Zákusok Oči cárovnej fotorecept
Foto: Maxinka
Tak pod takýmto názvom som našla recept, ktorý ma dávnejšie lákal, aby som ho vyskúšala. Patrí medzi náročnejšie recepty.
príprava
na 160-170 °C
Suroviny
Svetlé cesto: | |
6 ks |
|
200 g |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
130 g |
|
Tmavé cesto: | |
6 ks |
|
140 g |
|
2 KL |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
Krém: | |
2 bal |
|
6 PL |
|
600 ml |
|
50 ml |
|
250 g |
|
Vložka: | |
podľa potreby |
|
2 KL |
|
horúca |
|
|
|
3 ks |
|
|
Postup
-
1
Pripravte oba druhy cesta. Na svetlé vyšľahajte z bielkov sneh a po častiach zapracujte cukor. Ďalej po lyžiciach zašľahajte olej, ocot a nakoniec vmiešajte škrob.
-
2
Na tmavé cesto vyšľahajte žĺtky s cukrom, zapracujte celé vajcia a po častiach olej. Zvlášť premiešajte múku s kakaom a kypriacim práškom a vmiešajte do peny.
-
3
Do vyššej formy s odnímateľným rámikom s papierom na pečenie nalejte najskôr tmavé cesto, potom aj svetlé a lyžicou krúživým pohybom premiešajte. Mramorovú piškótu pečte v trúbe vyhriatej na 160-170 °C. Mne sa upiekla približne za 20 minút. Upečenú nechajte vo vypnutej trúbe 15 minút odstáť, potom vyberte a nechajte vo forme celkom vychladnúť.
-
4
Ďalej si pripravte krém. Pudingové prášky premiešajte s cukrom, prilejte mlieko a za stáleho miešania uvarte. Pod fóliou nechajte vychladnúť. V tejto fáze do neho zašľahajte brandy a šľahačom ho zapracujte po lyžiciach do masla, ktoré ste vyšľahali dobiela.
-
5
Piškótu prekrojte po celej dĺžke, tak aby vznikli dva pláty.Jeden plát vložte späť do formy a natrite polovicou krému. Na krém poukladajte piškóty, ktorých spodky namáčajte v uvarenej káve ochutenej likérom. Základ nechajte stuhnúť v chlade.
- 6
V medzičase pripravte želé podľa návodu.
- 7
Želírujúcu tekutinu nalejte na vrstvu piškót a opäť uložte do chladu. Akonáhle želé stuhne, môžete ho pretrieť ostatným krémom a priklopiť druhou polovicou plátu. Dlaňou zľahka pritlačíme. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Ja som využila zvyšky bielej a tmavej čokolády, ktoré som premiešala na mramorový efekt.
Tiež pudingový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
Ďakujem Haji, veľkosť plechu je 41×25cm. Obal zo želé som už zahodila, tak už neviem gramáž, ale bolo na 1/4 l tekutiny.Pôvodne, v recepte boli uvedené 2 sáčky ochuteného čerešňového želé, ale také som v obchode nenašla, tak som dala tortové. Forma je taká ako sa používa pri tortách. keď je koláč stuhnutý, obruba sa zloží aby sa pohodlne nakrájali rezy.
Moc děkuji, jsi zlatá!
Ďakujem. Pre mňa tiež nebol náročný. Podľa toho ako je kto zdatný v pečení. Takto bol označený v recepte, preto som ho tiež takto označila.
Inak, Nazov sa mi velmi paci a aj recept. Pekne popisany a aj velmi pekne pofoteny. Carovna s cervenymi ocami by sa iste potesila.
Dakujem za upozornenie, @zolik :-).
Obidve su sikulky.
Jasne, ze su. Ja, za seba: na taketo uzasne, ocarujuce zakusky/rezy nemam znalosti, zrucnost, trpezlivost a ani dost casu. Som happy ked vykuzlim aspon babovku, bublaninu, jablkovy kolac, dukatove buchticky, trhanec a pod.
V case Adventu sa ale velmi, velmi snazim ;-) Asi ako kazda z nas :-)
To budú očné tiene
Ďakujem aj za @Izabellu
Áno, pomiešala brandy s mandľovým likérom
Netreba sa báť. Nie je to nič zložité.
Ďakujem.
Nesmierne ma teší, že sa koláčik vydaril a chutil.