Závin z domácej pekárne fotorecept

pacik - fotkapacik, 11. júla 2011
Závin z domácej pekárne (fotorecept)
Foto: pacik

Pred pár dňami bola na Vareche diskusia o domácich pekárničkach, tak som sa rozhodla pridať ukážku toho, na čo sa dá využiť. Teraz väčšinou pečiem len pre dvoch ľudí, veľkú rúru sa mi nechce zapínať pre malý koláčik, preto som nabrala odvahu vyskúšať pekárničku nielen na pečenie chleba. Po výsledku sa len zaprášilo.

Suroviny

250 g
cca 150 ml
2,5 KL
0,5 KL
50 ml
1/4 kocky
náplň:
 na potretie cesta
 na potretie závinu
na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto sú 1/4 z rozpisu na cesto z 1 kg múky. Je to cesto bez vajíčiek, ideálne na rožky, buchty aj záviny, vence a pod. Do nádobky z pekárne dáme najskôr vlažné mlieko, práškový cukor rozdelíme do troch kútov nádobky, do štvrtej dáme soľ, olej prilejeme k miešacím vrtuľkám, nasypeme múku, urobíme malú jamku do stredu, namrvíme kvasnice a prikryjeme ich múkou. Zapneme program cesto a čakáme, čo sa bude diať. Cesto sa už vrtí ... Skontrolujeme hustotu, príp. pridáme múku, alebo trochu mlieka. Moje cesto bolo v poriadku.

    Závin z domácej pekárne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po skončení programu ma čakalo v pekárničke takéto pekné vykysnuté cesto.

    Závin z domácej pekárne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som vytiahla von, oslobodila z neho miesiace háky, rozvaľkala, potrela mliekom, posypala cukrom, škoricou, vanilkovým cukrom a namočenými hrozienkami.

    Závin z domácej pekárne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnené cesto som stočila, preložila do pekárničky (háky už nedávať!), povrch potrela rozpusteným maslom, popichala aby pri pečení závin nepopraskal a zapnula program pečenie. Čas pečenia som odhadla na 50 min.

    Závin z domácej pekárne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení som povrch ešte raz potrela rozpusteným maslom a posypala vanilkovým cukrom. A tu je výsledok.

    Závin z domácej pekárne (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
No pacik to je paráda ja užaj plním pekárničku vnučky prázdninujú a ku kakavku bude aj koláčik. Hneď si to aj vytlačím aby bolo po ruke.
Piecku používam veľmi dávno na kysnutie cesta a pečenie chlebíka ale toto ma nenapadlo výborná vec.
No pacik to je paráda ja užaj plním pekárničku vnučky prázdninujú a ku kakavku bude aj koláčik. Hneď si to aj vytlačím aby bolo po ruke.
Piecku používam veľmi dávno na kysnutie cesta a pečenie chlebíka ale toto ma nenapadlo výborná vec.
Presne teraz som dopiekla chlebík v pekárničke,výborný slnečnicový,učím sa ju využívať a zaujal ma aj tento receptík,určite ho vyskúšam.
včera som robila tento závin v pekárničke, je vynikajúci, ešte zajtra budem piecť makový, tvarohový... výborný recept, dobre sa upiekol, závin bol chutný ako domáci...
Prikladám aj ja recept na výborné a osvedčené kysnuté cesto z domácej pekárne.
250 ml vlažné mlieko,
150 gr.mslo,rozpustené,
2 ks žľtky,
1 pol.lyžica citrónová šťava
500 gr.hldkej múky,
50 gr.cukor,
vanilkový cukor sáčok
citrón.kôra z 1 citrónu,
Špetka soli,
1 čajová lyžička sušeného droždia.
Ingrediencie vložíme v uvedenom poradí do pekárne a zapneme program CESTO.
Po ukončení programu,cesto z nádoby vyberieme/znamenite sa s ním pracuje,nelepí sa/,vyvalkáme na pmúčenej doske do žiadaného tvaru ,naplníme plnkami a cca 10 min ešte necháme podkysnúť n plechu,alebo v pekárničke.Potom pomastíme maslom,popicháme vidličkou a zapneme program PEČENIE.Ak na plechu,tak pri teplote 170 st.C približne 25 min./podĺa druhu trúby/Po upečení potriem maslom a nachvíĺku prikryjem utierkou.

Pridaj komentár k receptu: