to nutné. Najmä nie vtedy ak dávaš ešte aj čokopolevu :-) Tortu máš peknú, som rada, že chutilo. Vdaka za tvoju odozvu a príjemný den prajem!
martamm
Upiekla by som ho, ale odradza ma to obrovse mnozstvo cukru
cesminaz
@martamm (16.9.2022 12:45)

Milá @martamm podla teba je 3dl práškového cukru obrovsky veľa? Na 3dl múky a 3dl krupice? Veď cukor tu ide len do cesta, v jablkách nieje žiadny-vanilkový sa ráta len pre chuť. A práškový cukor nieje ako kryštálový- ten je sladší a aj ťažší čo sa týka obsahu v 3decovom poháry🙂 A čo sa týka trocha hnedého cukru navrch, to má ako už uvádzam v recepte tiež svoj dvôvod, ale kto chce tak ho jednoducho vynechá🙂 Sladiť pravdaže každý sladí trocha inak, to je pravda a preto pri každom jednom recepte platí, že si ho človek môže prispôsobiť ako to jemu vyhovuje. Či už ide o sladké, slané, kyslé alebo mastné🙂 Pekný deň.