Zemiakovo-pomarančové pyré so šalviovým maslom fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 12. februára 2011
Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept)
Foto: sjuz

Sladké zemiaky - batáty - pochádzajú z Ameriky. Ich dužina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je silný antioxidant. Okrem toho sú prospešné pre srdce, lebo Zobraziť celý popisSladké zemiaky - batáty - pochádzajú z Ameriky. Ich dužina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je silný antioxidant. Okrem toho sú prospešné pre srdce, lebo obsahujú draslík, a okrem ďalších látok aj kyselinu chlorgenovú, ktorá je silno protirakovinová. Môžeme ich piecť,kombinovať s klasickými zemiakmi, robiť z nich hranolčeky, kašu s citrónovou šťavou, olivovým olejom, mladou cibuľkou... Fantázii sa medze nekladú:) Ja som zvolila túto formu úpravy - pretože sa mi veľmi hodila k pečenému mäsu.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 veľké
1-2 PL
z 1 pomaranča
1 ČL
1-2 PL klasické
4 - 6 lístkov  čerstvá

Online leták

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny:

    Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky olúpeme, nakrájame na kúsky a v osolenej vode uvaríme cca 10 min. do mäkka.

    Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené zemiaky scedíme a necháme postáť otvorené v horúcom hrnci, aby trocha oschli.

    Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si na malej panvici či v hrnci zohrejeme maslo a prihodíme šalviové lístky. Zohrievame pomaly, aby sa maslo nepripálilo - až do penista, potom odstavíme.

    Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zemiakov pridáme olivový olej, pomarančovú šťavu a kôru, osolíme a okoreníme.

    Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky vymiešame na kašu.

    Zemiakovo-pomarančové  pyré  so šalviovým maslom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tanieri prelejeme horúcim šalviovým maslom,a podávame.

Diskusia k receptu

jerica
zaujímavá chuť,pe mňa dokonca ideálne , moderné jedlo. :-)
babav
@sjuz , jedavame casto,mame ich v predajniach cely rok.
Krasne si ich pripraviila;-). Chut bude este vyraznejsia ,
ak ich namiesto varenia,upecies na plechu v rure a potom
vyslahas na kasu.
sjuz
babav - môže byť - niečo ako tekvica...:)
evanaaa
Ja tie zemiaky len obchádzam a nemám odvahu ich kúpiť, ale videla som aj kašu - pyré kombinované so normálnymi zemiekmi. Len neviem, či neosahujú viac sacharidov ako obyčajné.
sjuz
tak to veru neviem, evanaaa - skúsim zistiť, dám vedieť:)
sjuz
evanaaa - našla som:) - "Obsahové látky

Obsahují 6 % sacharidů, asi 20 % škrobu, 2 % bílkovin a 9 % pektinů. Dále obsahují vlákninu, vitaminy A, C a B6. "

frezia68
Ešte som nikdy nerobila,hoci v marketoch dostať,ale si ma navnadila a asi skúsim.
honestka
tiez ich mame radi pecene ako hovori @babav , ale ja ich pridavam aj k normalnym bielym zemiakom, ktore kombinujem aj s inou korenovou zeleninou kvoli chuti. Tu su zemiaky vselijake, a ked ich supem a nepacia sa mi, vzdy k nim nieco pridam. Je to jedno z oblubenych jedal pre nas vo vsetkych prevedeniach a ako hrube hranolky su neporazitelne.
sjuz
honestka - tak na tie sa chystám :))
jarunka
Tie sladke zemiaky mam velmi rada, varene pecene alebo v polievke ale s pomarancom som este nejedla ani nepocula. Najblizsie hned vyskusam.
hubarka35
ja som take ešte nejedla...priznám sa ani nevidela v obchode...kde to kupujete?a kolko stoji kilo?chcem ich skusit-peknu farbu ma to jedlo...
sjuz
ja som kúpila vo Farmárskej tržnici dva obrovské zemiaky a bol plný hrniec...ale majú aj v Metre - tuším pol kila stálo cca 1,60 EUR... celkom dosť, ale veď to človek neje stále...
alena45
batáty - nepestujete ich niekto na Slovensku ? Ja som raz skúsila z kupovaného, ale nepodarilo sa.
slusnaxbaba
Práve som ju dokončila. Experiment vydarený. Hoci čierne korenie som nedala, lebo ho nemôžem, chuť je geniálna. Mňam. Presne to ulahodilo môjmu mlsnému jazýčku. Gurmánsky zážitok :)