Zemiakovo-škvarkové pagáče fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 28. júna 2011
Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: ancicka

Nikto im neodolá.

24
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 160-170 °C

Suroviny

150 g
500 g
250g,  uvarené
2,5 dl vlažné
1 ks
2 čl
( 1 kocka )
troška
  na potretie
 alebo rasca na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky si dáme múku a urobíme jamku.Do nej rozmrvíme droždie,zalejeme trochou mlieka a pridáme troška cukru.Necháme kvások napučať a postupne pridáne ostatné sudoviny.

    Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky pretlačíme,

    Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a vypracujeme cesto.Ja som to robila rukou asi 5 min.Musí ostať čista miska aj ruka,alebo varecha.Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vykysnúte cesto vyvaľame a poskladáme ako listkové.Necháme ho 15 min.podkýsnuť ,

    Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.

    Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ukládame na výmastený plech natrieme rozšľahaným vajcom,posypeme sezamom,alebo rascou a necháme 10-15 min podkysnúť a upečieme.

    Zemiakovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evanaaa
Ancicka, ak by si ma ponúkla, ver, ani ja by som neodolala. Takéto domáce pagáčiky som jedla veru, ani si nepamätám, kedy. Mala by som sa vzchopiť a skúsiť, aj keď možno na prvý krát by sa mi nevydarili.
hubata
@Ancicka , aj ja dávam zemiaky, kvôli tomu že pagáčky sú určite mäkulinké. Sú vynikajúce, vrelo odporúčam, zvládnu ich aj začínajúce kuchárky že?
ancicka
Určite zvládnu a je to dobrý rcp.aj pre tých čo si chcu ,napr,na nejakú párty napiecť dopredu.
kvakva
Paagáče sú asi skvelé,len ja som ich piekla v remoske a boli z toho keksíky.I tak chutili(?),mne aspoň áno.Kde som urobila chybu?Dala som všetky prísady podľa receptu,ba kedysi dávno moja suseda piekla všetko,aj sladké koláče v remoske.Kde som urobila chybu?Poraďte,vďaka.A ešte,dá sa v remoske piecť lístkové cesto?
ketty3811
mne sa škvarkové pagáče nikdy nevydaria,tak ako tebe.Skúsim to s tými zemiakmi.:-)
ancicka
@kvakva ,ja som mala tiež remosku,a tiež som nevedela v nej piecť,iba tak francuzké zemiaky.Dlho som jú nepoužívala a tak som ju vyhodila.
Možno že by ti mohol niekto kto ešte používa.
dorisa
Pagáčiky ľúbim, mňam. @ketty3811 , ja som to tiež vravela, dvakrát som už piekla(sú aj tu) ,ale nie som v tom ešte doma. A keď nie veľmi niečo neviem piecť, tak sa mi do toho nechce.
garanco
Výborné cesto, vyskúšam! @ancicka , nezabudla si vo fotopostupe natrieť cesto škvarkami, alebo si ich pridala do cesta kysnúť? Ja zvyknem dať polovicu škvariek do cesta a druhou polovicou natriem rozvaľkané cesto, osolím, okorením a tak skladám.
@kvakva , ja používam veľa remosku (na chate), ale viem tam upiecť, ako písala @ancicka len zemiaky, mäso, dukátové buchtičky, a ešte buchty z kysnutého cesta, ale aj tie pred dopečením prevrátim spodok navrch , aby sa dopiekli. Piekla som v ňom aj bublaninu, ale dopadlo to , ako v tej pesničke ...a pod kôrkou...
sonulienka
Dobrý deň,som veľmi rada, že som sa zaregistrovala medzi Vás a neviem iste či od Vás ale mám tiež výborný recept na pagáče kde idú tiež zemiaky ale recept je nasledovný.:1 kg hladká múka špeciá,l 2 žĺtka,2 veľké lyžice soli, 2 dcl olej, 1 kocka droždie,0,5 l.mlieka,3-4 uvarené zemiaky,1 hera a 1/2 kg.škvarky.Ja ich robím v rýchlokysky.
Vykysnutý kvások s 1 kocky droždia 1,5 dcl.mlieka a troška cukru dám do misy v ktorej som rozmiešala soľ,olej a žĺtky.Vymiešame za postupného prilievania mlieka.Cesto má byť polotuhé, ktoré sa nám pekne oddeľuje od rýchlokysky a necháme pokiaľ vrchnám nepukne asi 15-20 minút.Cesto rozvalkáme na obdĺžnik potrieme zomletými škvarkami,nastrúhame Heru ktorú stále máme v chladničky aby sa dobre strúhala.Potom nastrúhame uvarené zemiaky.Poskladáme a po 20 minútach rozvaľkáme,toto opakujeme 2x.Potom cesto rozvalkáme na 1,5 cm. a vykrajujeme pagáče.Ja ich síce nevykrajujem ale narežem na pási a potom na štvorcčeky ktoré ešte nechám na plechu postáť asi 10 minút. Sú vynikajúce.Tiež som mala veľa receptov a nikdy neboli také vynikajúce a mrzelo ma to lebo manžel má veľmi rád pagáče a tieto mu naozaj chutia.
becke
Mám veľkú remosku dostala som ju ako dar, mám ju 40 rokov.Pečiem v nej chlieb 55 min taktiež žemle 20 min. bez problémov upečie aj bábovku alebo bublaninu taktiež veľký korpus na tortu.Suroviny neprevraciam, po upečení vyberiem na mriešku aby sa nezaparil chlieb.
ancicka
@sonulienka ,vitaj medz nami na vareche.Tento recept,ktorý si napísala do komentárov,daj ho k receptom.je to dobrý recept a tak si ho môžme uložiť do kucharskej knihy.Ja mám viac rcp.na škvarkové,pozri si.
siskam
V remoske som piekla roky a všetko.Aj kysnuté buchty, bublaninu pravidelne. Mala som ju na chalupe, len škoda že sa mi pokazila. Bola som s ňou maximálne spokojná. Pravdou ale je, aj keď to v návode nikde nepísali, že pred pečením koláčov som si vrch remosky vždy dopredu nahriala. Neviem či to malo vplyv, ale koláče sa mi podarili, spodok ale nikdy nie je pripečený. To je trocha nevýhoda remosiek. Lístkové cesto som v nej nikdy nerobila.
marienka44
@Sonulienka ,vitaj medzi nami. :-)Paci sa mi ten Tvoj recept, musis ho uverejnit. Nepises v nom, kedy a kde davas muku. Asi do tej rychlokysky spolu s kvaskom, olejom, zltkami a solou. Nie su velmi premastene pagaciky, ked este sa pridavaju este oskvarky a Hera?
Pani Pusta davala tiez recept na pagace, ale tie boli listkove. Tusim cesto prekladala a medzi tym premastila vrstvy mastou.
sonulienka
Ďakujem za milé privítanie. Múku preosejem a dám do rýchlokysky kde pridávam suroviny.Nie sú premastené u nás by sa nezjedli keby boli premastené.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha