Zákusok Oči cárovnej fotorecept

maxinkaMaxinka, 12. novembra 2017 15:53
Ďalšie recepty »

Zákusok Oči cárovnej (fotorecept)Foto: Maxinka

Tak pod takýmto názvom som našla recept, ktorý ma dávnejšie lákal, aby som ho vyskúšala. Patrí medzi náročnejšie recepty.

60 min
príprava
20 min
na 160-170 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
6 ks
200 g
3 PL
1 PL
130 g
Tmavé cesto:
6 ks
140 g
2 KL
2 ks
3 PL
4 PL
2 PL
Krém:
2 bal
6 PL
600 ml
50 ml
250 g
Vložka:
podľa potreby
2 KL
 horúca
3 ks
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravte oba druhy cesta. Na svetlé vyšľahajte z bielkov sneh a po častiach zapracujte cukor. Ďalej po lyžiciach zašľahajte olej, ocot a nakoniec vmiešajte škrob.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tmavé cesto vyšľahajte žĺtky s cukrom, zapracujte celé vajcia a po častiach olej. Zvlášť premiešajte múku s kakaom a kypriacim práškom a vmiešajte do peny.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vyššej formy s odnímateľným rámikom s papierom na pečenie nalejte najskôr tmavé cesto, potom aj svetlé a lyžicou krúživým pohybom premiešajte. Mramorovú piškótu pečte v trúbe vyhriatej na 160-170 °C. Mne sa upiekla približne za 20 minút. Upečenú nechajte vo vypnutej trúbe 15 minút odstáť, potom vyberte a nechajte vo forme celkom vychladnúť.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej si pripravte krém. Pudingové prášky premiešajte s cukrom, prilejte mlieko a za stáleho miešania uvarte. Pod fóliou nechajte vychladnúť. V tejto fáze do neho zašľahajte brandy a šľahačom ho zapracujte po lyžiciach do masla, ktoré ste vyšľahali dobiela.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piškótu prekrojte po celej dĺžke, tak aby vznikli dva pláty. Vložte späť do formy a potrite polovicou krému. Na krém poukladajte piškóty, ktorých spodky namáčajte v uvarenej káve ochutenej likérom. Základ nechajte stuhnúť v chlade.

  6. 6

    V medzičase pripravte želé podľa návodu.

    Zákusok Oči cárovnej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Želírujúcu tekutinu nalejte na vrstvu piškót a opäť uložte do chladu. Akonáhle želé stuhne, môžete ho pretrieť ostatným krémom a priklopiť druhou polovicou plátu. Dlaňou zľahka pritlačíme. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Ja som využila zvyšky bielej a tmavej čokolády, ktoré som premiešala na mramorový efekt.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist