Pudingový zákusok
Pudingový zákusok

Zákusok Oči cárovnej fotorecept

maxinka - fotkamaxinka, 12. novembra 2017
Zákusok Oči cárovnej (fotorecept)
Foto: Maxinka

Tak pod takýmto názvom som našla recept, ktorý ma dávnejšie lákal, aby som ho vyskúšala. Patrí medzi náročnejšie recepty.

60 minút
príprava
20 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
6 ks
200 g
3 PL
1 PL
130 g
Tmavé cesto:
6 ks
140 g
2 KL
2 ks
3 PL
4 PL
2 PL
Krém:
2 bal
6 PL
600 ml
50 ml
250 g
Vložka:
podľa potreby
2 KL
 horúca
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravte oba druhy cesta. Na svetlé vyšľahajte z bielkov sneh a po častiach zapracujte cukor. Ďalej po lyžiciach zašľahajte olej, ocot a nakoniec vmiešajte škrob.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tmavé cesto vyšľahajte žĺtky s cukrom, zapracujte celé vajcia a po častiach olej. Zvlášť premiešajte múku s kakaom a kypriacim práškom a vmiešajte do peny.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vyššej formy s odnímateľným rámikom s papierom na pečenie nalejte najskôr tmavé cesto, potom aj svetlé a lyžicou krúživým pohybom premiešajte. Mramorovú piškótu pečte v trúbe vyhriatej na 160-170 °C. Mne sa upiekla približne za 20 minút. Upečenú nechajte vo vypnutej trúbe 15 minút odstáť, potom vyberte a nechajte vo forme celkom vychladnúť.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej si pripravte krém. Pudingové prášky premiešajte s cukrom, prilejte mlieko a za stáleho miešania uvarte. Pod fóliou nechajte vychladnúť. V tejto fáze do neho zašľahajte brandy a šľahačom ho zapracujte po lyžiciach do masla, ktoré ste vyšľahali dobiela.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piškótu prekrojte po celej dĺžke, tak aby vznikli dva pláty.Jeden plát vložte späť do formy a natrite polovicou krému. Na krém poukladajte piškóty, ktorých spodky namáčajte v uvarenej káve ochutenej likérom. Základ nechajte stuhnúť v chlade.

  6. 6

    V medzičase pripravte želé podľa návodu.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Želírujúcu tekutinu nalejte na vrstvu piškót a opäť uložte do chladu. Akonáhle želé stuhne, môžete ho pretrieť ostatným krémom a priklopiť druhou polovicou plátu. Dlaňou zľahka pritlačíme. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Ja som využila zvyšky bielej a tmavej čokolády, ktoré som premiešala na mramorový efekt.

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Mě porazí! Takový krásný rez a ten název, oh! Prosím tě, milá @Maxinka , jak velkou jsi měla formu a gramáž tortového želé /stačí gramáž 1 pytlíku - ať se orientuju/. Nádherně zpracováno, smekám klobouk. Jsi šikulka!! Díky za receptík!! Ještě k té formě - je nastavitelná na víc velikostí a nebo ne. Pátrám, protože stojím před koupí nového menšího plechu a nebo - nastavitelné či nenastavitelné odnímací formy, uf
@Haji (12.11.2017 16:36)

Ďakujem Haji, veľkosť plechu je 41×25cm. Obal zo želé som už zahodila, tak už neviem gramáž, ale bolo na 1/4 l tekutiny.Pôvodne, v recepte boli uvedené 2 sáčky ochuteného čerešňového želé, ale také som v obchode nenašla, tak som dala tortové. Forma je taká ako sa používa pri tortách. keď je koláč stuhnutý, obruba sa zloží aby sa pohodlne nakrájali rezy.
@Jack (12.11.2017 18:37)

Ďakujem. Pre mňa tiež nebol náročný. Podľa toho ako je kto zdatný v pečení. Takto bol označený v recepte, preto som ho tiež takto označila.
@izabella , krasna praca, zase, ako vzdy! Perfektne nakrajane. A chutia iste vyborne! Aj som sa trosku zasmiala tomu nazvu. Reku ktovie preco ma tie oci cervene, asi si carovna trosku vypila, :-). A veru,... v recepte je brandy! ;-).
@Janger , v Rusku bolo Carovien viac, nie len Katarina. A mozno jedna z nich mala aj cervene oci.
Inak, Nazov sa mi velmi paci a aj recept. Pekne popisany a aj velmi pekne pofoteny. Carovna s cervenymi ocami by sa iste potesila.
@Janger , tak to bez dalsej diskusie :-)
Jasne, ze su. Ja, za seba: na taketo uzasne, ocarujuce zakusky/rezy nemam znalosti, zrucnost, trpezlivost a ani dost casu. Som happy ked vykuzlim aspon babovku, bublaninu, jablkovy kolac, dukatove buchticky, trhanec a pod.
V case Adventu sa ale velmi, velmi snazim ;-) Asi ako kazda z nas :-)
Vyvážená chuť a elegancia týchto rezov ich určujú na čestné miesto medzi zákuskami. @Maxinka , ďakujem za výborný recept, od oslávenca a gratulantov zožínaš pochvalu. Ešte raz vďaka.

Pridaj komentár k receptu: