Zemiakové halušky s kyslou kapustou
Foto: marienka44
Zo zbytku kyslej kapusty som sa rozhodla uvariť moje najobľúbenejšie jedlo - halušky s kyslou kapustou. Samozrejme, halušky môžete robiť aj s Zobraziť celý popisZo zbytku kyslej kapusty som sa rozhodla uvariť moje najobľúbenejšie jedlo - halušky s kyslou kapustou. Samozrejme, halušky môžete robiť aj s inými ingredienciami, napr. bryndza, hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, strúhaný oštiepok, tavený syr ap. Recept na zemiakové halušky je jednoduchý. Rozhodne do cesta nepatrí vajce, lebo škrob zo zemiakov cesto dostatočne zahustí a stmelí.
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
5 ks |
|
|
|
Okrem toho: | |
cca 400 g |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
2-3 PL domáca |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
cca 100 g |
|
Postup
-
1
Očistené zemiaky strednej veľkosti postrúhame. Ja strúham ručne na štvorhrannom strúhadle na kašu (hviezdičkový vzor na strúhadle) a koniec zemiaka na drobnom slzičkovom vzore strúhadla, aby som si neporanila prsty a hánky na ruke (na strúhanie mrkvy). Takto nevzniká žiaden odpad zemiakov.
- 2
Z postrúhaných zemiakov opatrne zlejeme vodu, môžeme použiť aj emailové sitko. Ak by sme vodu nechali, museli by sme pridať viac múky a halušky by boli tvrdé. Vodu zo zemiakov môžeme vypiť, alkalizuje telo. Zemiakovú masu osolíme a rýchlo pridáme múku, aby zemiaky nesčerneli. Zvyknem dať väčší podiel hladkej múky a len trochu polohrubej. Množstvo múky je variabilné a závisí od počtu a veľkosti zemiakov. Správnosť hustoty cesta vyskúšame hodením pár halušiek do vriacej vody. Ak sa halušky rozvárajú, ešte treba pridať múku. Má to byť polotuhé cesto. Aj tu platí zásada, že prax robí majstra, to znamená, že skúsené gazdinky s dlhoročnou praxou tú hustotu cesta majú už v oku. :-) Cesto nemá dlho stáť v mise, lebo tak redne a sme nútení pridať ďalšiu múku. Tu je moje obľúbené sitko:
- 3
Vodu vo väčšom hrnci osolíme a privedieme k varu. Vtedy začneme hádzať halušky. Ja to robím tak ako aj moja stará mama, halušky hádžem z dienka (drevená doštička) s ostrým nožíkom. Cesto rozotriem po celej ploche dienka, najtenšia vrstva je na konci. Takto postupujeme po malých dávkach, až kým neminieme cesto. Niekto používa tzv. haluškáreň, ale halušky majú podľa mňa atypický guľový tvar.
- 4
Keď halušky vyplávajú na hladinu vody, vyberieme ich do osobitnej misy a omastíme. To v prípade, že sme zvolili inú prísadu ako kyslú kapustu. Ja ich neoplachujem, lebo by sa tak zmyli všetky výživné látky. Až poslednú várku halušiek opláchnem na sitku prúdom studenej vody, aby neboli slizké.
- 5
V predstihu som vo väčšom hrnci udusila kyslú kapustu, ktorú som vopred na sitku opláchla vodou, aby nebola veľmi kyslá. Na roztopenej domácej bravčovej masti vo väčšom hrnci s hrubým dnom som opiekla pokrájanú cibuľu s 1 KL kryštálového cukru a nechala som to skaramelizovať. Pridala som pokrájanú a premytú kyslú kapustu, bobkový list a rascu, premiešala a s malým prídavkom vody som dusila asi pol hodiny za občasného premiešania. V inej rajničke som opražila pokrájanú údenú slaninku na sucho. Najlepšia slanina na tento účel je chrbtová, oravskú slaninu nepoužívam, lebo škvarky sú tvrdšie. Slaninka pustila masť a celý obsah som vyliala do udusenej kapusty. Uvarené a scedené halušky som po častiach dávala priamo do tejto udusenej kapusty, nie do osobitnej misy. Halušky chutia najlepšie, keď sú primerane mastné. Mňam, dobrú chuť.
Tiež halušky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
:-), chutili určite. Ďakujem za pozretie a komentovanie môjho receptu
Mám sitko rada, nie je z plasru, ale z kovu, vydrží aj vriacu vodu, šikovné. Kúpila som ho pred rokmi v predajni A-Z.
oprava: z plastu, prepáčte preklep.
Halušky/strapačky - něco se mi mlží, že v tom je někde rozdíl. Důležité je, že je to dobré jedlo!
www.kinekus.sk/katalog/product/83957-Cednik-s-ruckou-2...
Dakujem za link. Pekny vecer :-)
Mne bohuzial brynza nechutí. Uz o mala ju skúsam jest a nejde to- ale dávam si na ne tvaroh a malé skvarky a sú tiez dobré.
my sme porozumeli
ako je popísané, najprv také cesto co drzí dobre po hromade, na skúsku dat do vriacej vody. ked sa nerozpadne, cesto je dost husté, ked nie, este trochu múky. Stojí to za to vyskúsat. mnam
Jsi milá, děkuji za koment. Nějak se s tím popasuju. Dokonce jsem si dnes kúpila prorastenú slaninu podle mé chuti, bo s našim klasickým bílým špekem by to bylo moc silné. Podám pak hlášení.
Kdesi som čítala, že strapačky aj podľa názvu sú strapaté, zemiaky sa preto strúhajú na "mrkvovej" strane strúhadla.
Dakujeme za recept.