Foto: ancicka
Na spôsob kysnutého.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
400 g |
|
200 g |
|
1/2 ks kypriaci |
|
3 ks |
|
3 PL vlažné |
|
Jablková plnka: | |
1 kg očistené |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 bál. |
|
1 ČL |
|
Maková plnka: | |
trocha vriaca |
|
200 g |
|
100 g |
|
50 g posekané |
|
50 g |
|
3 ks |
|
Tvarohová plnka: | |
1/2 kg |
|
100 g |
|
200 g |
|
5 ks |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
|
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Najsamprv treba si očistíť jablká,nakrájať na kocky ,podľiať trochou vody,pridať cukor a rozvariť.
-
2
Kým sa jablka varia,pripravíme si cesto.Zhnetieme suroviny a rozkrojíme na polovicu.jednú polku vyvaľkáme vo veľkosti plechu a na pomastenom ho upečieme.
-
3
Pripravíme si plnky.mak zaparíme vriacou vodou,pridáme cukor,orechy a maslo a zmiešame.Z troch bielkov vyšľaháme sneh
-
4
a pridáme k maku.Zamiešame.
-
5
Tvarohovú plnku si pripravíme tak,že vajcia,cukre a maslo vyšľaháme.Do vyšľahaného pridáme tvaroh a zl.klas a zamiešame.
-
6
Druhé cesto vyvaľkáme,upožíme na pomastený plech,naň rozotrieme makovú plnku,
-
7
na makovú plnku vylejeme tvaroh a rovnomerne rozotrieme.Upečieme na 180 °C asi 35-40 min.Po upečení necháme koláč prechladnúť.
-
8
Kým sa koláč chladí do jablk pridáme zl.klas ,
-
9
vanilkový cukor a škoricu a uvaríme.
-
10
jablkový puding vylejeme na upečený koláč,rozotrieme
-
11
a na jablká položíme upečený čistý plat.jemne zatlačíme a pocukrujeme pr.cukrom.
-
12
Po vychladení pokrájame.
-
13
Dobrú chuť.
Mak nam tam nechuti, ale jablka som este neskusala
teším sa!!!
Milá Ancicka, je problém napísať rozmer plechu?
Vždy pri každom zákusku je dôležitá veľkosť plechu.
Milé Varecháčky, mohli by sme sa dohodnúť, že pri každom recepte sa budú uvádzať rozmery plechu. Pomôžeme si tak navzájom
Pekný večer.
@Kucharka včera 20:18
Je to klasický veľká plech do rúry a to každá rúra má iný rozmer čo ja viem.
Ked robievam koláče na menšie plechy,tak pri mojích receptoch to aj udávam,asi ste si to nevšimli.
To nič,ved pri toľkých receptoch to sa asi ani nedá,ale aj do budúcna,vždy ked použijem menší plech,tak tam udám rozmer,ako napr. pri tomto rcp. varecha.pravda.sk/recepty/chytry-zakusok-fotorecept/64010...
tých mám skutočne veľmi málo,lebo ja väčšinou pečiem na klasických plechoch.
Pozdravujem a prajem pekný deň.
pravda je niekedy drsná, ale najmä v kulinárstve človek u nás žasne . nezamieňajme nadšenie nadšenie pre varenie a presnú skladbu daného typicky slovenského jedla. toto že je štedrák? a v ktorej časti Slovenska ho takto s umelou lacnou Herou a bez droždia naši drahí starí a prastarí rodičia pripravovali?
je to fantázia a impromptu na štedrák, proti gustu nič, len autorka receptu mala použiť svoj vlastný názov. nesedí ani cesto, ani plnky.,takto sa pomaly vytráca originalita prastarých jedál, a to je škoda. je to ako v Hre Bacha netreba zamieňať s Bethovenom, každý mal svoju presnú anotáciu , a nikto by v svete hudby nezamieňal, tak prečo je tu toľko hráčov a tak málo profesionálov ? :-)?