Zákusok Štedrák fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. decembra 2015
Zákusok Štedrák (fotorecept)
Foto: ancicka

Na spôsob kysnutého.

60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
400 g
200 g
1/2 ks kypriaci
3 ks
3 PL vlažné
Jablková plnka:
1 kg očistené
100 g
2 ks
1 bál.
1 ČL
Maková plnka:
 trocha vriaca
200 g
100 g
50 g posekané
50 g
3 ks
Tvarohová plnka:
1/2 kg
100 g
200 g
5 ks
1 bal.
1 bal.
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najsamprv treba si očistíť jablká,nakrájať na kocky ,podľiať trochou vody,pridať cukor a rozvariť.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa jablka varia,pripravíme si cesto.Zhnetieme suroviny a rozkrojíme na polovicu.jednú polku vyvaľkáme vo veľkosti plechu a na pomastenom ho upečieme.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnky.mak zaparíme vriacou vodou,pridáme cukor,orechy a maslo a zmiešame.Z troch bielkov vyšľaháme sneh

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridáme k maku.Zamiešame.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvarohovú plnku si pripravíme tak,že vajcia,cukre a maslo vyšľaháme.Do vyšľahaného pridáme tvaroh a zl.klas a zamiešame.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhé cesto vyvaľkáme,upožíme na pomastený plech,naň rozotrieme makovú plnku,

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na makovú plnku vylejeme tvaroh a rovnomerne rozotrieme.Upečieme na 180 °C asi 35-40 min.Po upečení necháme koláč prechladnúť.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa koláč chladí do jablk pridáme zl.klas ,

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vanilkový cukor a škoricu a uvaríme.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    jablkový puding vylejeme na upečený koláč,rozotrieme

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a na jablká položíme upečený čistý plat.jemne zatlačíme a pocukrujeme pr.cukrom.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vychladení pokrájame.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobrú chuť.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Ancicka (8.12.2015 22:05)

Milá Ancicka, je problém napísať rozmer plechu?

Vždy pri každom zákusku je dôležitá veľkosť plechu.
Milé Varecháčky, mohli by sme sa dohodnúť, že pri každom recepte sa budú uvádzať rozmery plechu. Pomôžeme si tak navzájom
toto je koláč, nie štedrák predsa.
pravda je niekedy drsná, ale najmä v kulinárstve človek u nás žasne . nezamieňajme nadšenie nadšenie pre varenie a presnú skladbu daného typicky slovenského jedla. toto že je štedrák? a v ktorej časti Slovenska ho takto s umelou lacnou Herou a bez droždia naši drahí starí a prastarí rodičia pripravovali?
je to fantázia a impromptu na štedrák, proti gustu nič, len autorka receptu mala použiť svoj vlastný názov. nesedí ani cesto, ani plnky.,takto sa pomaly vytráca originalita prastarých jedál, a to je škoda. je to ako v Hre Bacha netreba zamieňať s Bethovenom, každý mal svoju presnú anotáciu , a nikto by v svete hudby nezamieňal, tak prečo je tu toľko hráčov a tak málo profesionálov ? :-)?