Kapustová polievka

Zočurka - kyslá polievka (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Starodávny recept našich babičiek. Názov pochádza z horného Spiša, zo Zamaguria. Jednoduchá, no hlavne sýta polievka.

8-10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dáme si zvlášť variť kapustu s juškou.
  2. Zemiaky si načistíme a
  3. tiež zvlášť dáme do hrnca, zalejeme vodou podľa potreby, pridáme trocha soli a bobkový list a uvaríme.
  4. Medzi tým, kým sa nám uvaria zemiaky s kapustou, nakrájame si slaninku a spražíme ju.
  5. Pripravíme mrveničku na zahustenie: https://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakova-mrvenicka-do-polievky-fotorecept/73275-recept.html
  6. Zemiak si postrúhame na jemno a pridáme postupne múku a prstami si urobíme mrveničku.
  7. Ked sú zemiaky uvarené, pridáme mrveničku, necháme prejsť varom.
  8. Pridáme podľa chuti kapustu s juškou.
  9. Ja vždy keď si pražím škvarky, tak kožu zo slaninky hodím do polievky. Koža ju ochutí.
  10. Nakoniec do polievky pridáme iba škvarky, bez masti. Osolíme a okoreníme.
  11. Polievočku necháme prejsť varom a odstavíme.