Zapekané držky so syrom

Autor receptu: jojusko

Niektoré jedlá sa v malých obmenách pripravujú rovnako v niektorých krajoch,etnic-kých územiach alebo vo väčších územných celkoch.Takou potravinou a jedlom z nej pripraveným sú držky. V jedálniach a reštauráciach ich pripravujú s menšími obmenami na rovnaký spôsob a to na paprike buď redšie ako polievka alebo hustejšie ako perkelt. Pri jednej ceste do ČR nám v okresnom meste ponúkli toto jedlo z ktorého sme si podla vzhľadu a chute vydedukovali zákl. recept a po úprave vznikol ten, tu opísaný.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Držky - aj tie predvarené - zvyknú mať zostatkový nechutný pach, ktorý sa musí pred všetkými krokmi postupu úpravy odstrániť. Obyčajne sa to dosiahne krátkym prevarením držiek a opláchnutím v čistej vode. Vykonajme teda tento krok predprípravy a po ňom v súlade s receptom musíme : Do hrnca s čistou vodou vložiť držky, pridať kocku, bobkový list, celé korenie so soľou a dať variť. Zeleninu pokrájať na tenké pásiky, dať do iného hrnca, zaliať vodou, vodu osoliť, variť na stredne teplom ohreve len na takú úroveň , aby zelenina bola ešte chrumkavá
  2. Keď sú držky aj zelenina uvarené, vybrať všetko so sitkom, opláchnuť pod tečúcou vodou a po odkvapaní vysypať na vymastený pekáč. Poznámka : Už teraz zapnúť ohrev v rúre, aby pri dokončení úpravy držiek na pekáči nebolo nutné čakať a strácať čas. Masu na pekáči rozložiť na rovnomernú vrstvu , aby po dokončení úpravy a delení na diely boli diely rovnako hrubé. Zmiešať paradajkový pretlak s pretlačeným cesnakom a vínom, doriediť vývarom z držiek a tou tekutou zmesou poliať celý povrch držiek. Závarečnou úpravou je nastrúhanie syru na celý povrch a znovu tak rovnomerne ako sa pri danom druhu t.j. volnom strúhaní dá dosiahnuť
  3. Rúra na pečenie už je v súlade s bodom 2 zapnutá na stupeň č.3 /el.rúra/, skontrolovať či je predohriata na teplotu 200 st.C. Ak teplota dosiahne uvedenú hodnotu vložiť do tak vyhriatej rúry pekáč s držkami na cca 10-15 min. Zlatistý povrch je signálom na ukončenie pečenia. Pre konzumáciu sa kladie celý pekáč na stôl na teplovzdornú podložku alebo na tomu prispôsobený stojan a držky sa porcujú pred zrakom konzumentov