Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong fotorecept
Foto: pusta
V tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej Zobraziť celý popisV tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej chuti, krásne nadýchaný s početnými dierkami a je dôkazom, že aj s celozrnnej múky sa dá upiecť a vynikajúci ľahučký a chutný chlieb. Recept venujem najmä diabetikom a chorým s tráviacimi ťažkosťami, ako aj zoslabnutým pacientom s inými vážnymi ochoreniami, odporúčam aj zdravým, ktorí majú radi zdravé chleby.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Thang Zhong mliečno-smotanový: | |
25 g |
|
50 ml |
|
75 ml |
|
Cesto: | |
550 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
1 PL |
|
25 g |
|
1 ČL alebo Sladenka alebo Sladovit |
|
250 ml |
|
50 g |
|
na podsypanie: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Do hrnca som dala odvážené množstvo hladkej špaldovej chlebovej múky T 630.
-
2
Priliala som sladkú 33%-tnú smotanu,...
-
3
...plnotučné mlieko,...
-
4
...všetko som metličkou vymiešala do hladka a...
-
5
...na najslabšom plameni pomalým zahrievaním na 65 stupňov C za stáleho miešania metličkou som pripravila Thang Zhong, kým kašička takto nezhustla a nechala som ju úplne vychladnúť.
-
6
Pripravila som si hladkú celozrnnú špaldovú múku.
-
7
Do vandlíka som dala obe múky, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.
-
8
Do jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, diabetici cukor vynechajú alebo môžu použiť Sladenku či Sladovit.
-
9
Zaliala som droždie vlažnou vodou a nechala som kvások vykysnúť - asi 15 minút.
-
10
K vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo,
-
11
...pripravenú zemiakovú kašu /robila som ju z uvarených zemiakov len s vodou, môžete použiť aj instantnú zemiakovú kašu/ a...
-
12
...pridala som vychladnutý mliečno-smotanový Thang Zhong.
-
13
Všetko som dôkladne vymiesila rukami, kým nevzniklo hladké lesklé polomäkké trošku lepivé cesto - asi 20 minút.
-
14
Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Môžete dať kysnúť aj do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C.
-
15
Pomúčenými rukami som cesto vyklopila na riadne pomúčenú dosku, cesto som prepracovala a niekkoľkokrát len poprekladala z každej strany a jemne som ho vytvarovala do guľatého bochníka,...
-
16
..ktorý som pomúčenými rukami opatrne vložila do jenskej misy vystlanej pečiacim papierom. Treba hojne podsypávať múkou a mať riadne pomúčené ruky, lebo cesto vplyvom zemiakov pomerne veľmi zredne a aj dosť lepí.
-
17
Nechala som ho znovu prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple opäť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som povrch bochníka potrela vlažnou vodou a...
-
18
...spolu aj s vrchom jenskej misy som chlieb vložila piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C a piekla som 15 minút prikryté, odstránila som vrch a piekla som už na zníženej teplote na 200 stupňov C ešte 45 minút na funkcii ventilátor.
-
19
Upečený chlieb som vybrala z trúby a...
-
20
...potrela som ho vlažnou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.
-
21
...a toto je moja obľúbená patka :-) tú nedám nikomu :D. Chlieb je veľmi chutný, s príchuťou orieškov, nadýchaný a ľahučký ako pierko s početnými dierkami, zostáva mäkký, vláčny a čerstvý aj niekoľko dní ako v deň pečenia. Vrelo odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť! Vynaložený čas i námaha sa vám bohate odmeniavynikajúcim zdravým chlebom.
Pekný večer ti prajem z NL.
teší ma, že na vianoce si si naplánovala môj zemiakový chlebík na žiadosť tvojej milej rodiiny. :-)
ešte raz dakujem.
dakujem ti za uloženie do kk medzi chlebíky a za krásne hodnotenie i 5* :-)
nemám obavy, ty si veľmi zručná v pečení. (y)
dakujem za pochvalu.
tiž ťa zdravím srdečne do NL.
áno, niektoré recepty sú priamo z Montany, z Japonska,ale aj z iných častí sveta.
našla som niečo, čo bolo nové pre mňa, odskúšala som, osvedčilo sa mi, dovolila som sa podeliť o svoje nové skúsenosti i o radosť z toho s ostatnými. ak to prinieslo aj ostatným varecháčom niečo nové a navyše dobré, to ma len teší a hreje pri srdci.
vážim si tvoje hodnotenie mojej práce nie len tu, ale aj pri iných receptoch odo mňa, ako i tvoje povzbudzujúce slová :-))))))
iste budem pokračovať dalej.
úprimne ti za všetko dakujem a nech sa ti dobre darí!!!
My best regards :-)
dakujem za pochvalu i za 5*
dakujem za pochvalu.
tá sladká smotana v Thang Zhong dodáva na chuti, jej dávaš menej ako plnotučného mlieka, je tam okrem iného aj maslo a maslo ako také sa vyrába práve zo smotany.
nie,sladká smotana nespôsobuje koláčovitú chuť, ale skôr zjemňuje a vylepšuje ešte viac nadýchanú štruktúru, čo asi pri celozrnnej múke chlebu len prospeje.
výsledkom je skutočne chlieb a nie koláč, ale chlieb jemnej orieškovej chuti a výrazne ľahkej štruktúry - však skús, a sama zistíš, či ti vyhovuje alebo radšej zvolíš len vodu.
dakujem ti za pochvalu.
pridávam link a môžeš si vybrať ten, ktorý viac vyhovuje práve tebe :-)
varecha.pravda.sk/recepty/cmarovy-zemiakovy-chlieb-zo-spa...
ale po tejto skúsenosti veru už nie som, chcela som vyskúšať mliečno-smotanový Thang Zhong a vxynikajúce :-)
ak si spomenieš napr. na naše oškvarkové lístkové pagáčiky, kde ide smotana, tiež to neovplyvňuje ich chuť tak, aby chutili ako koláče, naopak - sú chutnejšie a vdaka smotane lepšie držia výsledný tvar :-)
tu plní takýto Thang Zhong tú istú funkciu, ak smiem porovnať.
som rada, že si si rp uložila do kk a poteší ma, ak aj vyskúšaš :-)
dakujem ti za uznani a pochvalu.
od teba si to vážim.
dakujem i za 5*****
dakujem za krásne zhodnotenie a veľkú poctu, ktorej sa mi od teba dostalo :-)
áno, Thang Zhong môžeš použiť u každého kysnutého cesta, a to u akéhokoľvek - či už na sladko alebo na slano :-)
základné pravidlo je pripraviť si Thang Zhong cca 150 gamov na 500 až 600 gramov múky a to v pomere 1 diel múky a 5 dielov tekutiny, v tomto konkrétnom prípade je to 25 gramov múky a 125 ml tekutín.
Thang Zhong si môžeš pripraviť vopred vo väčšom množstve a skladovať v dobre uzavierateľnej nádobke asi 5 - 7 dní v chladničke, necháš pred použitím zohriať na izbovú teplotu - asi 2 hodiny, odoberieš potrebné množstvo a použiješ do cesta.
to opäť ja dakujem tebe za úžasnú potešujúcu správu a
prajem ti zdarné pečenie :-)