Zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok

Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm fotorecept

stefanm - fotkastefanm, 23. marca 2017
Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept)
Foto: stefanm

Radi sa vraciate na miesta kde ste sa cítili dobre? Asi áno. Tak týmto príspevkom sa pokúsim vrátiť na túto stránku skoro po dvoch rokoch aj ja @stefanm. Vrátiť sa sem, lebo som sa tu cítil dobre. Možno si na moje príspevky v častiach - zážitky (67), recepty (163), námety na diskusie (120) niekto spomenie, možno si ich pozrie teraz ale verím, že sa nedožijú komentov písaných jedovatou slinou! A prečo som sa odmlčal? Pochopíte v mojom gastrohudobnom klipe.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
3 hrste mrazená
3 PL
3 PL mrazený
1/2 kelímku
2 PL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pri popise postupu budem stručný, miestami priam až heslovitý, pretože sa v podstate jedná o základné jedlo, pri ktorom sa začínajúci kuchári učia a skúsený zdokonaľujú pri zahusťovaní jedál so smotanou a múkou. Určite, a to dám na to krk, že sa to nikomu z vás na prvýkrát nepodarilo na vami presne požadovanú hustotu. Ako sa uvádza v druhej najčítanejšiej knihe kníh, Kámasútre: ...dá sa to naučiť len cvikom! Dosť rečí - pracujme! Očistená, na kúsky nakrájané zemiaky uvaríme v posolenej vode do polomäkka alebo polotvrda ...

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... pridáme, fazuľku, kôpor a medvedí cesnak a krátko dovaríme.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmiešame smotanu s múkou, trochou mlieka a štipkou soli, ...

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... miešame a zabávame sa pri tom.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko prilejeme cez sito k zemiakom s ostatným a ...

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... podľa potreby doriedime alebo dohustime.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred konzumáciou som si doprial kvalitný aperitív (som doma do nedele sám!!!) a pridal som si dobrý kúsok pálivej, údenej klobásky. Servírovať sa môže ale aj s vajcom alebo fašírkou a pod.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapíjame výlučne pivom alebo dvomi. Potom už len umyť riad a na hodinku si ľahnuť a oddýchnuť. Posledná veta platí len pre starobných, invalidných, predčasných a výsluhových dôchodcov, ktorí sa momentálne nemusia starať o vnúčence!!!

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ bude tento môj recept zverejnený a aspoň jedenkrát pochválený, pridám vám už pripravený hudobný gastrovideoklip, z ktorého určite pochopíte prečo som sa skoro na dva roky na tejto stránke odmlčal. Prezradiť vám môžem, že v ňom zaznie rytmická pesnička, v sedemdesiatych rokoch minulého storočia dosť známej skupiny Junior z Brna, ktorá sa volá Návrat a uisťujem vás, že keď sa do nej započúvate, váš trup aj s hlavou sa začne pohupávať z nepochopiteľných dôvodov ako vlny na mori... Fakt!

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Klasika, u mojich detí kedysi naj, varila som ho tak často, že teraz požadovanú hustotu dosiahnem ozaj na prvý šup a smotanu s múkou viem zmiešať priam dokonale (pri všetkej skromnosti) bez hračiek, nepoužívam ani sito. Darmo, cvik robí majstra.
Určite uhádnete v náznakoch spracovaných v mojom videjku dôvod tejto dvojročnej prestávky!!!






Človek si musí v živote určiť priority. Každý podľa seba. Ja som sa rozhodol uprednostniť pomoc manželke, ktorá sa rozhodla pomáhať intenzívne dcére, ktorá v priebehu dvoch rokov nás potešila dvoma krásnymi vnučkami. Johankou (o 1a1/2mes. bude mať 2roky) a Dominikou (2mesiace). Nie. Neprestal som variť. Varím naďalej ale nevarím nič také čo by stálo za uverejnenie v receptoch. A tak môj druhý koníček po varení, fotenie jedál,spracovanie a uverejnenie receptu muselo byť nie len obmedzené ale radikálne opustené. Úplne. Dnes sa pokúšam o reštart. Uvidíme.Možno sa podarí. Najdôležitejšie na tom je aby dcéra ... ale veď viete čo!
Výborný receptík.Klasika nikdy nesklame.Video je super,malinká rozkošná.Možno budúca cukrárka.:-)Návrat Vám vyšiel na jednotku,tak vitajte späť a nech Vám to varí.
Uz brzo budu zase varit, medveduv cesnek je na dosah, jedno z prvnich jidel bude tohle. Libi se mi konbinace. Klobasu klidne ozelim :-) Diky uz ted za krasny recept!
vitajte starí varecháči @ Stefanm a @ Kuchtička, už sa teším na Vaše príspevky a tento prívarok som veru nejedla asi 20 rokov, mama robievala bez fazule, alebo len fazuľový prívarok, ja som to ešte nevarila a veru vyskúšam.....
Tak jsem se na to těšila a opravdu, navíc ovšem, předčilo tohle jídlo očekávání! Trochu jsem pozměnila zahušťování. Rozmixovala jsem pár brambor uvařených s troškou, nasucho opražené mouky a smetanou moji oblíbenou, netučnou Gran Cucina. Doplnila jsem opečenou, jehněčí klobáskou merquez, kterou kupuju u Arabů. Bohatě doplnila medvědím česnekem a hrstí kopru, posypala hrubým pepřem a pokapala omastkem z opečené klobásky. Jak vidíš, už na pohled, jsem si nesmírně, velmi a moc, pochutnala!! Stejně tak moc ti díky za jednoduchý, krásný recept!


Nuž týmto Tvojim deduško_gazdiniackým receptom, @Stefanm vážený a vzácny priateľ z „ďalekého východu”, perly to Dolného Šariša, by si si „na betón” získal priazeň mojej vzácnej ½ hlavne vzhľadom na titulný obrázok. Klobása viditeľne väčšia než porcia zemiakového prívarku. Presne v zmysle jedného z hesiel notorického „gastro_východniara”: „Šicko, okolo čeho šviňa ľem prebehňe, muši bic najsamľepšejše”! Ja si len dovolím osobnú skúsenosť, že najchutnejšia je ortodoxná domáca kuchyňa! P. S.: a prečo reagujem na Tvoje opakované „antré” s takým oneskorením? Nuž, nebudem sa vyhovárať, ale „zaspal som dobu” a nevšimol som si uverejnenie tohoto rcp. Koncom februára 2017 sme sa z Des Moines Iowa, presťahovali na juh, za slnkom do horúcej Arizóny (Peoria). Než som na novom pôsobisku oživil svoje pôvodné activity s PC (tým pádom aj na Varecha.sk), tak sme už pomaly oslavovali „Sviatok práce” a Ty si už opäť bol „odídený”. Pribudlo ďalších niekoľko desiatok nových rcp a Ty si sa venoval krajším príjemnejším staro_otcovským povinnostiam. Medzitým som „prevexloval do ôsmej štartovacej dráhy” mojeho návštevného pobytu na našej spoločnej Mamke Zemi, prepísal sledované udalosti r. 2018 a pri Tvojej * som nenapísal „65”. Keď som si číslo odskočil vysledovať v Tvojom Varecha.sk profile, zistil som, že som „zaspal na ŠTARTE a štafetový kolík už bol ďalekóóó”! Ale teraz k príjemnejšej záležitosti. Som naozaj rád, doslova šťastný, že Ti môžem „na Viľiju” Tvojich narodenín zablahoželať medzi prvými gratulantami a tak aspoň trošičku napraviť svoj, skoro ročný, „ganč”. Želáme Ti, milý Štefan, spolu s mojou Pani, relatívne pevné zdravie, hromadu šťasných dní v spoločnosti Tvojich roztomilých vnučiek a úprimnú lásku v kruhu Tvojej ctenej rodinky. Slovami našeho Dedka Tatuša, naj ci da Piťku bratu, PanBoško zdrave, PanaMaria peňeži a KristusPan paľenki! Maj krásne úspešné dni a nikdy neprestávaj rozdávať dobro, úsmevy a veselú náladu, napriek tomu, že sa Ti možno bude dostávať viac zla …! Predsa nechceš byť ako ostatní! Hej! … a namiesto kytice ruží Ti, ako zaslúžilému dedkovi, posielam rozkvitnutý kaktus z arizónskej prérie! Ferry-Šrác, F(S)VK



Pridaj komentár k receptu: