Kapustová polievka
Kapustová polievka

Zočurka - kyslá polievka fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 21. februára 2019
Zočurka - kyslá polievka (fotorecept)
Foto: ancicka

Starodávny recept našich babičiek. Názov pochádza z horného Spiša, zo Zamaguria. Jednoduchá, no hlavne sýta polievka.

8-10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l (s juškou)
1 kg (nakrájané na drobno)
2-3 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (na oškvarky)
Na zahustenie:
1 ks stredný
od oka




Postup

  1. 1

    Dáme si zvlášť variť kapustu s juškou.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky si načistíme a

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tiež zvlášť dáme do hrnca, zalejeme vodou podľa potreby, pridáme trocha soli a bobkový list a uvaríme.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým, kým sa nám uvaria zemiaky s kapustou, nakrájame si slaninku a spražíme ju.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme mrveničku na zahustenie: https://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakova-mrvenicka-do-polievky-fotorecept/73275-recept.html

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiak si postrúhame na jemno a pridáme postupne múku a prstami si urobíme mrveničku.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked sú zemiaky uvarené, pridáme mrveničku, necháme prejsť varom.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme podľa chuti kapustu s juškou.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja vždy keď si pražím škvarky, tak kožu zo slaninky hodím do polievky. Koža ju ochutí.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec do polievky pridáme iba škvarky, bez masti. Osolíme a okoreníme.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polievočku necháme prejsť varom a odstavíme.

    Zočurka - kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

grejsy
Čo je to juska? Polievka vyzerá byť chutná a zároveň sýta.
ancicka
@Grejsy (21.2.2019 17:01)

U nás sa kyslej vode s kapusty hovorí"jucha".Zrejme je to nejaké prevzaté slovo z cudzieho jazyka.
Dakujem za pekné komentiky.Pozdravujem.
kimlo
Takéto staré recepty mám najradšej, je dobré že tieto poklady sem ľudia dávajú...
klukodvody
Tak další poklad. Jen jsem trochu zase přemýšlel o škvarcích. Víš proč? Mám škvarky a mám slaninu. Tak vlastně podle Tvého receptu je to škvařená slanina. Pro mně jsou škvarky ty, které používám do škvarkových knedlíků a nebo škvarkovou pomazánku a na mnoho dalšího. Ale stačí si párkrát prohlédnout recept a pochopím. V tom je kouzlo foto receptů. Díky a srdečně zdravíme.
amelia11
tú mrveničku a kapustu do tej vody kde sa varili zemiaky?
zinnajdha
na Zemplíne voda z kyslej kapusty je "juška". Názov vznikol z ľudu na Zemplíne. Toto bohaté nárečie má len málo slov prevzatých z iných jazykov (vzhľadom na jeho bohatosť a pestrosť ).
garanco
@Klukodvody (22.2.2019 11:41)

To sú práve tie odtiene jazyka - na Spiši sú škvarky z vyškvarenej surovej slaniny, ktoré používaš napr. na škvarkové pagáčiky, aj z vyškvarenej údenej slaniny, ktoré dávaš do halušiek, či do polievky -:))
1x kvakac
kvakac
Takéto niečo mám veľmi rád. Dobrota veľká, ťažko odolať takejto polievke.
finczi
No....už je hotová. Nevydržala som a už mám v sebe misku polievky. Mrveničku som ,,domrvila", bolo z nej cesto, z ktorého som uštipkávala a vkladala do polievky. Moji chlapci si prosili klobásku. Domácou klobáskou som určite nič nepokazila. Polievočka je sýta, naozaj jednoduchá a chutná. Vďaka Ancicka, pekný víkend prajem!
klukodvody
@Finczi (23.2.2019 10:12)

Polévka je fakt výborná a mrveničku jsem domrvil přesně jako ty a tak jsem si udělal váleček a trhal a trhal. A tu klobásku jsem dal také. Krásný den a srdečně zdravíme.
finczi
@Klukodvody (23.2.2019 16:19)

Jeeej to je super, že v tom nie som sama. Keď som to spravila ako Vy-profi kuchár,tak sa hanbiť nemusím ; ) Krásny pozdrav posielam!
alenka25
Mňam! Super, že som objavila tento recept :) Hneď urobím
monty469
Recepty starých mám majú svoje čaro. V jednoduchosti je krása a navarila si veľmi dobre
1x ampara