Zapečené bravčové údené koleno na pive a mede

zelovoc - fotkazelovoc, 9. júla 2012

Kedze s kuchynskou vahou a odmerkami niesom kamarat varim od oka. Vcera som dostal za ulohu dochutit udene a predvarene koleno, pozrel som co Zobraziť celý popisKedze s kuchynskou vahou a odmerkami niesom kamarat varim od oka. Vcera som dostal za ulohu dochutit udene a predvarene koleno, pozrel som co bolo k dispozicii a tak som vytvoril velmi dobru "omacku".

5
porcií
20 minút
príprava
180 minút
na 233 °C

Suroviny

1-1,5 kg
1-2 dcl
1-2 dcl
4-5 cajovych lyziciek
primerane ks
5 ks
xy ks podla chuti




Postup

  1. 1

    Udene koleno prevarime v neochutenej vode (hodinu az dve) V miske rozmiesame olej, pivo, med, papriku, peper a rozdrveny cesnak. Rozmiesame do konzistentnej hmoty.

  2. 2

    Na pekac polozime predvarene vyudene kusy kolena (lepsie su kusy ako celok), polejeme to nasou krasnou a vonavou omackou. Vsetkou, netreba setrit na neskor. Nasledne pridame susene paradajky (podla chuti), moze ist aj cela flasa a asi polovicu oleja z flasky vylejeme na kolena. Ale moze ist vsetko :)

  3. 3

    Prikryjeme alobalom a vlozime do pece aby sa to krasne upieklo. Kedze je to uz predvarene koleno, staci max. hodinka a poslednych par minut pecieme bez alobalu. Na konci by sme mali dostat krasne upecene kolienko s dostatkom nasej stavy. Nakrajame na marne kusky (asi centimeter+ hrube), nalozime na tanier a polejeme stavou z pekaca. K tomu podavame uz spomenute susene paradajky z pekaca a zavarane feferonky.

    Zapečené bravčové údené koleno na pive a mede - obrázok 3

Diskusia k receptu

marijanka712
krásne sa ti ho podarilo zapiec viem si predstaviť tu vôňu a chuť a potom ťa žký žaludok ale tomuto sa nedá odolať.
zelovoc
na tazky zaludok pomoze pivo :) ale nie az tak. je to proste nieco za nieco. ale oplati sa.
medulienka122
Zelovoc, to koleno je určite chutné, len tááák dlho trvá varenie a pečenie. Nedalo by sa najprv povariť v kuchte a až potom dopiecť v rúre? Ináč- ty si zelovoc a ja Frucona Košice - tak ma muž pasoval za rytierku zavárania z tej našej nekonečnej úrody..:-))
zelovoc
urcite by sa dalo, coby nie? len kuchta nebola, tak sa to hodku dve pomaly varilo v hrnci. piect sa pecie kym to nieje hotove, cize ta hodinka.
radox1
dobra rada-je skoda koleno predvarat,kde do vody unikaju látky z kolena do vody.rovno ho dat piect do rury na 3 hodiny 150 stupnov.
zamozrejme s poklopom alebo alobalom dobre utesnit pekáč.
kimlo
Ešte jedna rada: aj keď sa koleno dá variť, aby z neho tie dobroty neunikali do vody, koleno zabaliť natesno do alobalu. Uvarí sa, a všetka tá dobrota v ňom zostane. Potom už len rozbaliť a upeciť...
akeber
Idem na to som zvedavá na výsledok :-) len budem musieť bez feferónky ( deti ) :-))
akeber
kolienko je upečené ,,,dala som na radu @kimlo , a zabalila do alobalu super ! ,,,,pekným receptom si sa uviedol kolienko je vynikajúce aj prsty sme si oblízali :-) vitaj na vareche :-) poprosila som admina o fotky aby ich sem vložil ,,,dík za recept
evanaaa
Ejha, ja pečiem zasa kolená neúdené, ale tie povarím v kuchte a potom pečiem, podliavam ich vodou z kuchty, tak by sa mohlo aj to údené. alebo by sa tá voda použila na polievku alebo do kapusty, aby nevyšla nazmar. @zelovoc , včera si k nám " zavítal " a dnes nám už varíš, tak ťa v mene celej varechy vítam a var, ale aj peč aj naďalej, budeme ochutnávať. A nech ti je s nami fajn.
@sunajn , ty nie si Záhorák, prečo to " bíve" pivo? Alebo by malo byť bíué? A čo " vínečko bíué, je od mé miué" ?
zelovoc
@evanaaa : dakujem za uvitanie, chodim sem obcas pohladat dajaky ten recept a tentoraz som nejaky vymyslel (aj ked tych variacii na koleno je uz aspon 1000) tak som ho sem dal. ale budem pridavat aj dalsie veci (ak s nimi budem spokojny:)