Foto: ancicka
Nikto im neodolá.
24
porcií
porcií
15 minút
príprava
príprava
15 minút
na 160-170 °C
na 160-170 °C
Suroviny
150 g |
|
500 g |
|
250g, uvarené |
|
2,5 dl vlažné |
|
1 ks |
|
2 čl |
|
( 1 kocka ) |
|
troška |
|
na potretie |
|
alebo rasca na posypanie |
|
Postup
-
1
Do misky si dáme múku a urobíme jamku.Do nej rozmrvíme droždie,zalejeme trochou mlieka a pridáme troška cukru.Necháme kvások napučať a postupne pridáne ostatné sudoviny.
-
2
Zemiaky pretlačíme,
-
3
a vypracujeme cesto.Ja som to robila rukou asi 5 min.Musí ostať čista miska aj ruka,alebo varecha.Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
4
vykysnúte cesto vyvaľame a poskladáme ako listkové.Necháme ho 15 min.podkýsnuť ,
-
5
a cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
-
6
Ukládame na výmastený plech natrieme rozšľahaným vajcom,posypeme sezamom,alebo rascou a necháme 10-15 min podkysnúť a upečieme.
Možno že by ti mohol niekto kto ešte používa.
@kvakva , ja používam veľa remosku (na chate), ale viem tam upiecť, ako písala @ancicka len zemiaky, mäso, dukátové buchtičky, a ešte buchty z kysnutého cesta, ale aj tie pred dopečením prevrátim spodok navrch , aby sa dopiekli. Piekla som v ňom aj bublaninu, ale dopadlo to , ako v tej pesničke ...a pod kôrkou...
Vykysnutý kvások s 1 kocky droždia 1,5 dcl.mlieka a troška cukru dám do misy v ktorej som rozmiešala soľ,olej a žĺtky.Vymiešame za postupného prilievania mlieka.Cesto má byť polotuhé, ktoré sa nám pekne oddeľuje od rýchlokysky a necháme pokiaľ vrchnám nepukne asi 15-20 minút.Cesto rozvalkáme na obdĺžnik potrieme zomletými škvarkami,nastrúhame Heru ktorú stále máme v chladničky aby sa dobre strúhala.Potom nastrúhame uvarené zemiaky.Poskladáme a po 20 minútach rozvaľkáme,toto opakujeme 2x.Potom cesto rozvalkáme na 1,5 cm. a vykrajujeme pagáče.Ja ich síce nevykrajujem ale narežem na pási a potom na štvorcčeky ktoré ešte nechám na plechu postáť asi 10 minút. Sú vynikajúce.Tiež som mala veľa receptov a nikdy neboli také vynikajúce a mrzelo ma to lebo manžel má veľmi rád pagáče a tieto mu naozaj chutia.
Pani Pusta davala tiez recept na pagace, ale tie boli listkove. Tusim cesto prekladala a medzi tym premastila vrstvy mastou.