Foto: pusta
Tento svoj recept robievam v lete a na jeseň dosť často, každý má svoj obľúbený spôsob, toto je taká zjednodušená moja pohodlná verzia, obľúbená Zobraziť celý popisTento svoj recept robievam v lete a na jeseň dosť často, každý má svoj obľúbený spôsob, toto je taká zjednodušená moja pohodlná verzia, obľúbená u nás doma, recept som uerejnila aj s fotkami pred 5 -timi rokmi na toprecepty.sk, pridávam len ako inšpiráciu pre nastávajúce leto.
príprava
na 170 °C
Suroviny
podľa počtu osôb cca 2 rezne na 1 osobupodľa veľkosti rezňov |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
podľa vlastného výberu |
|
podľa výberu |
|
(bravčová masť) |
|
iné mäso: napr. teľacie, hovädzia sviečková, iné, bravčová pečeň/iná | |
podľa vlastného výberu |
|
|
|
|
|
(iná kvalitná) |
|
Postup
-
1
Pripravila som základné suroviny, pokrájala som cibuľu na kolieska, paradajky na kolieska, papriku na väčšie kúsky, údenú slaninku na plátky,...
-
2
...bravčový orech, podľa môjho názoru je na tento recept najhodnejší, veľmi dobré a šťavnaté sú rezne z krkovičky, som pokrájala na rezne, naklepala, osolila a okorenila z oboch strán čerstvo mletým čiernym korením,...
-
3
...posypala sladkou mletou červenou paprikou, ...
-
4
...rezne som potrela horčicou z oboch strán,...
-
5
... na dno plochej jenskej misy som položila plátky údenej slaniny,...
-
6
...na údenú slaninu kolieska cibule, ktoré som jemne osolila,...
-
7
...na cibuľu a údenú slaninu som rozložila papriku a paradajku, ktoré som jemne osolila, pokvapkala olejom,...
-
8
...na zeleninu som položila pripravené rezne, ...
-
9
...na rezne som rozložila opäť slaninu, zeleninu, ktorú som jemne zase osolila a pokvapkala olejom, vložila som na noc odpočívať do chladničky prikryté alobalom, po vybratí z chladničky som nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote už bez alobalu....
-
10
...podliala studenou vodou,vložila som piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C, piekla som 45 minút na funkcii pečenia s ventilátorom, počas pečenia som kontrolovala a podľa potreby podliala malým množstvom vriacej vody,...
-
11
...podávala som horúce s čerstvo upečeným chlebíkom, s ktorým sme vytierali veľmi chutnú vypečenú šťavičku, teraz som piekla v jenskej mise, v pekáči pečiem pre viac osôb, vtedy staviam rezne na stojato a prekladám zeleninou, klobásou, slaninou, zemiakmi, v prírode napichávam aj s iným mäsom na dlhý očistený zahrotený konár, posypem rôznymi bylinkami, prekladám zeleninou, zemiakmi, klobásou, iným, čo nám chutí a práve máme po ruke, balím do viacerých vrstiev alobalu, podliate vodou a olejom, zabalené otáčame na ražni nad pahrebou do zmäknutia, pri rozbalení zachytím vypečenú šťavu do malého hrnca každý si svoju porciu ochutí šťavou, množstvá surovín som neuvádzala, každý si ich prispôsobí podľa seba množstvom i výberom, toto je len inšpirácia, je to len základný recept, ktorý je naozaj veľmi variabilný a veľmi chutný, kuchyňa u nás doma počas pečenia tak nádherne voňala, že krútilo nosom nielen nám, ale i susedom, je to veľmi zjednodušená verzia živánskej, kde môže každý sám uplatniť svoju vlastnú kreativitu, uspokojiť svoje nároky a svoju vlastnú chuť.
Maso nakrajane na kocky, namarinujeme zmesou sol+mčk+sladka paprika+mleta rasca+kvapka oleja (existuje aj zmes korenia na Zivansku) a nechame odlezat hodinku v chladnicke. Na kocky nakrajame zemiaky, slaninku, na hrubsie kusky cibulu, pridame namarinovane maso, zabalime do alobalovej tasticky, ulozime na pahrebu/na plech a pecieme cca hodinku.
Chlieb k zivanske som nevidel este nikde podavat....
Zivanska je fajn, robim ju doma v rovnakom zlozeni, akurat maso nicim nepotieram. A dokonca ju aj chlebom zajedam. Coskoro ju asi urobim znova, dostala som chut:)
Už dlhé mesiace sa nezapájam radšej do diskusných debát na Vareche, ale po dnešnom recepte pani Pusty mi nedá aby som nezareagoval. Po jej nedávnom recepte v ktorej spomína klobásu typickej maďarskej chuti som sa v duchu zasmial a prešiel to radšej bez komentáru. ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---A k tomuto vášmu receptu, zrejme vám už dochádza inšpirácia a Váš recept na živánsku ste opísala alebo jednoducho pozmenila, aby ste bola zaujímavá. Takýchto receptov na živánsku v pekáči sa dajú nájsť veľa. Asi vám pani Puszta dochádza dych, lebo vami uverejňované recepty v poslednej dobe postrádajú nejakú inováciu a prínos do tejto kulinárskej stránky.
Nezatazujte sa tým @klukodvody ,pridavajte svoje recepty,nepochybne mnohých inšpirujete, mna určite:-)
kazdy z nas v ramci moznosti robi, co chce, vratane tych, co neustale vyvolavaju rozbroje
rozdiel je hlavne v tom, ci to niekomu ublizuje, alebo nie
rozumny clovek ten rozdiel vidi
môžem, ale vôbec nemusím uvádzať, kde všade som svoje recepty uverejnila :-))) nie je predpísaná žiadna ohlasovacia povinnosť o tom nikomu, kto ich pridal aj na iné portály o varení.
má ich na iných portáloch aj @2010 a mnoho iných varecháčov,
portál Varecha.sk samotný s tým nemá žiaden problém, teda to nemusí byť problém pre nikoho :-)
"Maso nakrajane na kocky, namarinujeme zmesou sol+mčk+sladka paprika+mleta rasca+kvapka oleja (existuje aj zmes korenia na Zivansku) a nechame odlezat hodinku v chladnicke. Na kocky nakrajame zemiaky, slaninku, na hrubsie kusky cibulu, pridame namarinovane maso, zabalime do alobalovej tasticky, ulozime na PAHREBU/NA PLECH a pecieme cca hodinku."
Mas to velkym pismom vysvietene. Jasne, ze robim aj v pekaci, ale suroviny a postup dodrzim.
www.kuchyna.megdesign.sk/falosna-zivanska/...