Orechový zákusok

Zákusok Opitý Izidor (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Úžasný a obľúbený zákusok je známy ako Opitý Izidor ale aj františkánske rezy. Nech by sa volal akokoľvek, chutí fantasticky.* Okrem marhuľového džemu sme doň pridali aj marhuľový kompót, vďaka čomu je ešte chutnejší.

24 -30
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto rozdelíme vajcia na žĺtky a bielky. V robote vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny a potom po jednom zašľaháme žĺtky.
  2. Múku spojíme s práškom do pečiva a s kakaom a potom postupne zašľaháme do cesta. Na záver zapracujeme aj mleté orechy. Cesto je husté.
  3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a potom po častiach zapracujeme do cesta. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  4. Na pudingový krém uvaríme puding z mlieka, cukru a pudingového prášku. Hustý puding prelejeme do misky, prekryjeme fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu, a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding.
  5. Na orechovú vrstvu v mise zmiešame mleté orechy, práškový a vanilkový cukor a tiež rum.
  6. Na vychladnutý upečený korpus, z ktorého sme stiahli papier na pečenie, natrieme marhuľový lekvár. Navrch rozdelíme odkvapkané marhule. Na marhule navrstvíme orechovú plnku a na ňu rozotrieme čokoládový krém. Zákusok dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.
  7. Poleva: Čokoládu nasekáme a vo vodnom kúpeli rozpustíme spolu s kokosovým olejom. Necháme mierne vychladnúť a potom nalejeme na zákusok. Rozotrieme a necháme stuhnúť.