Zelerové placky
Zelerové placky

Zelerové placky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 8. apríla 2021
Zelerové placky (fotorecept)
Foto: gordonko
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
500 g
4 ks
70 ml
6 PL
 (na vysmážanie)




Postup

  1. 1

    Na hrubšom strúhadle si postrúhame očistený zeler (mal vyše 1 kg). Potom postrúhame 1/2 kg tvrdého syra - my sme použili eidam. Oddelíme si žĺtky od bielkov, ktoré vyšľaháme na tuhý sneh.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúhaný zeler a syr dáme do väčšej misky, pridáme žĺtky, hrsť pokrájanej petržlenovej vňate, poprášime troškou čierneho korenia, zalejeme 70 ml mlieka a primiešame 6 PL strúhanky.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme sneh z bielkov a masu poriadne premiešame. Na soľ som nezabudol, placky sú dosť slané od syra, kto chce, nech si štipku soli pridá.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozpálenom oleji formujeme menšie placky, ktoré vysmážame z oboch strán.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A máme hotovo. Môžeme podávať samostatne alebo s pochúťkovou smotanou. DOBRÚ CHUŤ.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Ja veľmi zeler varený z polievky veľmi neobľubujem, aj keď kúsok zjem, ale ako vidím, dá sa použiť aj inak, napríklad vyprážaný, alebo aj hranolky z neho, teraz dokonca aj placky, ktoré na obrázku dobre vypadajú, ale ako chutia, je cítiť chuť zeleru, alebo sa stráca? @gordonko , ty si zárukou dobrých receptov, tak verím, že aj tieto placky sú chutné. A vidím, že zasa robíš vo veľkom (vandli aj množstve) :))
marienka44
Aj ja vyskúšam, zeler mám v chladničke, po čase by sa aj tak pokazil, zvlhol. Aj strúhaný syr Eidam strúhaný Pilos mám v sáčku neoptvorený. Ďakujem za nápad.
marienka44
Za 15 minút boli hotové. Trochu som zjednodušila postup: 2 celé vajcia + soľ som vyšľahala do peny a do nej som pridala ostatné zložky, postrúhaná polovica veľkého zeleru, strúhanka od oka, syr postrúhaný Eidam asi 150 g, vňaťka z mrazničky, korenie a miesto mlieka smotana na varenie 12% od oka. Netreba sa strktne držať receptu. Prečo sa pridáva strúhanka? Drží to dobre pokope a tu je výsledok, ešte horúci:


gordonko
@marienka44 (10.4.2021 14:03)

super , pekne si navarila ...... nikomu to nehovor ,ale aj ja varím ako Jánošík ,, OD BUKA DO BUKA ,, presne nedávam skoro nikdy .... dúfam že chutilo.
gordonko
@evanaaa (8.4.2021 18:33)

ĎAKUJEM za komentár ,zeler v plackách necítiť , skorej by som povedal ,že to chutí podobne ako vysmážaný syr ..... kedysi som ani ja zeler nemusel, v polievke to bola podla mňa zbytočnosť ,dnes si odkrojim plátok a chrúmem ho ako kaleráb
jerica
Určite vyskúšam, zeler či pôrok mám veľmi rada :-)
2delfini
@marienka44 (10.4.2021 14:03)

Ďakujem za zjednodušený receptík, presne takýto som hľadala, keďže času nie je nazvyš a keď nie je pre koho variť, nechcem tráviť čas pri varení dlhšie než musím. Okrem toho ma potešilo, že to ide aj bez strúhanky, lebo sa vyhýbam pšenici kvôli zníženiu váhy. D):)