Zákusok Štedrák fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. decembra 2015
Zákusok Štedrák (fotorecept)
Foto: ancicka

Na spôsob kysnutého.

60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
400 g
200 g
1/2 ks kypriaci
3 ks
3 PL vlažné
Jablková plnka:
1 kg očistené
100 g
2 ks
1 bál.
1 ČL
Maková plnka:
 trocha vriaca
200 g
100 g
50 g posekané
50 g
3 ks
Tvarohová plnka:
1/2 kg
100 g
200 g
5 ks
1 bal.
1 bal.
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najsamprv treba si očistíť jablká,nakrájať na kocky ,podľiať trochou vody,pridať cukor a rozvariť.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa jablka varia,pripravíme si cesto.Zhnetieme suroviny a rozkrojíme na polovicu.jednú polku vyvaľkáme vo veľkosti plechu a na pomastenom ho upečieme.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnky.mak zaparíme vriacou vodou,pridáme cukor,orechy a maslo a zmiešame.Z troch bielkov vyšľaháme sneh

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridáme k maku.Zamiešame.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvarohovú plnku si pripravíme tak,že vajcia,cukre a maslo vyšľaháme.Do vyšľahaného pridáme tvaroh a zl.klas a zamiešame.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhé cesto vyvaľkáme,upožíme na pomastený plech,naň rozotrieme makovú plnku,

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na makovú plnku vylejeme tvaroh a rovnomerne rozotrieme.Upečieme na 180 °C asi 35-40 min.Po upečení necháme koláč prechladnúť.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa koláč chladí do jablk pridáme zl.klas ,

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vanilkový cukor a škoricu a uvaríme.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    jablkový puding vylejeme na upečený koláč,rozotrieme

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a na jablká položíme upečený čistý plat.jemne zatlačíme a pocukrujeme pr.cukrom.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vychladení pokrájame.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobrú chuť.

    Zákusok Štedrák (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

denyany
Moja mama robieva tiež takýto alebo veľmi podobný štedrák a je výborný. Fotka tiež skvelá!
paeva
takže medzi všetky plnky sa nedáva cesto ako do toho kysnutého. vyskúšam, aby sa mi na Vianoce podaril
dzejsik
fíííha, krásny ... to musím vyskúšať! 5* ;)
patroveckypitrs
Konečne si uložím aj ja parádny receptik na štedrák . Jedol som ho už veľa krát mimo domu. Koláče moc nerobím no tento recept sa mi veľmi páči tak skúsim tento 5* a K.K.
izabella929
@ancicka , no tak toto je vydarená krása.-) klobúk dole pred tvojim pekárskym umením...tiež som ho už piekla mnoho krát, ale tento vyzerá božsky...
milad
...ďakujem, konečne štedrák, kde nie je veľa cesta, ukladám do KK a príležitostne ( čoskoro) vyskúšam
45678
Pripajam sa k pochvalnym komentarom, velmi pekny stedrak s podrobnym popisom a krasnou fotodokumentaciou.
aandulka
Vyzerá úžasne, určite ho vyskúšam, chválim cukrárku už sa neviem dočkať tej vynnikajúcej chuti, veď sú tam len samé dobroty.5*KK
jerica
to je poriadne sústo , lákadlo nielen pre oko, ale určite aj super chuť, samé kvalitné a chutné suroviny, a o precíznej práci sa nedá nič iné napísať "EXSCELENTNÉ"
tonulka
určite vyskúšam, zdá sa podstatne menej pracný ako z kysnutého cesta ktorý robievam
simona1
prosim vas aky velky je plech na pecenie dnes som robila a cesto malo dakujem
trencanka
Tak to vyzera paradne! Je to skvely napad dat tam tie jablka. Kolac zrejme bude aj menej sladky a kaloricky. Zrejme ho vyskusam. Moja mama robi klasiku stedrak a ja teda sa pokusim tymto jablkovym ju prekvapit.
1962
prepacte,ale moc nerozumiem postupu pri peceni platov.Inak kolacik vyzera velmi dobre.
1x 45678
cajca
Robím podobny na Vianoce z lineckeho cesta (miesto margarinu davam maslo) a tiez davam 3 plnky: 1/ slivkový lekvár, 2/ tvaroh, 3/ orechy.
Mak nam tam nechuti, ale jablka som este neskusala
babkamt
koláč vyzerá lákavo, chválim prezentáciu, fotky:-)
dzejsik
Piekla som viacero koláčov na jednu akciu, nuž urobila som hneď dva plechy tohoto štedráku, spoliehajúc na to, že predsa všetky koláče od @Ancicky sú skvelé ... a nesklamala som sa, bol svetový!! :) ďakujem za recept ;)
kucharka
Aj ja úhlasím s Anlilka. Aj ja si myslím, že veľkosť plechu je veľmi dôležitá.
Pekný večer.
ancicka
@Anlilka (11.10.2016 19:02)
@Kucharka včera 20:18

