Zapekané držky so syrom

jojusko - bez fotkyjojusko, 21. októbra 2010

Niektoré jedlá sa v malých obmenách pripravujú rovnako v niektorých krajoch,etnic-kých územiach alebo vo väčších územných celkoch.Takou potravinou a jedlom z nej pripraveným sú Zobraziť celý popisNiektoré jedlá sa v malých obmenách pripravujú rovnako v niektorých krajoch,etnic-kých územiach alebo vo väčších územných celkoch.Takou potravinou a jedlom z nej pripraveným sú držky. V jedálniach a reštauráciach ich pripravujú s menšími obmenami na rovnaký spôsob a to na paprike buď redšie ako polievka alebo hustejšie ako perkelt. Pri jednej ceste do ČR nám v okresnom meste ponúkli toto jedlo z ktorého sme si podla vzhľadu a chute vydedukovali zákl. recept a po úprave vznikol ten, tu opísaný.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500  g, predvarené
1  liter, z kocky
4  ks, -stručiky
1  ks
2  ks, nasekaná na drobno
1/4  ks, stredne velký
2  ks, malý
1/2  KL
100  g, napr.Eidam-nastrúhaný
1  PL
1  dcl




Postup

  1. 1

    Držky - aj tie predvarené - zvyknú mať zostatkový nechutný pach, ktorý sa musí pred všetkými krokmi postupu úpravy odstrániť. Obyčajne sa to dosiahne krátkym prevarením držiek a opláchnutím v čistej vode. Vykonajme teda tento krok predprípravy a po ňom v súlade s receptom musíme : Do hrnca s čistou vodou vložiť držky, pridať kocku, bobkový list, celé korenie so soľou a dať variť. Zeleninu pokrájať na tenké pásiky, dať do iného hrnca, zaliať vodou, vodu osoliť, variť na stredne teplom ohreve len na takú úroveň , aby zelenina bola ešte chrumkavá

  2. 2

    Keď sú držky aj zelenina uvarené, vybrať všetko so sitkom, opláchnuť pod tečúcou vodou a po odkvapaní vysypať na vymastený pekáč. Poznámka : Už teraz zapnúť ohrev v rúre, aby pri dokončení úpravy držiek na pekáči nebolo nutné čakať a strácať čas. Masu na pekáči rozložiť na rovnomernú vrstvu , aby po dokončení úpravy a delení na diely boli diely rovnako hrubé. Zmiešať paradajkový pretlak s pretlačeným cesnakom a vínom, doriediť vývarom z držiek a tou tekutou zmesou poliať celý povrch držiek. Závarečnou úpravou je nastrúhanie syru na celý povrch a znovu tak rovnomerne ako sa pri danom druhu t.j. volnom strúhaní dá dosiahnuť

  3. 3

    Rúra na pečenie už je v súlade s bodom 2 zapnutá na stupeň č.3 /el.rúra/, skontrolovať či je predohriata na teplotu 200 st.C. Ak teplota dosiahne uvedenú hodnotu vložiť do tak vyhriatej rúry pekáč s držkami na cca 10-15 min. Zlatistý povrch je signálom na ukončenie pečenia. Pre konzumáciu sa kladie celý pekáč na stôl na teplovzdornú podložku alebo na tomu prispôsobený stojan a držky sa porcujú pred zrakom konzumentov

Diskusia k receptu

tetuska
držky milujem, výbornéí sú aj dusené na cibuľke, pridať troška rasce, korenia, mletej papriky...
letisia
aj ja milujem držky, ako polievku, ako perkelt a vyskúšam aj podľa tohto receptu
abend
Výborne podaný ,zrozumiteľný recept a určite aj výsledok bude dobrý, ukladám do KK
jojusko
Držky sú mnohými neprávom zaznávané a radia ich k menejcenným potravinám. Určite také hodnotenie robia aj tí, ktorí bez námietok a pripomienok skonzumujú vnútornosti alebo jazyk, pripravené na rovnaký spôsob. Pravdepodobne /alebo iste/ ich nejedli správne zbavené pachu z vnútra býčka a uvarené tak, že svojou tuhosťou neodpudzujú. Letisja zrejme patrí tzv.fajnšmekrom, som presvedčený, že od teraz bude striedavo pripravovať držky na paprike s držkami so syrom.
atko42
Hmmmm...milujem držky a toto si vyskúšam. Už teraz mi tečú slinky... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia