Závin s červenou kapustou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. januára 2014

Hneď na úvod napíšem, že recept na cesto je od @sovka62..týmto jej úprimne ďakujem a môžem zodpovedne vyhlásiť, že je skutočne vynikajúci...takto plnený závin Zobraziť celý popisHneď na úvod napíšem, že recept na cesto je od @sovka62..týmto jej úprimne ďakujem a môžem zodpovedne vyhlásiť, že je skutočne vynikajúci...takto plnený závin červenou kapustou sme piekli na vinobranie v murovanej peci na chate...robili sme obyčajné kysnuté závinové cesto, bolo výborné, ale tento závin drží tvar a je chrumkavý..možno sa vám bude zdať smiešne plniť závin červenou kapustou, ale určite vám bude chutiť..

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
125 g
štipka
1 ks celé
Kvások:
50 ml
20 g
1 ČL
250 ml do cesta horúce
Plnka z červenej kapusty:
1/2 hlávky
1 PL
1 ČL
podľa chuti
štipka
Na vrch:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Cesto som robila iba z polovičnej dávky /podľa receptu@sovka62/preosiala som hladkú múku,pridala som štipku soli,maslo som zmrvila s múkou...nechala som zovrieť 2,5 dl. mlieka a zaliala som múku, dobre vymiešala vareškou ...čakala som na vykysnutie kvásku..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do cesta som pridala vajce a vykysnutý kvások a dobre vypracovala nelepivé cesto..cesto som zakryla a nechala kysnúť 45min.

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si plnky...robila som aj jablkovo -orechovú..do rajnice som dala trošku oleja a krištáľový cukor nechala skaramelizovať...pridala som pokrájanú červenú kapustu, soľ, trošku octu a vody a dusila kapustu do mäkka..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hotovú kapustu som nechala ku koncu dobre odpariť a vyložila som ju na podnos, aby sa vychladila...až teraz som ju posypala škoricou..všetko som premiešala...

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto krásne vykyslo..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozdelila som ho na 4 rovnaké bochníčky..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozvaľkala na tenko..pokropila olivovým olejom, podsypala strúhankou z domácich rohlíkov..predsa nejaká tekutina zostala v kapuste, aby mi nepremočila cesto..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rozložila som rovnomerne dusenú kapustu a znovu posypala strúhankou..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    boky som zahla..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zrolovala..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    robila som 2 kapustové a 2 jablkovo-orechové záviny..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    všetky záviny som uložila na plech vystlaný papierom a nechala pol hodinu podkysnúť..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    potom som ich potrela rozšľahaným vajcom..jeden kapustový som posypala sezamom a ľanovými semienkami a druhý som po vytiahnutí z trúby posypala strúhaným syrom..jablkové som posypala práškovým cukrom..trúbu som nechala vyhriať na 180st. a piekli sa 40min.

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    prejem vám dobrú chuť..

    Závin s červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

lyali
@izka , veľmi sa mi to pozdáva ;-) cesto aj plnka. Najprv som rozmýšľala, či to naslano alebo nasladko - kvôli tej škorici ;-) Trošku cukru dávam do dusenej kapusty aj ja, ale škoricu veru nie. Určite musím toto upieť mojej sestričke, keď príde opäť domov zo sveta ;-) a medzitým si to natrénujem :-)) Ď ;-) KK ;-)
anina6
záviny ako maľované, a tá kapustová plnka môže byť zaujímavá. niekedy vyskúšam. díky za inšpiráciu @izka.
margaretka28
toto cesto od @sovky som aj ja vyskúšala a nie raz a môžem potvrdiť, že je výborné a určite sa dobre doplňa aj s tvojou kapustovou plnkou
elixir
Krásny závin, plnka sa mi veľmi páči... ochutnala by som :)
afataga
smiesne sa mi to nezda, skor nezvycajne, moze byt dobry, ved ked sa robia kapustniky s bielou kapustou, preco nie zavin s cervenou? ty si velky vymyselnik :-)
eviana
@izabella929 , ja síce kapustové jedlá na sladko nemám rada, ale musím uznať, že sa Ti vydaril krásny závin, ako maľovaný, s tou fialovou kapustou to vyzerá fakt veľmi efektne :)
izabella929
Veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre...) Ešte som vám zabudla dopôísať, že takto pripravený závin s červenou kapustou môžete podávať ako prílohu k pečeným mäsám...ja som ho mala k pečenej húske v Budapešti...
sara8
@izabella929 , ďakujem za úžasnú inšpiráciu, už viem čo budem podávať v nedeľu k pečenej kačke.
jozka2
Izka, ty si hotovy vymyselnik,moze to byt urcite velmi dobre I ked plnka je atypicka,ale robia sa so slad.kapustou velmi rada mam s oprazenou cibulou.
salinka
Ja som na prvý pohľad myslela, že je to makový závin. Ale toto je pre mňa novinka. Chutilo by mi to:-)
kukulienka71
Krásne záviny,Izka,to si mi ulahodila,ja by som v kapuste aj spala,na slano,či na sladko...S červenou som ešte nevidela,je to paráda.Ukladám,*****
sovka62
Myslela som, že ma už žiadna plnka v závine neprekvapí. Poznám aj tekvicovú, krupicovú, kapustovú z bielej kapusty na sladko, ale ani som netušila, že by sa dala použiť aj červená kapusta. A ako príloha k pečenej husi či kačici to musí byť naozaj zaujímavé. Tak ukladám a ďakujem.
valeri
s červenou kapustou som nerobila ale kapustníky s bielou kapustou boli voľakedy bežne na stole. Tvoje záviny vyzerajú skvelo a naten kapustový mi tečú slinky :-))
medovnicek
ani ja veru nepoznám takúto plnku do závinu, veľmi ma ten recept zaujal
ancicka
rada by som ochutnať takýto závim.Neostalo troška?
izabella929
@ancicka...no moja, práve si pochutnávam ku kávičke na posledných 2 kúskoch...tieto záviny u nás zožali veľkú slávu, lebo zostali také, ako boli keď som ich upiekla...nezmenili tvar, neupadli a úžasne svieže..tak krásne sa dali pokrájať..som veľmi šťastná, že som vyskúšala recept od @sovky..lebo práve toto ma odrádzalo od kysnutých závinov...všetkým doporučujem...ďakujem Anička za tvoj komentár.-)
sracz
... smiešne? Rozhodne nie!!! Zvláštne? To môžem pripustiť! Ale určite hodné nasledovania a ochutnania, s následným maškrtením, @izabella milá, šikovná, pracovitá!!! ***** Niekedy dávno, pekných pár rôčkov pred Tvojim príchodom na tento svet, som počas vinobrania vo Vajnoroch, po prvý raz jedol kysnutý koláč s červenou cibuľou! Starí gazdovia (hlavne Starká, čo ho piekla v murovanej peci) sú už dávno dávnuce na Pravde Božej, ale ten koláč sem_tam upečiem sám aj nám!
izabella929
@sovka62...som nesmierne šťastná, že si pozrela môj recept a najviac preto, lebo ti takto môžem poďakovať za fantastický recept.).u nás mal obrovský úspech..práve som prišla z práce, uvarila kávičku a pochopiteľne neodolala závinom..len sa tak po nich zaprášilo..už iné záviny nebudem ani robiť,iba s týmto tvojim receptom...veľké ďakujem.-)Ešte k tej plnke...písala si mi raz o tvojich skvelých gastronomických zážitkoch z Maďarska..sú skutoční majstri vo svojom odbore a podobné jedlá sú úplne samozrejmé v Maďarsku...keby som bola tento závin použila minule k pečenej kačke,iste by mi to nikto kladne neokomentoval..mám mnoho podobných receptov,ale u nás sa na jedálnych lístkoch neobjavujú a preto nezaujmú...
izabella929
@sracz...rozhodne si vážim tvoje kladné hodnotenie..mala som obavy pridať tento recept,lebo som bola presvedčená,že aj keď lacné,nezaujme nikoho..napokon tak,ako dopadol kohúti paprikáš s tvarohovými rezancami..čo je u nás zvláštne,to inde luxusný obed..maďari bežne plnia kačku tvarohovými rezancami...takže zároveň aj príloha je v kačke..Na tvoj spomínaný cibuľový koláč som dostala recept na štrúdľovom festivale v Maďarsku od tety,ktorá vtedy mala 92 r. je vynikajúci...vážim si um starých mám a patrí im veľká vďaka..a tebe za tvoje slová ,ktoré si tiež vážim..)
merylas
Recept se mi taky moc líbí! Nedávno jsem dělala kynutý koláč se sladkou zelnou - kapustovou :-), nápní se skořicí a rozinkami a drobenkou nahoře, ale z bílého zelí. Jako závin ještě ne. Přílohový závin vhodný k masu jsem např. dělala z listového těsta a byl plněný větším množstvím ochucené červené řepy.
izabella929
@merylas...je to vynikajúca pochúťka, nie len tak k vínku, ale super príloha k pečeným mäsám..teší ma, že sa ti môj recept zapáčil.-))) ďakujem pekne za komentár.-)
radost
@izabella929
poviem ti to skrátka:
veľmi by som chcela byť tvoja nablízko kamarátka...toľké dobroty..toľké novoty..ponúkaním bys mi hrala "donôty"...:-)
ale takto ...ja nemám nič..
a ty pochvalu-to si píš...
izabella929
@tatranocka..OK...ur čite budeš spokojná s cestom, jednak sa mi s ním pracovalo úplne skvele a veru po upečení aj na druhý deň bolo svieže, neupadlo a dalo sa krásne pokrájať...)nech sa ti darí...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia