Zemiakové halušky s kyslou kapustou

marienka44 - fotkamarienka44, 14. februára 2021

Zo zbytku kyslej kapusty som sa rozhodla uvariť moje najobľúbenejšie jedlo - halušky s kyslou kapustou. Samozrejme, halušky môžete robiť aj s Zobraziť celý popisZo zbytku kyslej kapusty som sa rozhodla uvariť moje najobľúbenejšie jedlo - halušky s kyslou kapustou. Samozrejme, halušky môžete robiť aj s inými ingredienciami, napr. bryndza, hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, strúhaný oštiepok, tavený syr ap. Recept na zemiakové halušky je jednoduchý. Rozhodne do cesta nepatrí vajce, lebo škrob zo zemiakov cesto dostatočne zahustí a stmelí.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
podľa potreby
podľa potreby
5 ks
Okrem toho:
cca 400 g
1 KL
1 ks
2-3 PL domáca
1 ks
1 KL
cca 100 g




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky strednej veľkosti postrúhame. Ja strúham ručne na štvorhrannom strúhadle na kašu (hviezdičkový vzor na strúhadle) a koniec zemiaka na drobnom slzičkovom vzore strúhadla, aby som si neporanila prsty a hánky na ruke (na strúhanie mrkvy). Takto nevzniká žiaden odpad zemiakov.

  2. 2

    Z postrúhaných zemiakov opatrne zlejeme vodu, môžeme použiť aj emailové sitko. Ak by sme vodu nechali, museli by sme pridať viac múky a halušky by boli tvrdé. Vodu zo zemiakov môžeme vypiť, alkalizuje telo. Zemiakovú masu osolíme a rýchlo pridáme múku, aby zemiaky nesčerneli. Zvyknem dať väčší podiel hladkej múky a len trochu polohrubej. Množstvo múky je variabilné a závisí od počtu a veľkosti zemiakov. Správnosť hustoty cesta vyskúšame hodením pár halušiek do vriacej vody. Ak sa halušky rozvárajú, ešte treba pridať múku. Má to byť polotuhé cesto. Aj tu platí zásada, že prax robí majstra, to znamená, že skúsené gazdinky s dlhoročnou praxou tú hustotu cesta majú už v oku. :-) Cesto nemá dlho stáť v mise, lebo tak redne a sme nútení pridať ďalšiu múku. Tu je moje obľúbené sitko:

    Zemiakové halušky s kyslou kapustou - obrázok 2
  3. 3

    Vodu vo väčšom hrnci osolíme a privedieme k varu. Vtedy začneme hádzať halušky. Ja to robím tak ako aj moja stará mama, halušky hádžem z dienka (drevená doštička) s ostrým nožíkom. Cesto rozotriem po celej ploche dienka, najtenšia vrstva je na konci. Takto postupujeme po malých dávkach, až kým neminieme cesto. Niekto používa tzv. haluškáreň, ale halušky majú podľa mňa atypický guľový tvar.

  4. 4

    Keď halušky vyplávajú na hladinu vody, vyberieme ich do osobitnej misy a omastíme. To v prípade, že sme zvolili inú prísadu ako kyslú kapustu. Ja ich neoplachujem, lebo by sa tak zmyli všetky výživné látky. Až poslednú várku halušiek opláchnem na sitku prúdom studenej vody, aby neboli slizké.

  5. 5

    V predstihu som vo väčšom hrnci udusila kyslú kapustu, ktorú som vopred na sitku opláchla vodou, aby nebola veľmi kyslá. Na roztopenej domácej bravčovej masti vo väčšom hrnci s hrubým dnom som opiekla pokrájanú cibuľu s 1 KL kryštálového cukru a nechala som to skaramelizovať. Pridala som pokrájanú a premytú kyslú kapustu, bobkový list a rascu, premiešala a s malým prídavkom vody som dusila asi pol hodiny za občasného premiešania. V inej rajničke som opražila pokrájanú údenú slaninku na sucho. Najlepšia slanina na tento účel je chrbtová, oravskú slaninu nepoužívam, lebo škvarky sú tvrdšie. Slaninka pustila masť a celý obsah som vyliala do udusenej kapusty. Uvarené a scedené halušky som po častiach dávala priamo do tejto udusenej kapusty, nie do osobitnej misy. Halušky chutia najlepšie, keď sú primerane mastné. Mňam, dobrú chuť.

    Zemiakové halušky s kyslou kapustou - obrázok 5

Diskusia k receptu

marienka44
@zolik (14.2.2021 20:50)

Mám sitko rada, nie je z plasru, ale z kovu, vydrží aj vriacu vodu, šikovné. Kúpila som ho pred rokmi v predajni A-Z.
boxik
Mám rád halušky v rôznom prevedení ,aj tie bryndzové, ale tieto kapustové sú jedíné , čo chutia aj zohrievané ,dokonca mne vtedy chutia viac. Ďakujem za inšpiráciu ,kapusta je v sude a treba ju jesť ,takže zajtra budú halušky. Inak čakal som ,že sa ozvú Liptáci či iní podobní u ktorých je hriech tvrdiť ,že tomu na čom nie je bryndza hovoríme halušky. To sú strapačky a hotovo , mám kamarátov s týchto krajov a nie raz sme sa hádali na túto tému .
haji
Pěkný receptík, chutný a fotogenický! Pro mě by bylo dobré vidět hustotu těsta, jsem absolutní laik a haluškami nepolíbená. O chuti nepochybuji a jak naberu odvahu, recept vyzkouším. Děkuji za inspiraci, milá Marienka!
haji
@boxik (15.2.2021 16:12)
Halušky/strapačky - něco se mi mlží, že v tom je někde rozdíl. Důležité je, že je to dobré jedlo!
aanna
Velmi dobre popísané. Robím je casto pre moje uz odrastené deti. A to sitko sa dá zase kúpit.
aanna
@boxik (15.2.2021 16:12)

Mne bohuzial brynza nechutí. Uz o mala ju skúsam jest a nejde to- ale dávam si na ne tvaroh a malé skvarky a sú tiez dobré.
aanna
@haji (15.2.2021 16:17)

ako je popísané, najprv také cesto co drzí dobre po hromade, na skúsku dat do vriacej vody. ked sa nerozpadne, cesto je dost husté, ked nie, este trochu múky. Stojí to za to vyskúsat. mnam
1x haji
haji
@aanna (15.2.2021 19:55)
Jsi milá, děkuji za koment. Nějak se s tím popasuju. Dokonce jsem si dnes kúpila prorastenú slaninu podle mé chuti, bo s našim klasickým bílým špekem by to bylo moc silné. Podám pak hlášení.
evanaaa
U nás to boli kapustové strapačky, aj keď z halušiek, iné sme strapačkami nevolali. Ale ako deťom nám nechutili, neviem prečo, no mama ich mala rada. Teraz by som si aj ja dala znich. A také sitko, či cedník tiež mám.
1x haji
marienka44
@evanaaa (15.2.2021 20:43)

Kdesi som čítala, že strapačky aj podľa názvu sú strapaté, zemiaky sa preto strúhajú na "mrkvovej" strane strúhadla.
používateľ nemá avatar
dss
dss
Skúste dať kapustu surovú bez dusenia a potom zistíte čo sú strapačky.
2x lipka a ojv
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Present ako si to pamatam z detstva .
Dakujeme za recept.