Pudingový zákusok
Pudingový zákusok

Zákusok Oči cárovnej fotorecept

maxinka - fotkamaxinka, 12. novembra 2017
Zákusok Oči cárovnej (fotorecept)
Foto: Maxinka

Tak pod takýmto názvom som našla recept, ktorý ma dávnejšie lákal, aby som ho vyskúšala. Patrí medzi náročnejšie recepty.

60 minút
príprava
20 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
6 ks
200 g
3 PL
1 PL
130 g
Tmavé cesto:
6 ks
140 g
2 KL
2 ks
3 PL
4 PL
2 PL
Krém:
2 bal
6 PL
600 ml
50 ml
250 g
Vložka:
podľa potreby
2 KL
 horúca
3 ks




Postup

  1. 1

    Pripravte oba druhy cesta. Na svetlé vyšľahajte z bielkov sneh a po častiach zapracujte cukor. Ďalej po lyžiciach zašľahajte olej, ocot a nakoniec vmiešajte škrob.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tmavé cesto vyšľahajte žĺtky s cukrom, zapracujte celé vajcia a po častiach olej. Zvlášť premiešajte múku s kakaom a kypriacim práškom a vmiešajte do peny.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vyššej formy s odnímateľným rámikom s papierom na pečenie nalejte najskôr tmavé cesto, potom aj svetlé a lyžicou krúživým pohybom premiešajte. Mramorovú piškótu pečte v trúbe vyhriatej na 160-170 °C. Mne sa upiekla približne za 20 minút. Upečenú nechajte vo vypnutej trúbe 15 minút odstáť, potom vyberte a nechajte vo forme celkom vychladnúť.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej si pripravte krém. Pudingové prášky premiešajte s cukrom, prilejte mlieko a za stáleho miešania uvarte. Pod fóliou nechajte vychladnúť. V tejto fáze do neho zašľahajte brandy a šľahačom ho zapracujte po lyžiciach do masla, ktoré ste vyšľahali dobiela.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piškótu prekrojte po celej dĺžke, tak aby vznikli dva pláty.Jeden plát vložte späť do formy a natrite polovicou krému. Na krém poukladajte piškóty, ktorých spodky namáčajte v uvarenej káve ochutenej likérom. Základ nechajte stuhnúť v chlade.

  6. 6

    V medzičase pripravte želé podľa návodu.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Želírujúcu tekutinu nalejte na vrstvu piškót a opäť uložte do chladu. Akonáhle želé stuhne, môžete ho pretrieť ostatným krémom a priklopiť druhou polovicou plátu. Dlaňou zľahka pritlačíme. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Ja som využila zvyšky bielej a tmavej čokolády, ktoré som premiešala na mramorový efekt.

Diskusia k receptu

haji
Mě porazí! Takový krásný rez a ten název, oh! Prosím tě, milá @Maxinka , jak velkou jsi měla formu a gramáž tortového želé /stačí gramáž 1 pytlíku - ať se orientuju/. Nádherně zpracováno, smekám klobouk. Jsi šikulka!! Díky za receptík!! Ještě k té formě - je nastavitelná na víc velikostí a nebo ne. Pátrám, protože stojím před koupí nového menšího plechu a nebo - nastavitelné či nenastavitelné odnímací formy, uf
ubka
Pútavo odprezentovany chutný a ako píšeš na zhotovenie náročný rez, chválim:-)
maxinka
@Haji (12.11.2017 16:36)

Ďakujem Haji, veľkosť plechu je 41×25cm. Obal zo želé som už zahodila, tak už neviem gramáž, ale bolo na 1/4 l tekutiny.Pôvodne, v recepte boli uvedené 2 sáčky ochuteného čerešňového želé, ale také som v obchode nenašla, tak som dala tortové. Forma je taká ako sa používa pri tortách. keď je koláč stuhnutý, obruba sa zloží aby sa pohodlne nakrájali rezy.
1x haji
jack
Krásny koláčik.A ten názov...perfektný.Ukladám,skúsim ho urobiť,zas až taký náročný nie je;-)
maxinka
@Jack (12.11.2017 18:37)

Ďakujem. Pre mňa tiež nebol náročný. Podľa toho ako je kto zdatný v pečení. Takto bol označený v recepte, preto som ho tiež takto označila.
1x jack
martamm
No teda, paradny rez, laka ma niekedy ho upiect, zasluzi si k tomu vynimocnu prilezitost :)))))))))
janger
@izabella , krasna praca, zase, ako vzdy! Perfektne nakrajane. A chutia iste vyborne! Aj som sa trosku zasmiala tomu nazvu. Reku ktovie preco ma tie oci cervene, asi si carovna trosku vypila, :-). A veru,... v recepte je brandy! ;-).
zolik
@Janger , v Rusku bolo Carovien viac, nie len Katarina. A mozno jedna z nich mala aj cervene oci.
Inak, Nazov sa mi velmi paci a aj recept. Pekne popisany a aj velmi pekne pofoteny. Carovna s cervenymi ocami by sa iste potesila.
zolik
@Janger , myslim, ze obe Damy tu zamenu zoberu z velkeho nadhladu. Dovolim si povedat, ze @Izabella bude potesena, ze ma vo vypekani nasledovnicku a @Maxinka bude pri svojej skromnosti tiez nad vecou (myslim nad vecou zameny).
zolik
@Janger , tak to bez dalsej diskusie :-)
Jasne, ze su. Ja, za seba: na taketo uzasne, ocarujuce zakusky/rezy nemam znalosti, zrucnost, trpezlivost a ani dost casu. Som happy ked vykuzlim aspon babovku, bublaninu, jablkovy kolac, dukatove buchticky, trhanec a pod.
V case Adventu sa ale velmi, velmi snazim ;-) Asi ako kazda z nas :-)
alena45
Ja sa do takého receptu bojím pustiť, ale je pravda, že vyzerá krásne a verím, že aj tak chutí. Paráda !
tatranka
Veľmi pekný zákusok.Príležitostne určite vyskúšam.Si veľmi šikovná.Zrozumiteľne spracovaný recept.Ďakujem.
fialka49
Vyvážená chuť a elegancia týchto rezov ich určujú na čestné miesto medzi zákuskami. @Maxinka , ďakujem za výborný recept, od oslávenca a gratulantov zožínaš pochvalu. Ešte raz vďaka.
dorisa
krásny koláčik,takéto mám rada, kladám do KK.