Závin z domácej pekárne (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Pred pár dňami bola na Vareche diskusia o domácich pekárničkach, tak som sa rozhodla pridať ukážku toho, na čo sa dá využiť. Teraz väčšinou pečiem len pre dvoch ľudí, veľkú rúru sa mi nechce zapínať pre malý koláčik, preto som nabrala odvahu vyskúšať pekárničku nielen na pečenie chleba. Po výsledku sa len zaprášilo.

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto sú 1/4 z rozpisu na cesto z 1 kg múky. Je to cesto bez vajíčiek, ideálne na rožky, buchty aj záviny, vence a pod. Do nádobky z pekárne dáme najskôr vlažné mlieko, práškový cukor rozdelíme do troch kútov nádobky, do štvrtej dáme soľ, olej prilejeme k miešacím vrtuľkám, nasypeme múku, urobíme malú jamku do stredu, namrvíme kvasnice a prikryjeme ich múkou. Zapneme program cesto a čakáme, čo sa bude diať. Cesto sa už vrtí ... Skontrolujeme hustotu, príp. pridáme múku, alebo trochu mlieka. Moje cesto bolo v poriadku.
  2. Po skončení programu ma čakalo v pekárničke takéto pekné vykysnuté cesto.
  3. Cesto som vytiahla von, oslobodila z neho miesiace háky, rozvaľkala, potrela mliekom, posypala cukrom, škoricou, vanilkovým cukrom a namočenými hrozienkami.
  4. Naplnené cesto som stočila, preložila do pekárničky (háky už nedávať!), povrch potrela rozpusteným maslom, popichala aby pri pečení závin nepopraskal a zapnula program pečenie. Čas pečenia som odhadla na 50 min.
  5. Po upečení som povrch ešte raz potrela rozpusteným maslom a posypala vanilkovým cukrom. A tu je výsledok.