Halušky

Zemiakové halušky s kyslou kapustou

Autor receptu: marienka44

Zo zbytku kyslej kapusty som sa rozhodla uvariť moje najobľúbenejšie jedlo - halušky s kyslou kapustou.* Samozrejme, halušky môžete robiť aj s inými ingredienciami, napr. bryndza, hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, strúhaný oštiepok, tavený syr ap. Recept na zemiakové halušky je jednoduchý. Rozhodne do cesta nepatrí vajce, lebo škrob zo zemiakov cesto dostatočne zahustí a stmelí.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky strednej veľkosti postrúhame. Ja strúham ručne na štvorhrannom strúhadle na kašu (hviezdičkový vzor na strúhadle) a koniec zemiaka na drobnom slzičkovom vzore strúhadla, aby som si neporanila prsty a hánky na ruke (na strúhanie mrkvy). Takto nevzniká žiaden odpad zemiakov.
  2. Z postrúhaných zemiakov opatrne zlejeme vodu, môžeme použiť aj emailové sitko. Ak by sme vodu nechali, museli by sme pridať viac múky a halušky by boli tvrdé. Vodu zo zemiakov môžeme vypiť, alkalizuje telo. Zemiakovú masu osolíme a rýchlo pridáme múku, aby zemiaky nesčerneli. Zvyknem dať väčší podiel hladkej múky a len trochu polohrubej. Množstvo múky je variabilné a závisí od počtu a veľkosti zemiakov. Správnosť hustoty cesta vyskúšame hodením pár halušiek do vriacej vody. Ak sa halušky rozvárajú, ešte treba pridať múku. Má to byť polotuhé cesto. Aj tu platí zásada, že prax robí majstra, to znamená, že skúsené gazdinky s dlhoročnou praxou tú hustotu cesta majú už v oku. :-) Cesto nemá dlho stáť v mise, lebo tak redne a sme nútení pridať ďalšiu múku. Tu je moje obľúbené sitko:
  3. Vodu vo väčšom hrnci osolíme a privedieme k varu. Vtedy začneme hádzať halušky. Ja to robím tak ako aj moja stará mama, halušky hádžem z dienka (drevená doštička) s ostrým nožíkom. Cesto rozotriem po celej ploche dienka, najtenšia vrstva je na konci. Takto postupujeme po malých dávkach, až kým neminieme cesto. Niekto používa tzv. haluškáreň, ale halušky majú podľa mňa atypický guľový tvar.
  4. Keď halušky vyplávajú na hladinu vody, vyberieme ich do osobitnej misy a omastíme. To v prípade, že sme zvolili inú prísadu ako kyslú kapustu. Ja ich neoplachujem, lebo by sa tak zmyli všetky výživné látky. Až poslednú várku halušiek opláchnem na sitku prúdom studenej vody, aby neboli slizké.
  5. V predstihu som vo väčšom hrnci udusila kyslú kapustu, ktorú som vopred na sitku opláchla vodou, aby nebola veľmi kyslá. Na roztopenej domácej bravčovej masti vo väčšom hrnci s hrubým dnom som opiekla pokrájanú cibuľu s 1 KL kryštálového cukru a nechala som to skaramelizovať. Pridala som pokrájanú a premytú kyslú kapustu, bobkový list a rascu, premiešala a s malým prídavkom vody som dusila asi pol hodiny za občasného premiešania. V inej rajničke som opražila pokrájanú údenú slaninku na sucho. Najlepšia slanina na tento účel je chrbtová, oravskú slaninu nepoužívam, lebo škvarky sú tvrdšie. Slaninka pustila masť a celý obsah som vyliala do udusenej kapusty. Uvarené a scedené halušky som po častiach dávala priamo do tejto udusenej kapusty, nie do osobitnej misy. Halušky chutia najlepšie, keď sú primerane mastné. Mňam, dobrú chuť.