Je to klasický veľká plech do rúry a to každá rúra má iný rozmer čo ja viem.
Ked robievam koláče na menšie plechy,tak pri mojích receptoch to aj udávam,asi ste si to nevšimli.
To nič,ved pri toľkých receptoch to sa asi ani nedá,ale aj do budúcna,vždy ked použijem menší plech,tak tam udám rozmer,ako napr. pri tomto rcp. varecha.pravda.sk/recepty/chytry-zakusok-fotorecept/64010...
tých mám skutočne veľmi málo,lebo ja väčšinou pečiem na klasických plechoch.

Pozdravujem a prajem pekný deň.
kucharka
Milá Ancicka! Prepáč, ja som nemyslela konkrétne tvoje recepty, ja som to myslela tak všeobecne, pri všetkých receptoch. Pekný večer.
anett91
Našla som veľa rwceptov na Štedrák, ale budem robiť podľa tvojho receptu. Koláč vyzerá super, tá fotka je perfektná, hneď by som so dala. :) Uložené a tento rok ho konečne upečiem :)
ariel
toto je koláč, nie štedrák predsa.
pravda je niekedy drsná, ale najmä v kulinárstve človek u nás žasne . nezamieňajme nadšenie nadšenie pre varenie a presnú skladbu daného typicky slovenského jedla. toto že je štedrák? a v ktorej časti Slovenska ho takto s umelou lacnou Herou a bez droždia naši drahí starí a prastarí rodičia pripravovali?
je to fantázia a impromptu na štedrák, proti gustu nič, len autorka receptu mala použiť svoj vlastný názov. nesedí ani cesto, ani plnky.,takto sa pomaly vytráca originalita prastarých jedál, a to je škoda. je to ako v Hre Bacha netreba zamieňať s Bethovenom, každý mal svoju presnú anotáciu , a nikto by v svete hudby nezamieňal, tak prečo je tu toľko hráčov a tak málo profesionálov ? :-)?
ninuska
Skusala som, je vyborny, zda sa mi to taka odlahcenejsia verzia stedraka, pretoze cesto je len na spodu a na vrchu, ale je super.Vydaril sa a velmi nam chutil.
denyany
Moja mama robieva tiež takýto alebo veľmi podobný štedrák a je výborný. Fotka tiež skvelá!
paeva
takže medzi všetky plnky sa nedáva cesto ako do toho kysnutého. vyskúšam, aby sa mi na Vianoce podaril
dzejsik
fíííha, krásny ... to musím vyskúšať! 5* ;)
patroveckypitrs
Konečne si uložím aj ja parádny receptik na štedrák . Jedol som ho už veľa krát mimo domu. Koláče moc nerobím no tento recept sa mi veľmi páči tak skúsim tento 5* a K.K.
izabella929
@ancicka , no tak toto je vydarená krása.-) klobúk dole pred tvojim pekárskym umením...tiež som ho už piekla mnoho krát, ale tento vyzerá božsky...
milad
...ďakujem, konečne štedrák, kde nie je veľa cesta, ukladám do KK a príležitostne ( čoskoro) vyskúšam
45678
Pripajam sa k pochvalnym komentarom, velmi pekny stedrak s podrobnym popisom a krasnou fotodokumentaciou.
aandulka
Vyzerá úžasne, určite ho vyskúšam, chválim cukrárku už sa neviem dočkať tej vynnikajúcej chuti, veď sú tam len samé dobroty.5*KK
jerica
to je poriadne sústo , lákadlo nielen pre oko, ale určite aj super chuť, samé kvalitné a chutné suroviny, a o precíznej práci sa nedá nič iné napísať "EXSCELENTNÉ"
tonulka
určite vyskúšam, zdá sa podstatne menej pracný ako z kysnutého cesta ktorý robievam
simona1
prosim vas aky velky je plech na pecenie dnes som robila a cesto malo dakujem
trencanka
Tak to vyzera paradne! Je to skvely napad dat tam tie jablka. Kolac zrejme bude aj menej sladky a kaloricky. Zrejme ho vyskusam. Moja mama robi klasiku stedrak a ja teda sa pokusim tymto jablkovym ju prekvapit.
1962
prepacte,ale moc nerozumiem postupu pri peceni platov.Inak kolacik vyzera velmi dobre.
1x 45678
cajca
Robím podobny na Vianoce z lineckeho cesta (miesto margarinu davam maslo) a tiez davam 3 plnky: 1/ slivkový lekvár, 2/ tvaroh, 3/ orechy.
Mak nam tam nechuti, ale jablka som este neskusala
babkamt
koláč vyzerá lákavo, chválim prezentáciu, fotky:-)
dzejsik
Piekla som viacero koláčov na jednu akciu, nuž urobila som hneď dva plechy tohoto štedráku, spoliehajúc na to, že predsa všetky koláče od @Ancicky sú skvelé ... a nesklamala som sa, bol svetový!! :) ďakujem za recept ;)
kucharka
Aj ja úhlasím s Anlilka. Aj ja si myslím, že veľkosť plechu je veľmi dôležitá.
Pekný večer.
ancicka
@Anlilka (11.10.2016 19:02)
@Kucharka včera 20:18

