Zemiakovo-pomarančové pyré so šalviovým maslom (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Sladké zemiaky - batáty - pochádzajú z Ameriky. Ich dužina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je silný antioxidant. Okrem toho sú prospešné pre srdce, lebo obsahujú draslík, a okrem ďalších látok aj kyselinu chlorgenovú, ktorá je silno protirakovinová. Môžeme ich piecť,kombinovať s klasickými zemiakmi, robiť z nich hranolčeky, kašu s citrónovou šťavou, olivovým olejom, mladou cibuľkou... Fantázii sa medze nekladú:) Ja som zvolila túto formu úpravy - pretože sa mi veľmi hodila k pečenému mäsu.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:
  2. Zemiaky olúpeme, nakrájame na kúsky a v osolenej vode uvaríme cca 10 min. do mäkka.
  3. Uvarené zemiaky scedíme a necháme postáť otvorené v horúcom hrnci, aby trocha oschli.
  4. Medzitým si na malej panvici či v hrnci zohrejeme maslo a prihodíme šalviové lístky. Zohrievame pomaly, aby sa maslo nepripálilo - až do penista, potom odstavíme.
  5. Do zemiakov pridáme olivový olej, pomarančovú šťavu a kôru, osolíme a okoreníme.
  6. Zemiaky vymiešame na kašu.
  7. Na tanieri prelejeme horúcim šalviovým maslom,a podávame.