Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine fotorecept
Foto: pusta
Tento tradičný taliansky recept som videla vo variacom seriáli Dvaja Hladní Taliani , v časti Lokálpatriotizmus, kde ho varil šéfkuchár Gennaro Contaldo pre šéfkuchára Zobraziť celý popisTento tradičný taliansky recept som videla vo variacom seriáli Dvaja Hladní Taliani , v časti Lokálpatriotizmus, kde ho varil šéfkuchár Gennaro Contaldo pre šéfkuchára Antonio Carluccio. Ide o dusené bravčové karé na mede a zázvore s množstvom chutnej zeleniny, ktorá je zároveň ako príloha k mäsu, pripravený tak, ako sa to varí v Toskánsku. Mäsko má na povrchu hnedú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, krásne šťavnaté a svetlé, rozplýva sa na jazyku s úžasnou chuťou zeleniny a malým množstvom šťavy.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
500 g |
|
50 g - cca 5 cm kúsok |
|
50 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
2 vetvičky |
|
4 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
500 ml |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Očistila som zázvor, mrkvu, šalotku a cesnak.
-
2
Bravčové karé som umyla, osušila papierovou utierkou.
-
3
Do btavčového karé som rukami poriadne vmasírovala morskú soľ a čerstvo mleté čierne korenie z každej strany.
-
4
Pripravila som vetvičky čerstvého rozmarínu.
-
5
Šalotku som pokrájala na hrubé kusy, zázvor na plátky a cesnak som rozpučila čepeľou noža.
-
6
Mrkvu som pokrájala na malé kúsky.
-
7
Pancettu som pokrájala na prúžky. Pancetta je niekoľko storočí stará tradičná talianska údená slanina z pravidelne prerasteného bravčového bôčika, na povrchu s rôzne korenenou krustou /rôzne druhy korenia a najlepšie bylinky/ na povrchu, vyrába sa v rôznych tvaroch - môže byť v kusoch, na tenko krájaná,stočená alebo zvalcovaná. Pancetta sa vyrába jednak na severe Talianska, v strednom Taliansku, ako i na juhu, po zaúdení sa suší na vzduchu, najznámejšie druhy sú Pancetta stesso a Pancetta Arrotolata.
-
8
Paštrnák som nakrájala na menšie kúsky.
-
9
Na rozohriatom oleji som opiekla pancettu do chrumkava a vybrala som ju na tanier,...
-
10
Do rozpáleného ochuteného oleja, ochuteného opečením pancetty, som položila pripravené bravčové karé a opiekla som ho prudko z každej strany pekne do hneda.
-
11
Ked sa mäsko opieklo prihodila som rozpučený cesnak,...
-
12
...plátky zázvoru, ktoré počas dusenia krásne ochutia mäsko,na vrch mäska som naliala 4 PL medu, nechala som ho voľne stiecť...
-
13
...pridala som vetvičky čerstvého rozmarínu, ktorý vynikajúco ide s bravčovým mäsom, na vrch ktorého som nasypala opečenú pancettu,...
-
14
...mäsko som podliala malým množstvom domáceho horúceho slepačieho vývaru / môžete použiť vývar kurací, hovädzí alebo zeleninový/,...
-
15
...pridala som šalotku,...
-
16
...mrkvu a paštrnák, NESOLIŤ!!! - mäso, vývar a pancetta sú slané dosť. Dusila som prikryté pokrievkou pomaly na miernom ohni - 30 minút,...
-
17
...zeleninu som vybrala na tanier dierovanou naberačkou, aby sa dalším dusením nerozvarila, musí zostať trošku chrumkavá, na skus - al dente.
-
18
...priliala som znovu malé množstvo horúceho vývaru a prikryté pokrievkou som mäsko dusila pomaly na malom plameni za občasného otáčania mäsa, podlievania vývarom a prelievania vypečenou šťavou - asi 90 minút, kým nebolo mäkkučké a šťavnaté.
-
19
Do výpeku som vrátila k mäsu hotovú zeleninu, všetko som spolu už len krátko prevrieť,....
-
20
...vybrala som mäso na dosku, prikryté alobalom som ho nechala odpočívať asi 20 minút, potom som mäsko pokrájala ostrým nožom na plátky silné asi 0,5 cm.
-
21
Na tanier som naložila horúcu chrumkavú zeleninovú zmes, položila som pokrájané plátky teplého mäska a celé som ešte preliala vypečenou zázvorovo - medovou šťavou. Ide o staré výdatné tradičné talianske sýte a voňavé jedlo, plné chutí a vitamínov, ktoré zasýtii a zahreje, v ktorom zelenina nielen dodáva na chuti, med a zázvor, cesnak a rozmarín, údená pancetta dáva vynikajúcu chuť základu, šťave i mäsu, pričom samotná skvelá zeleninka je zároveň prílohou k svetlému, šťavnatému bravčovému karé vo vnútri a na povrchu s hnedou kôrčičkou, ktoré sa priam rozplýva na jazyku a úžasnou šťavičkou, ktorú sme ešte vytierali čerstvo upečeným domácim chlebíkom. Gennaro Contaldo povedal Antonio Carluccio, že je to "rýchlle" jedlo, lebo všetko sa varí spolu : - ))) Odporúčam vrelo vyskúšať, ak ked príprava trvá až 90 minút.Dobrú chuť prajem :-)
tento recept sa mu páči a veľmi mu chutil a veľmi pochválil, čo nemá vo svojej prísnosti vo zvyku, ale toto áno. hodnotil vysoko :-)
dakujem.
obaja máme veľmi radi oboch šéfkuchárov - Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo :-)))
dakujem za uznanie.
verím, že ti tečú len tak zbiehajú slinky.
tvoje krásne hodnotenie ma veľmi teší a vážim si to od teba.
dakujem i za 5*.
dakujem ti za krásne uznanie.
ak tvoj manžel nekamaráti veľmi so zázvorom, stačí pridať aj niekoľko koliesok zázvoru iba.
som rada, že sa ti recept páči, je to fakt vynikajúce.
nie je to môj recept, len som ho uvarila podľa ho uvarila podľa dvoch talianskych šéfkuchárov, ktorí sú jeho autormi.
dakujem za pochvalu a 5*.
viem, že recept je úžasný, nie je môj, ja som ho len uvarila presne podľa uznávaných svetových talianskych šéfkuchárov Antonia Carluccia a Gennara Contarda, vydaril sa fantasticky a preto som ich recept posunula a pridala :-)))
teší ma, že moje recepty považuješ za úžasné a vážim si to.
dakujem za uznanie a 5*.
dakujem za uloženie do kk i 5*
som rada, že postup je krásne spracovaný.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk i za 5*
dakujem za ocenenie, uloženie do kk.