Je to klasický veľká plech do rúry a to každá rúra má iný rozmer čo ja viem.
Ked robievam koláče na menšie plechy,tak pri mojích receptoch to aj udávam,asi ste si to nevšimli.
To nič,ved pri toľkých receptoch to sa asi ani nedá,ale aj do budúcna,vždy ked použijem menší plech,tak tam udám rozmer,ako napr. pri tomto rcp. varecha.pravda.sk/recepty/chytry-zakusok-fotorecept/64010...
tých mám skutočne veľmi málo,lebo ja väčšinou pečiem na klasických plechoch.

Pozdravujem a prajem pekný deň.
kucharka
Milá Ancicka! Prepáč, ja som nemyslela konkrétne tvoje recepty, ja som to myslela tak všeobecne, pri všetkých receptoch. Pekný večer.
anett91
Našla som veľa rwceptov na Štedrák, ale budem robiť podľa tvojho receptu. Koláč vyzerá super, tá fotka je perfektná, hneď by som so dala. :) Uložené a tento rok ho konečne upečiem :)
ariel
toto je koláč, nie štedrák predsa.
pravda je niekedy drsná, ale najmä v kulinárstve človek u nás žasne . nezamieňajme nadšenie nadšenie pre varenie a presnú skladbu daného typicky slovenského jedla. toto že je štedrák? a v ktorej časti Slovenska ho takto s umelou lacnou Herou a bez droždia naši drahí starí a prastarí rodičia pripravovali?
je to fantázia a impromptu na štedrák, proti gustu nič, len autorka receptu mala použiť svoj vlastný názov. nesedí ani cesto, ani plnky.,takto sa pomaly vytráca originalita prastarých jedál, a to je škoda. je to ako v Hre Bacha netreba zamieňať s Bethovenom, každý mal svoju presnú anotáciu , a nikto by v svete hudby nezamieňal, tak prečo je tu toľko hráčov a tak málo profesionálov ? :-)?
ninuska
Skusala som, je vyborny, zda sa mi to taka odlahcenejsia verzia stedraka, pretoze cesto je len na spodu a na vrchu, ale je super.Vydaril sa a velmi nam chutil.