Zapečený baklažán s prílohou pečenou v alobale (vegan)

happybunny - fotkahappybunny, 19. mája 2016

Prvý pokus a improvizácia, aneb môj dnešný obed z trúby. Podarilo sa mi vytvoriť super chute, tak snáď sa ním inšpirujete aj vy :)

3-4
porcie
30 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kus
2 kusy
4 - 5 strúčikov
1 bal.
200 g
400 g
1 bal.
1/2 bal.
1 PL
cca 800 g
1 kus
300 g
1 kus
5 PL
podľa chuti  (chilli, pečené zemiaky, medvedí cesnak)
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Rozpolíme baklažán, vydlabeme a nasolíme. Do misky si dáme na kocky nakrájaný "výdlabok" a na menšie nakrájanú 1 cuketu a tiež nasolíme aby pustili vodu. Nakrájame si na tenko cesnak, na drobno hlivy a asi 150 g šampiňónov. Rozdrobíme v rukách asi polovicu tofu, zlejeme vodu z baklažánu a cukety, prepláchneme a potom všetko zmiešame dokopy a okoreníme podľa chuti (u mňa to bola soľ, mleté čierne korenie, červená sladká paprika, rozdrvená bazalka, chilli, 1 KL sójovej omáčky Pearl river bridge a cesnakový granulát). Toto opečieme cca 5 minút na panvici a zatiaľ si pripravíme "stužovač" zo sójovej smotany, sojakrému a lahôdkového droždia. Osolíme, okoreníme, podľa chuti sa môže pridať aj špenát, čerstvá bazalka alebo na tenko nakrájaná jarná cibuľka. Ak sa nedržíte nutne rastlinného postupu, môžte pridať aj vajce a syr. ^^

  2. 2

    Predohrejeme trúbu na 200 stupňov a do baklažánových vaničiek uložíme zmes z panvice, ktorú zalejeme smotanovým mixom. Pečieme cca 30 minút, ja som to tam mala aj niečo cez 40 a nič sa nestalo, ale 30 by malo úplne stačiť. :)

  3. 3

    Kým sa pečú baklažány, pripravíme si prílohu. Ako prvé si v sójovej omáčke rozmiešame čierne ml. korenie, chilli, papriku a trocha citrónovej šťavy a uložíme do toho na kocky nakrájaný zvyšok tofu (ja budem najbližšie krájať na menšie, nech to poriadne presiakne) a odložíme do chladničky. Poriadne umyjeme a ošúchame (môžte kľudne aj ošúpať) zemiaky, očistíme šampiňóny, nakrájame si na velké kusy cibuľu, papriku a cuketu na krúžky. V pohári si pripravíme olej, do ktorého dáme čierne ml. korenie, soľ, papriku, sušený medvedí cesnak, bazalku, korenie grilovaná zelenina a čokoľvek iné čo vám chutí a týmto polejeme zemiaky, cibuľu, papriku a paradajky. Podobne som ochutila aj šampiňóny, ale v druhej miske aby sa nepolámali. Pripravíme si 4 väčšie štvorce alobalu na plech a ukladáme do nich rovnomerne zemiaky, hríby a zeleninu. Cuketu som namáčala do zvyšku oleja, ktorý zostal v miske aby nič nevyšlo nazmar:) A nezabudnite na tofu!

  4. 4

    V tomto čase by už mohol byť náš baklažán hotový, tak ho vyberieme a na 200 stupňoch pečieme prílohu, všetky 4 časti dôkladne zabalené a uzavreté v alobale. Mne sa piekli asi 50 minút kým boli aj zemiaky mäkké, tak neopakujte moju chybu a nakrájajte ich na menšie. :(

    Zapečený baklažán s prílohou pečenou v alobale (vegan) - obrázok 4
  5. 5

    Úspešne sa mi podarilo jednu taštičku vysypať celú na zem, ale nakoniec som sa plnohodnotne naobedovala a bolo to na prvý pokus celkom super :) Mrzí ma, že som nespravila fotopostup, najbližšie už určite bude! Takto vyzerá hotové jedlo, ešte pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou a dobrú chuť ^.^

    Zapečený baklažán s prílohou pečenou v alobale (vegan) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Chutné jídlo! Postup vypadá složitě, ale nemyslím, že je to složité jídlo. Určitě se s tím dá pracovat, například péct přílohu zároveň s naplněným lilkem, byť odděleně, pro zachování chutí lilku a přílohy. Jsi šikulka!
happybunny
@Haji (20.5.2016 08:41)

nie nie, tam je toho veľa popísaného lebo som nefotila priebežne a chcela nech to je detailné, ono je to vlastne úplne jednoduché a veľmi sa na tom nedá niečo pokaziť :)

ďakujem za komenty:)
1x haji
haji
@Happybunny (20.5.2016 09:11)
Jsi milá, jasné, že napsáno je to dobře, detailně a že složitá příprava to není. Chutnat jistě chutná fantasticky! Mávám!!
jamarlen
pekný obed, odvážne si sa pustila do experimentu, no mám výhradu - ekologickú a tým pádom aj ekonomickú aj časovú - príliš dlho si mala pustenú rúru, dokonca na 200 stupňoch a dosť dlho si musela byť aj v kuchyni...toto všetko by si veru pri dieťati ani nestíhala. no vidno, že ťa kuchárčina teší… a to priznanie s vysypaním taštičky ma pobavilo, spomenul som si na niekoľko svojich katastrof…..
držím palce v racionalizácii aj v dalších chutných a estetických receptoch .:)