Zelerové placky
Zelerové placky

Zelerové placky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 8. apríla 2021
Zelerové placky (fotorecept)
Foto: gordonko
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
500 g
4 ks
70 ml
6 PL
 (na vysmážanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na hrubšom strúhadle si postrúhame očistený zeler (mal vyše 1 kg). Potom postrúhame 1/2 kg tvrdého syra - my sme použili eidam. Oddelíme si žĺtky od bielkov, ktoré vyšľaháme na tuhý sneh.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúhaný zeler a syr dáme do väčšej misky, pridáme žĺtky, hrsť pokrájanej petržlenovej vňate, poprášime troškou čierneho korenia, zalejeme 70 ml mlieka a primiešame 6 PL strúhanky.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme sneh z bielkov a masu poriadne premiešame. Na soľ som nezabudol, placky sú dosť slané od syra, kto chce, nech si štipku soli pridá.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozpálenom oleji formujeme menšie placky, ktoré vysmážame z oboch strán.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A máme hotovo. Môžeme podávať samostatne alebo s pochúťkovou smotanou. DOBRÚ CHUŤ.

    Zelerové placky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Ja veľmi zeler varený z polievky veľmi neobľubujem, aj keď kúsok zjem, ale ako vidím, dá sa použiť aj inak, napríklad vyprážaný, alebo aj hranolky z neho, teraz dokonca aj placky, ktoré na obrázku dobre vypadajú, ale ako chutia, je cítiť chuť zeleru, alebo sa stráca? @gordonko , ty si zárukou dobrých receptov, tak verím, že aj tieto placky sú chutné. A vidím, že zasa robíš vo veľkom (vandli aj množstve) :))
marienka44
Aj ja vyskúšam, zeler mám v chladničke, po čase by sa aj tak pokazil, zvlhol. Aj strúhaný syr Eidam strúhaný Pilos mám v sáčku neoptvorený. Ďakujem za nápad.
marienka44
Za 15 minút boli hotové. Trochu som zjednodušila postup: 2 celé vajcia + soľ som vyšľahala do peny a do nej som pridala ostatné zložky, postrúhaná polovica veľkého zeleru, strúhanka od oka, syr postrúhaný Eidam asi 150 g, vňaťka z mrazničky, korenie a miesto mlieka smotana na varenie 12% od oka. Netreba sa strktne držať receptu. Prečo sa pridáva strúhanka? Drží to dobre pokope a tu je výsledok, ešte horúci: