Zemiakové hranolky
Zemiakové hranolky

Kanadské hranolky Poutine videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 7. februára 2022

Trochu iný a zábavný pohľad na prípravu hranoliek, ktoré upchávajú naše cievy už od polovice minulého storočia. Pôvodom z kanadského Quebecu, v preklade Zobraziť celý popisTrochu iný a zábavný pohľad na prípravu hranoliek, ktoré upchávajú naše cievy už od polovice minulého storočia. Pôvodom z kanadského Quebecu, v preklade to znamená doslova "neporiadok". Fungujú ako príloha, ale rovnako aj ako hlavné jedlo. Táto verzia je vegetariánska.

2
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
2 PL
1 ks
1 stonka
1 ks
2 strúčiky
2 ks
1 ČL
1 PL
20 g
1 PL
100 ml
1 PL
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Daj zovrieť do hrnca vodu, následne ju osoľ a daj do nej variť ošúpané zemiaky. Stiahni sporák na stredný plameň a var 10 minút. Zemiaky potom z vody vytiahni, nechaj ich vychladnúť a nakrájaj ich na hranolky. Veľkosť a tvar je na tebe, dôležité je zachovať uniformitu, aby sa všetky upiekli rovnako rýchlo. Poukladaj hranolky do namasteného plechu, ideálne ich potri olejom aj zvrchu a daj ich piecť do rozohriatej rúry na 200 °C na 40 minút.

  2. 2

    Na prípravu gravy omáčky potrebuješ dať ako základ piecť všetku zeleninu, dochutenú tymianom, bobkovými listami, soľou a korením, podliatu olivovým olejom. Peč rovnako na 200 °C, zhruba 45 minút.

  3. 3

    Na mierny plameň polož panvicu a daj do nej rozpustiť maslo. Pridaj pečenú zeleninu, spolu s výpekom z plechu a lyžicou múky. Var 3 minúty za stáleho miešania. Múka chytí farbu a peknú orieškovú vôňu. Zmes podlej vínom, dovoľ alkoholu sa vypariť a pridaj BBQ omáčku s vodou. Dôkladne premiešaj, stiahni teplotu sporáku na minimálnu a redukuj aspoň 10 minút, resp. až kým nebude omáčka hustá. Nezabudni miešať. Nakoniec gravy prepasíruj cez sitko, povytláčaj všetko do poslednej kvapky, prípadne dotiahni detaily pomocou soli a čierneho korenia.

  4. 4

    Podávaj s kúskami natrhanej mozzarelly, poprepletanej pomedzi chrumkavé hranolky a zaliate teplou gravy omáčkou. Konzumuj okamžite, skôr než sa hranolky premočia a zmäknú.

  5. 5

    Instagram: walrus.buko

Diskusia k receptu

evanaaa
Vypadá to dobre, stačili by mi tie zemiačky, len by ma zaujímalo, aký druh-typ zemiakov je najlepší na tie hranolky? Ja by som tipovala tie tvrdšie, Á-čka, lebo B-čka by sa viac rozvárali, boli by mäkké. Ale zaujímavá je omáčka z pečenej zeleniny, celkovo to dobre vyzerá, istotne aj chutí.
afataga
V stredu som mala na obed v restike, ale s trhanym brav. masom, bolo to vyborne.
Aj toto zeleninove asi bude fajn.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia