Živánska v pekáči fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. júna 2015
Živánska v pekáči (fotorecept)
Foto: pusta

Tento svoj recept robievam v lete a na jeseň dosť často, každý má svoj obľúbený spôsob, toto je taká zjednodušená moja pohodlná verzia, obľúbená Zobraziť celý popisTento svoj recept robievam v lete a na jeseň dosť často, každý má svoj obľúbený spôsob, toto je taká zjednodušená moja pohodlná verzia, obľúbená u nás doma, recept som uerejnila aj s fotkami pred 5 -timi rokmi na toprecepty.sk, pridávam len ako inšpiráciu pre nastávajúce leto.

12 hodín minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

podľa počtu osôb cca 2 rezne na 1 osobupodľa veľkosti rezňov
podľa vlastného výberu
podľa výberu
 (bravčová masť)
iné mäso: napr. teľacie, hovädzia sviečková, iné, bravčová pečeň/iná
podľa vlastného výberu
 (iná kvalitná)




Postup

  1. 1

    Pripravila som základné suroviny, pokrájala som cibuľu na kolieska, paradajky na kolieska, papriku na väčšie kúsky, údenú slaninku na plátky,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...bravčový orech, podľa môjho názoru je na tento recept najhodnejší, veľmi dobré a šťavnaté sú rezne z krkovičky, som pokrájala na rezne, naklepala, osolila a okorenila z oboch strán čerstvo mletým čiernym korením,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...posypala sladkou mletou červenou paprikou, ...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...rezne som potrela horčicou z oboch strán,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... na dno plochej jenskej misy som položila plátky údenej slaniny,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na údenú slaninu kolieska cibule, ktoré som jemne osolila,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na cibuľu a údenú slaninu som rozložila papriku a paradajku, ktoré som jemne osolila, pokvapkala olejom,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na zeleninu som položila pripravené rezne, ...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...na rezne som rozložila opäť slaninu, zeleninu, ktorú som jemne zase osolila a pokvapkala olejom, vložila som na noc odpočívať do chladničky prikryté alobalom, po vybratí z chladničky som nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote už bez alobalu....

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...podliala studenou vodou,vložila som piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C, piekla som 45 minút na funkcii pečenia s ventilátorom, počas pečenia som kontrolovala a podľa potreby podliala malým množstvom vriacej vody,...

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...podávala som horúce s čerstvo upečeným chlebíkom, s ktorým sme vytierali veľmi chutnú vypečenú šťavičku, teraz som piekla v jenskej mise, v pekáči pečiem pre viac osôb, vtedy staviam rezne na stojato a prekladám zeleninou, klobásou, slaninou, zemiakmi, v prírode napichávam aj s iným mäsom na dlhý očistený zahrotený konár, posypem rôznymi bylinkami, prekladám zeleninou, zemiakmi, klobásou, iným, čo nám chutí a práve máme po ruke, balím do viacerých vrstiev alobalu, podliate vodou a olejom, zabalené otáčame na ražni nad pahrebou do zmäknutia, pri rozbalení zachytím vypečenú šťavu do malého hrnca každý si svoju porciu ochutí šťavou, množstvá surovín som neuvádzala, každý si ich prispôsobí podľa seba množstvom i výberom, toto je len inšpirácia, je to len základný recept, ktorý je naozaj veľmi variabilný a veľmi chutný, kuchyňa u nás doma počas pečenia tak nádherne voňala, že krútilo nosom nielen nám, ale i susedom, je to veľmi zjednodušená verzia živánskej, kde môže každý sám uplatniť svoju vlastnú kreativitu, uspokojiť svoje nároky a svoju vlastnú chuť.

    Živánska v pekáči (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
radox1
taketo jedla varim v lete,ked je domaca zelenina,ale hlavne zivansku bez zemiakov si neviem predstavit.
1x dosa
marcel83
Toto a Zivanska? No to urcite... rcp na Zivansku / Zivanku:

Maso nakrajane na kocky, namarinujeme zmesou sol+mčk+sladka paprika+mleta rasca+kvapka oleja (existuje aj zmes korenia na Zivansku) a nechame odlezat hodinku v chladnicke. Na kocky nakrajame zemiaky, slaninku, na hrubsie kusky cibulu, pridame namarinovane maso, zabalime do alobalovej tasticky, ulozime na pahrebu/na plech a pecieme cca hodinku.

Chlieb k zivanske som nevidel este nikde podavat....
1x dosa
katkat
radox a marcel, prave ste mi pripomenuli jedneho z mojich ziakov zo skolky:) hrozne neznasa jednu spoluziacku a tiez tak pohotovo reaguje na cokolvek, co ona povie:) maju sest rokov, akurat idu do skoly:)
Zivanska je fajn, robim ju doma v rovnakom zlozeni, akurat maso nicim nepotieram. A dokonca ju aj chlebom zajedam. Coskoro ju asi urobim znova, dostala som chut:)
klukodvody
Kolik lidí ,tolik názorů a úprav jídel .Je mně úplně jedno jak je to nazvané ,myslím tenhle recept ale vypadá hodně jedle a kromě toho marinování je to rychlé a celkem bez starostí ,tak si to uložím do k.k a dám tomu plný počet hvězdiček a udělám ,ochutnám a pak to buď budu ještě někdy dělat a nebo nebudu .Pěkně popsané jako vždy a tak přeji hezký den .
ziegelfeld1968
@redakcia
Už dlhé mesiace sa nezapájam radšej do diskusných debát na Vareche, ale po dnešnom recepte pani Pusty mi nedá aby som nezareagoval. Po jej nedávnom recepte v ktorej spomína klobásu typickej maďarskej chuti som sa v duchu zasmial a prešiel to radšej bez komentáru. ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---A k tomuto vášmu receptu, zrejme vám už dochádza inšpirácia a Váš recept na živánsku ste opísala alebo jednoducho pozmenila, aby ste bola zaujímavá. Takýchto receptov na živánsku v pekáči sa dajú nájsť veľa. Asi vám pani Puszta dochádza dych, lebo vami uverejňované recepty v poslednej dobe postrádajú nejakú inováciu a prínos do tejto kulinárskej stránky.
klukodvody
Promiňte mně všichni mojí neznalost .Ono tady jde o něco jiného než o to podělit se o recepty ?To opravdu nemyslím ironicky .Přece podle mně nejde o to abych byl nejlepší ,ale o to podělit se o to co znám a třeba někomu připomenout zapomenuté a ne o nějaké vítězství .Pokud bych to viděl takto ,tak není problém nasekat 10 receptů denně a cítit se jako vítěz .To by mně fakt nebavilo a radši bych šel hned pryč .Nejsem soutěžák .Tak prosím pokud někomu stojím za to vysvětlete mně to a nebo to dejte na diskuzi .
ubka
@klukodvody ste tu príliš krátko,aby ste pochopili :-) predpokladám,že relevantné vysvetlenie Vám neposkytne nikto,možno redakcia zdôvodní,prečo iba u jednej prispievateľky receptov pridáva,podľa mňa nevhodný, ostatných urazajuci komentár.jednoducho povedané, nie je dovolené vyjadrit svoj názor.Nedokážem pochopiť,prečo to platí plošne a nie adresne pre tých,ktorí si anonymne " kŕmia" svoje ego.
Nezatazujte sa tým @klukodvody ,pridavajte svoje recepty,nepochybne mnohých inšpirujete, mna určite:-)
ubka
@pusta pekný recept, vhodný na letné obdobie.Je to inšpirácia a každý sa rozhodne ako si to pripraví a čo k tomu bude jesť.
klukodvody
@ubka děkuji mnohokrát ,ale mně je to trochu líto a to z jednoho důvodu .Vaření jsem celý život soukromě i profesně bral jako kus poctivého umění a že se musí vařit s láskou a na jídle je to znát .Tak nelaskavý přístup to vše kazí .Ale dám na dobrou radu a nebudu o tom přemýšlet .Díky moc a přeji krásný večer
viera1
Riešenie je jednoduché...zrušiť Komentáre k receptu a zriadiť"fórum",kde sa nejasnosti okolo technológie prípravy môže opýtať ktokoľvek a kto vie,odpovie.A bude pokoj.
kopretina
Je mi líto, že tak úžasná stránka "Varecha.sk" může někoho inspirovat k napadání druhého. Já věřím, že každý dává recept z dobré vůle a se snahou ostatním poradit a inspirovat je. Na tom světě kulatém se to lidstvo celé věky jenom hašteří a pere. Slibme si, že my takoví nebudeme. Vaření je skvělá chemie a radost nejen ze života.
dara2112
Pekny recept atie komenty proti každemu receptu od pusty ma nebavia čítať pretože ak by tento recept pridal ktokolvek iny pochvalite ho minimalne ho ignorujete .Vy naozaj striehnete kolko receptov pridá?to vás stále baví?myslim že to vy stale rozputavate tieto ---UPRAVENÉ REDAKCIOU--- diskusie o ničom.
bembo
ja to robím takto.keď sa mi recept páči uložím si ho vyskúšam,a keď mi chutí mám dobrý zvyk autorovi pochváliť ho.pokiaľ sa mi nepáči idem ďalej,a vôbec ma nezaujímajú komentáre ktoré len urážajú,a nič nevyriešia.ja som si niekoľko receptov od @Pusta uložil,a aj vyskúšal,dokonca som jej aj jeden pochválil.mala tam recepty,ktoré mi neboli po chuti,ale za to jej to nebudem kritizovať,a hlavne dávať rady ako to má alebo nemá robiť.
dogagador
TOto je web o vareni a receptoch, kto co ako robi a nemyslim si, ze opravnuje kohokolvek kritizovat a urazat. Kazdy nech si vari podla seba, tu sa moze, nemusi inpirovat. Je tu neuveritelne mnozstvo receptov, na ktore sa staci pozriet a clovek vie, ze to jedle nebude. Ale je tu vela receptov, ktore zaujmu a clovek ich vyskusa. To je asi ciel totho webu.
buchtabuchta
Ľudia, nebuďte takí zlí k sebe. Uvedomte si, aké je náročné vymyslieť každý deň nový recept, alebo ho nájsť na nete, nakúpiť, navariť, vyfotiť, uverejníť. Mne sa nepodaril uverejniť ešte ani jeden, lebo je s tým strašná robota. Tak sa nedivte, že po toľkých rokoch a receptoch sa tie recepty v podstate opakujú s pozmenenými surovinami. Pani Pusta nie je zlá kuchárka, ale chýba jej väčšia kreativita, to vidno na receptoch. Ona len uvarí čo kde nájde, sama nevymyslí nič, len nahradí klinček škoricou. Tak čo má robiť, ak chce denne uverejňovať niečo nové? Tak urobí živánsku v pekáči, nabudúce ražniči bez ražňa. Niekedy si holt všetci skrátime tú cestičku k úspechu a nie že nie. PEACE
radox1
preboha,a co niekto stoji nad nou s bicom,aby uverejnovala kazdy den jeden recept?vsak z jedneho urobi styri,len zmeni jednu surovinu,aku to ma hodnotu?a o tom ze niekedy zlou metodikou znici jedlo ako celok,radsej pomlcim.menej je väcsinou viac.a navyse klame.
smejkad
nik nad nou nestoji s bicom, ale ona to chce, nejakym sposobom ju to naplna
kazdy z nas v ramci moznosti robi, co chce, vratane tych, co neustale vyvolavaju rozbroje
rozdiel je hlavne v tom, ci to niekomu ublizuje, alebo nie
rozumny clovek ten rozdiel vidi
pusta1
@all , mám právo pridať svoje recepty s mojimi fotkami na portál, ktorý ja sama chcem a kedy chcem, koľko chcem, to nie je kopírovanie od nikoho, sú to moje recepty a nikoho iného, nevzala som ich nikomu.
môžem, ale vôbec nemusím uvádzať, kde všade som svoje recepty uverejnila :-))) nie je predpísaná žiadna ohlasovacia povinnosť o tom nikomu, kto ich pridal aj na iné portály o varení.
má ich na iných portáloch aj @2010 a mnoho iných varecháčov,
portál Varecha.sk samotný s tým nemá žiaden problém, teda to nemusí byť problém pre nikoho :-)
denyany
Fajn inšpirácia. Ja mäso krájam na podlhovasté plátky, ak sa včas spamätám, tak aj namarinujem- skôr je potom hotové. Zemiaky krájam na kolieska, vždy pridávam aj horčicu, tenké prúžky slaniny a v zime lečo. Pečiem v jenskom skle, zajedám chlebom. A tiež to nazývam živánskou. To ste naozaj niektorí takí úzkoprsí? A vždy dodržíte striktne recept a živánsku jete len z alobalu z pahreby?
marcel83
O alobale a pahrebe som pisal ja, tak koment je adresovany asi mne. @denyany napisem ti to este raz a citaj poriadne a kludne aj pomaly, ked tazsie chapes pisanemu textu:

"Maso nakrajane na kocky, namarinujeme zmesou sol+mčk+sladka paprika+mleta rasca+kvapka oleja (existuje aj zmes korenia na Zivansku) a nechame odlezat hodinku v chladnicke. Na kocky nakrajame zemiaky, slaninku, na hrubsie kusky cibulu, pridame namarinovane maso, zabalime do alobalovej tasticky, ulozime na PAHREBU/NA PLECH a pecieme cca hodinku."

Mas to velkym pismom vysvietene. Jasne, ze robim aj v pekaci, ale suroviny a postup dodrzim.
maja1972
Super recept. Vyzera to skutocne velmi chutne. Nenechaj sa Pusta od inych ludi od svojich urcite vela chutnych receptov odradit. Len ich nam smelo ukaz a komu sa tvoje recepty nepacia nemusi sie ich prezerat ani citat. Tvoju zivansku si urcite vyskusam a uz teraz sa tesim na tvoje dalsie recepty.
marika21
Mne sa páči recept, určite vyskúšam. Nedaj sa odradíť od pridávania receptov. Máš ich skvelo popísané, pofotené. Ak sa mi niečo nehodí nebudem nikoho zatracovať a recepty hádzať do koša. Každý tu môže pridať recepty aké sa mu podarí pripraviť, sfotiť, popísať. Teším sa na každý možný recept ktorý pridáš. Takisto aj od ostatných z varechy. KK5*
marika21
Chodievali sme roky do zadu aj teraz na rôzne podujatia, kde sa predávala živánska vždy s chlebom. Teraz aj s hranolkami.
lizatko
Radox1, ty davaš do leča slaninu, horčicu,bylinky a cesnak,ked si to nazval lečom??? Tak potom sa tu fakt maš ešte čo učiť!!!! Radšej si po sebe prečítaj ešte raz ten komentar a uvidiš že ho zmažeš skôr ako ho pridaš.
tallis
Tak teda kvôli tomuto komentáru som si založila konto na Vareche. Ďakujem za recept na živánku, tak ako ho moja mamička pripravuje už 30 rokov každý rok na Jána pre svojich priateľov z Čiech. Prečo teda zháňam tento recept? Mamička má 72 rokov a trpí veľkou stratou pamäte, takže si musí už svoje recepty pri ich príprave čítať. Ale tento si nikdy nenapísala, keď ho robila tak dlho. Tak ma poprosila, aby som jej ho našla na internete. A ja som vďačná práve za tento bez zemiakov, s paradajkami, paprikou, bravčovým orechom a krkovičkou, presne taký, ako si ho z týchto krásnych priateľských stretnutí od detstva pamätám ja. Zo začiatku živánku môj otecko balil do alobalových valčekov a piekol v pahrebe, ale ako sa rozrastala spoločnosť a pribúdali rôčky, tak začali piecť v pekáči. A samozrejme sme ho zajedali čerstvým mäkkým chlebom, ktorým sa výborne vytiera šťava :) Tak teda veľká vďaka, pridávam ako prvý recept do svojej KK, aj keď si ho teraz dobre pamätám, ktovie, ako to bude o pár rokov...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia