Zdravá polievka z tekvice Hokkaido

marienka44 - fotkamarienka44, 30. decembra 2015

Je to polievka podľa môjho receptu a zdravá preto, lebo neobsahuje múku, len samé vitamíny.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

1/2 ks
1 ks
1 strúčik
1 lístok
1 ks
1 ks
1 ks
1 kúsok svieži nastrúhaný
podľa chuti
1 ks
3 - 4 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V hrnci s akutermickým dnom na slnečnicovom oleji zapeníme cibuľu, pridáme pokrájanú mrkvu a pokrájanú tekvicu aj s kožou (predtým dôkladne umyť). Na začiatku lyžicou vyberieme z tekvice zrnká s celým vnútrajškom. Po krátkom podusení (lepšie sa uvolní betakarotén) pridáme prelisovaný cesnak a zalejeme vriacou vodou z varnej kanvice. Následne pridáme ostatné suroviny: pokrájaný petržlen, pokrájaný zemiak, bobkový list, nové korenie. Osolíme a prikryté varíme do zmäknutia. Pred koncom pridáme aj nastrúhaný zázvor (nemusí byť) a čerstvo mleté čierne korenie.

  2. 2

    Pomocou ponorného mixéra obsah hrnca rozmixujeme do hladka. Bobkový list a nové korenie predtým vyberieme. Servírujeme pokvapkané olivovým olejom, prípadne s nastrihanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením. Dcéra ju jedla s kukuričnými guličkami do polievky, dostať kúpiť v obchodných reťazcoch. Kto má rád pikantné, môže pridať do hrnca kúsok chili papričky. Na zjemnenie sa môže pridať smotana na varenie. Ja nedávam kvôli dcére, ona sa vyhýba mliečnym produktom.

Diskusia k receptu

mirop
a preco by mala takato polievka obsahovat muku? je k tomu nejaky dovod? ak ano nenapada ma aky...
ivet74
Výborná polievka. Ja robím takmer rovnako, akurát nedávam petržlen a dochucujem muškátovým orieškom a chilli.
marienka44
Ďakujem za Vaše komentáre. @Ivet74 , petržlen dávam kvôli vysokému tlaku, odvodňuje. Veľmi nám chutí takáto polievka, ja som vlastne experimentovala a vyšlo to. :-)
babura
Je vyborna, ja robim na kokosovom oleji a davam kokosovu mlieko na dochutenie. Tiez kurkumu, zazvor, chilli a aj muskatovy oriesok. Pre mna je to ta naj polievka :)
sashan
Robím ju tiež,veľmi podobne,ale miesto olivového oleja dávam tekvicový panenský.Mňam.
marikafil
ja nedávam toľko korenín, ani cesnak, ale kúsok dobre umytej šupky z mandarínky alebo pomaranča. a tiež nedávam žiadne zahusťovadlo, je dosť hustá od rozmixovanej tekvice, ktorou nešetrím. a na tanieri pokvapkám tekvicovým olejom a namiesto knedličiek posypem len opraženými tekvicovými semiačkami.
marienka44
@Babura , úmyselne nedávam aromatické prísady (Kokos ap.) s charakteristickou príchuťou, aby vynikla chuť tekvice.
@Sashan , som dôchodkyňa, tekvicový olej je pre mňa pridrahý. :-)
@Marikafil ,urobila som chybu, keď som mokré semiačka z tekvice zahodila? Bolo ich málo a na okamžité použitie neboli pripravené.
monty469
Takto som ju ešte nerobila ,ale určite vyskúšam.Ukladám do k.k
monty469
Takto som ju ešte nerobila ,ale určite vyskúšam.Ukladám do k.k




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia