Živánska v pekáči (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento svoj recept robievam v lete a na jeseň dosť často, každý má svoj obľúbený spôsob, toto je taká zjednodušená moja pohodlná verzia, obľúbená u nás doma, recept som uerejnila aj s fotkami pred 5 -timi rokmi na toprecepty.sk, pridávam len ako inšpiráciu pre nastávajúce leto.

12 hodín minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som základné suroviny, pokrájala som cibuľu na kolieska, paradajky na kolieska, papriku na väčšie kúsky, údenú slaninku na plátky,...
  2. ...bravčový orech, podľa môjho názoru je na tento recept najhodnejší, veľmi dobré a šťavnaté sú rezne z krkovičky, som pokrájala na rezne, naklepala, osolila a okorenila z oboch strán čerstvo mletým čiernym korením,...
  3. ...posypala sladkou mletou červenou paprikou, ...
  4. ...rezne som potrela horčicou z oboch strán,...
  5. ... na dno plochej jenskej misy som položila plátky údenej slaniny,...
  6. ...na údenú slaninu kolieska cibule, ktoré som jemne osolila,...
  7. ...na cibuľu a údenú slaninu som rozložila papriku a paradajku, ktoré som jemne osolila, pokvapkala olejom,...
  8. ...na zeleninu som položila pripravené rezne, ...
  9. ...na rezne som rozložila opäť slaninu, zeleninu, ktorú som jemne zase osolila a pokvapkala olejom, vložila som na noc odpočívať do chladničky prikryté alobalom, po vybratí z chladničky som nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote už bez alobalu....
  10. ...podliala studenou vodou,vložila som piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C, piekla som 45 minút na funkcii pečenia s ventilátorom, počas pečenia som kontrolovala a podľa potreby podliala malým množstvom vriacej vody,...
  11. ...podávala som horúce s čerstvo upečeným chlebíkom, s ktorým sme vytierali veľmi chutnú vypečenú šťavičku, teraz som piekla v jenskej mise, v pekáči pečiem pre viac osôb, vtedy staviam rezne na stojato a prekladám zeleninou, klobásou, slaninou, zemiakmi, v prírode napichávam aj s iným mäsom na dlhý očistený zahrotený konár, posypem rôznymi bylinkami, prekladám zeleninou, zemiakmi, klobásou, iným, čo nám chutí a práve máme po ruke, balím do viacerých vrstiev alobalu, podliate vodou a olejom, zabalené otáčame na ražni nad pahrebou do zmäknutia, pri rozbalení zachytím vypečenú šťavu do malého hrnca každý si svoju porciu ochutí šťavou, množstvá surovín som neuvádzala, každý si ich prispôsobí podľa seba množstvom i výberom, toto je len inšpirácia, je to len základný recept, ktorý je naozaj veľmi variabilný a veľmi chutný, kuchyňa u nás doma počas pečenia tak nádherne voňala, že krútilo nosom nielen nám, ale i susedom, je to veľmi zjednodušená verzia živánskej, kde môže každý sám uplatniť svoju vlastnú kreativitu, uspokojiť svoje nároky a svoju vlastnú chuť.