Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou fotorecept
Foto: sracz
Pritrafilo sa mi vrecúško zvláštnych makarónov v tvare špirál, predávaných pod označením Cavatappi № 87. Myšlienka z pohľadu na „vývrtky“ ma motivovala na Zobraziť celý popisPritrafilo sa mi vrecúško zvláštnych makarónov v tvare špirál, predávaných pod označením Cavatappi № 87. Myšlienka z pohľadu na „vývrtky“ ma motivovala na fľaše „mlieka starcov“ z Viničiek, Zemplínskeho Hradišťa a z Moravského Slovácka. Dnes som bol za „dobrého“. Druhá možnosť bola už slušnejšia, lebo som videl pred sebou deti s averziou na jedlo, ale neschopné odolať vábeniu chutných kolienok so syrovou omáčkou. Rozhodnuté, kontumačne vyhrali deti. Nachystal som si „vercajgy“ a išlo na vec.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 ml |
|
125 g (Cream Cheese) |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
0,5 ČL |
|
2-3 PL strúhaný (mletý) |
|
250 g (Cavatappi) |
|
2-3 PL |
|
2-3 ks strúčiky |
|
2 ks stredne veľká |
|
2-3 PL |
|
250-300 ml studené |
|
100-120 g |
|
1 KL |
|
200-220 g strúhaný (Triple Cheddar) |
|
Postup
-
1
Na stôl som si nachystal „zátišie“ potrebných surovín a na sporák dal variť hrniec s osolenou vodou na makaróny.
-
2
Do rajnice som vlial škatuľku šľahačkovej smotany, pridal pokrájaný krémový syr a občasným premiešavaním som ho nechal roztaviť.
-
3
Potom som pridal mletú paprika, soľ, strúhaný muškátový oriešok a parmezán. Vymiešal som hustejšiu omáčku; nezabudol som do vriacej vody dať variť makaróny.
-
4
Do ďalšej rajnice som vložil 3 PL masla, pretlačený cesnak a šalotku nakrájanú na drobno.
-
5
Miešaním som nechal vytvoriť jemný šalotkovo-cesnakový základ, ktorý som zasypal 2 PL hladkej múky a neprestávajúc miešať,
-
6
som urobil jemnú zápražku na voňavo do béžova.
-
7
Počas ďalšieho miešania som pomaly prilieval okolo ¼ litra studeného mlieka, smotanu na varenie (Cacique Créma Mexicana) 3-4 PL, zarovnanú mocca lyžičku mletého bieleho korenia, čím som „stvoril“ kvázi bešamelovú omáčku.
-
8
Do omáčky som vmiešal 2-3 PL strúhaného syra „trojcheddar“ (vermont biely, pikantný a mliečny) a napokon ju
-
9
pomaly vlial do už pripravenej hustej smotanovo-syrovej omáčky, jemne „skonsolidoval“,
-
10
zmiešal s uvarenými makarónami.
-
11
Zmes som na dva razy vložil do zapekacej kameninovej misy „fr. FLAME“. Medzivrstvu i
-
12
povrch posypal strúhaným „trojčedarom“ a prikryté príslušnou pokrievkou, vložil na 24 minút do rúry vyhriatej na 180 ⁰C a
-
13
ešte 2-3 minúty, už pri vypnutom ohreve a bez pokrievky, nechal povrch na chrumkavo zapiecť.
-
14
Chutilo nám i deťom susedovcov „prenáramne až preukrutne“, podľa chutí je ich možné podávať so sladkokyslými uhorkami, či okrou a deťom s mandarínkovým kompótom.
Spravím k tomu uhorkový letný šalát. To budú vône! Už len čistý obrus na stôl, vázu s astrami zo záhrady, tak, ako to robila moja mama. To boli tie vône leta...