Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej chuti, krásne nadýchaný s početnými dierkami a je dôkazom, že aj s celozrnnej múky sa dá upiecť a vynikajúci ľahučký a chutný chlieb. Recept venujem najmä diabetikom a chorým s tráviacimi ťažkosťami, ako aj zoslabnutým pacientom s inými vážnymi ochoreniami, odporúčam aj zdravým, ktorí majú radi zdravé chleby.

1 chlieb
porcia
180 minút
príprava
15´na 230 a 45´na 2 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca som dala odvážené množstvo hladkej špaldovej chlebovej múky T 630.
  2. Priliala som sladkú 33%-tnú smotanu,...
  3. ...plnotučné mlieko,...
  4. ...všetko som metličkou vymiešala do hladka a...
  5. ...na najslabšom plameni pomalým zahrievaním na 65 stupňov C za stáleho miešania metličkou som pripravila Thang Zhong, kým kašička takto nezhustla a nechala som ju úplne vychladnúť.
  6. Pripravila som si hladkú celozrnnú špaldovú múku.
  7. Do vandlíka som dala obe múky, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.
  8. Do jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, diabetici cukor vynechajú alebo môžu použiť Sladenku či Sladovit.
  9. Zaliala som droždie vlažnou vodou a nechala som kvások vykysnúť - asi 15 minút.
  10. K vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo,
  11. ...pripravenú zemiakovú kašu /robila som ju z uvarených zemiakov len s vodou, môžete použiť aj instantnú zemiakovú kašu/ a...
  12. ...pridala som vychladnutý mliečno-smotanový Thang Zhong.
  13. Všetko som dôkladne vymiesila rukami, kým nevzniklo hladké lesklé polomäkké trošku lepivé cesto - asi 20 minút.
  14. Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Môžete dať kysnúť aj do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C.
  15. Pomúčenými rukami som cesto vyklopila na riadne pomúčenú dosku, cesto som prepracovala a niekkoľkokrát len poprekladala z každej strany a jemne som ho vytvarovala do guľatého bochníka,...
  16. ..ktorý som pomúčenými rukami opatrne vložila do jenskej misy vystlanej pečiacim papierom. Treba hojne podsypávať múkou a mať riadne pomúčené ruky, lebo cesto vplyvom zemiakov pomerne veľmi zredne a aj dosť lepí.
  17. Nechala som ho znovu prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple opäť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som povrch bochníka potrela vlažnou vodou a...
  18. ...spolu aj s vrchom jenskej misy som chlieb vložila piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C a piekla som 15 minút prikryté, odstránila som vrch a piekla som už na zníženej teplote na 200 stupňov C ešte 45 minút na funkcii ventilátor.
  19. Upečený chlieb som vybrala z trúby a...
  20. ...potrela som ho vlažnou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.
  21. ...a toto je moja obľúbená patka :-) tú nedám nikomu :D. Chlieb je veľmi chutný, s príchuťou orieškov, nadýchaný a ľahučký ako pierko s početnými dierkami, zostáva mäkký, vláčny a čerstvý aj niekoľko dní ako v deň pečenia. Vrelo odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť! Vynaložený čas i námaha sa vám bohate odmeniavynikajúcim zdravým chlebom.