Závin s červenou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Hneď na úvod napíšem, že recept na cesto je od @sovka62..týmto jej úprimne ďakujem a môžem zodpovedne vyhlásiť, že je skutočne vynikajúci...takto plnený závin červenou kapustou sme piekli na vinobranie v murovanej peci na chate...robili sme obyčajné kysnuté závinové cesto, bolo výborné, ale tento závin drží tvar a je chrumkavý..možno sa vám bude zdať smiešne plniť závin červenou kapustou, ale určite vám bude chutiť..

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto som robila iba z polovičnej dávky /podľa receptu@sovka62/preosiala som hladkú múku,pridala som štipku soli,maslo som zmrvila s múkou...nechala som zovrieť 2,5 dl. mlieka a zaliala som múku, dobre vymiešala vareškou ...čakala som na vykysnutie kvásku..
  2. do cesta som pridala vajce a vykysnutý kvások a dobre vypracovala nelepivé cesto..cesto som zakryla a nechala kysnúť 45min.
  3. pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si plnky...robila som aj jablkovo -orechovú..do rajnice som dala trošku oleja a krištáľový cukor nechala skaramelizovať...pridala som pokrájanú červenú kapustu, soľ, trošku octu a vody a dusila kapustu do mäkka..
  4. hotovú kapustu som nechala ku koncu dobre odpariť a vyložila som ju na podnos, aby sa vychladila...až teraz som ju posypala škoricou..všetko som premiešala...
  5. cesto krásne vykyslo..
  6. rozdelila som ho na 4 rovnaké bochníčky..
  7. rozvaľkala na tenko..pokropila olivovým olejom, podsypala strúhankou z domácich rohlíkov..predsa nejaká tekutina zostala v kapuste, aby mi nepremočila cesto..
  8. rozložila som rovnomerne dusenú kapustu a znovu posypala strúhankou..
  9. boky som zahla..
  10. a zrolovala..
  11. robila som 2 kapustové a 2 jablkovo-orechové záviny..
  12. všetky záviny som uložila na plech vystlaný papierom a nechala pol hodinu podkysnúť..
  13. potom som ich potrela rozšľahaným vajcom..jeden kapustový som posypala sezamom a ľanovými semienkami a druhý som po vytiahnutí z trúby posypala strúhaným syrom..jablkové som posypala práškovým cukrom..trúbu som nechala vyhriať na 180st. a piekli sa 40min.
  14. prejem vám dobrú chuť..