Zočurka - kyslá polievka fotorecept
Foto: ancicka
Starodávny recept našich babičiek. Názov pochádza z horného Spiša, zo Zamaguria. Jednoduchá, no hlavne sýta polievka.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 l (s juškou) |
|
1 kg (nakrájané na drobno) |
|
|
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (na oškvarky) |
|
Na zahustenie: | |
1 ks stredný |
|
od oka |
|
|
Postup
-
1
Dáme si zvlášť variť kapustu s juškou.
-
2
Zemiaky si načistíme a
-
3
tiež zvlášť dáme do hrnca, zalejeme vodou podľa potreby, pridáme trocha soli a bobkový list a uvaríme.
-
4
Medzi tým, kým sa nám uvaria zemiaky s kapustou, nakrájame si slaninku a spražíme ju.
-
5
Pripravíme mrveničku na zahustenie: https://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakova-mrvenicka-do-polievky-fotorecept/73275-recept.html
-
6
Zemiak si postrúhame na jemno a pridáme postupne múku a prstami si urobíme mrveničku.
-
7
Ked sú zemiaky uvarené, pridáme mrveničku, necháme prejsť varom.
-
8
Pridáme podľa chuti kapustu s juškou.
-
9
Ja vždy keď si pražím škvarky, tak kožu zo slaninky hodím do polievky. Koža ju ochutí.
-
10
Nakoniec do polievky pridáme iba škvarky, bez masti. Osolíme a okoreníme.
-
11
Polievočku necháme prejsť varom a odstavíme.
Juska je voda z kapusty myslim
Ďakujem za pripomenutie. V sobotu veru uvarím :-)
U nás sa kyslej vode s kapusty hovorí"jucha".Zrejme je to nejaké prevzaté slovo z cudzieho jazyka.
Dakujem za pekné komentiky.Pozdravujem.
To sú práve tie odtiene jazyka - na Spiši sú škvarky z vyškvarenej surovej slaniny, ktoré používaš napr. na škvarkové pagáčiky, aj z vyškvarenej údenej slaniny, ktoré dávaš do halušiek, či do polievky -:))
je to vždy jedno,aj so surovej aj u údenej sa vyškvaria.
Díky moc.
Já se pořád učím a zkouším. Díky a srdečně zdravíme.
Polévka je fakt výborná a mrveničku jsem domrvil přesně jako ty a tak jsem si udělal váleček a trhal a trhal. A tu klobásku jsem dal také. Krásný den a srdečně zdravíme.
Jeeej to je super, že v tom nie som sama. Keď som to spravila ako Vy-profi kuchár,tak sa hanbiť nemusím ; ) Krásny pozdrav posielam!
stava z kyslej kapusty