Zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny

Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. júna 2022
Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Pritrafilo sa mi vrecúško zvláštnych makarónov v tvare špirál, predávaných pod označením Cavatappi № 87. Myšlienka z pohľadu na „vývrtky“ ma motivovala na fľaše „mlieka starcov“ z Viničiek, Zemplínskeho Hradišťa a z Moravského Slovácka. Dnes som bol za „dobrého“. Druhá možnosť bola už slušnejšia, lebo som videl pred sebou deti s averziou na jedlo, ale neschopné odolať vábeniu chutných kolienok so syrovou omáčkou. Rozhodnuté, kontumačne vyhrali deti. Nachystal som si „vercajgy“ a išlo na vec.

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
125 g (Cream Cheese)
2 KL
1 KL
0,5 ČL
2-3 PL strúhaný (mletý)
250 g (Cavatappi)
2-3 PL
2-3 ks strúčiky
2 ks stredne veľká
2-3 PL
250-300 ml studené
100-120 g
1 KL
200-220 g strúhaný (Triple Cheddar)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na stôl som si nachystal „zátišie“ potrebných surovín a na sporák dal variť hrniec s osolenou vodou na makaróny.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rajnice som vlial škatuľku šľahačkovej smotany, pridal pokrájaný krémový syr a občasným premiešavaním som ho nechal roztaviť.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som pridal mletú paprika, soľ, strúhaný muškátový oriešok a parmezán. Vymiešal som hustejšiu omáčku; nezabudol som do vriacej vody dať variť makaróny.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do ďalšej rajnice som vložil 3 PL masla, pretlačený cesnak a šalotku nakrájanú na drobno.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Miešaním som nechal vytvoriť jemný šalotkovo-cesnakový základ, ktorý som zasypal 2 PL hladkej múky a neprestávajúc miešať,

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    som urobil jemnú zápražku na voňavo do béžova.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Počas ďalšieho miešania som pomaly prilieval okolo ¼ litra studeného mlieka, smotanu na varenie (Cacique Créma Mexicana) 3-4 PL, zarovnanú mocca lyžičku mletého bieleho korenia, čím som „stvoril“ kvázi bešamelovú omáčku.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do omáčky som vmiešal 2-3 PL strúhaného syra „trojcheddar“ (vermont biely, pikantný a mliečny) a napokon ju

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pomaly vlial do už pripravenej hustej smotanovo-syrovej omáčky, jemne „skonsolidoval“,

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zmiešal s uvarenými makarónami.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zmes som na dva razy vložil do zapekacej kameninovej misy „fr. FLAME“. Medzivrstvu i

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    povrch posypal strúhaným „trojčedarom“ a prikryté príslušnou pokrievkou, vložil na 24 minút do rúry vyhriatej na 180 ⁰C a

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ešte 2-3 minúty, už pri vypnutom ohreve a bez pokrievky, nechal povrch na chrumkavo zapiecť.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Chutilo nám i deťom susedovcov „prenáramne až preukrutne“, podľa chutí je ich možné podávať so sladkokyslými uhorkami, či okrou a deťom s mandarínkovým kompótom.

    Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

trencanka
Tvoje recepty sú vždy úžasné, dokážeš krásne písať o jedle a o živote. Tieto cestoviny spravím vnúčatám cez prázdniny, isto im bude chutiť. Keď robím bešamel, tak zvarím mlieko spolu s bobkovým listom, s celým novým korením, pár guličiek čierneho korenia, postruhaný muškátový oriešok. Nechám postáť pod pokrievkou. Potom precedím a použijem do bešamelu.
Spravím k tomu uhorkový letný šalát. To budú vône! Už len čistý obrus na stôl, vázu s astrami zo záhrady, tak, ako to robila moja mama. To boli tie vône leta...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha