Pľundrové cesto
Pľundrové cesto

Základné pľundrové cesto fotorecept

cukrárka Petra Hübler
mesačník Varecha, 30. apríla 2022
Základné pľundrové cesto (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pľundrové cesto je niečo medzi klasickým kysnutým a lístkovým cestom. Môžete si ho pripraviť aj do zásoby. Stačí hotové postupne schladiť v chladničke Zobraziť celý popisPľundrové cesto je niečo medzi klasickým kysnutým a lístkovým cestom. Môžete si ho pripraviť aj do zásoby. Stačí hotové postupne schladiť v chladničke a potom ho preložiť do mrazničky.

1,3 kg
porcia
100 minút
príprava

Suroviny

500 g
10 g
90 g
1 ks
250 ml
40 g čerstvé
400 g




Postup

  1. 1

    300 g studeného masla prerežeme na polovicu a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme natenko. Jemným pomúčením predídeme tomu, aby sa maslo lepilo na papier. Dáme stuhnúť do chladničky.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme 1 kg základného kysnutého cesta z 500 g hladkej múky. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru (100 g), mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme na šírku maslového plátu a hrúbku asi pol centimetra.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do stredu vyvaľkaného cesta položíme maslový plát. Preložíme tretinu cesta sprava a k nej tretinu cesta zľava. Preložené cesto vyvaľkáme natenko.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyvaľkané cesto otočíme o 45 stupňov a pravú stranu preložíme do polovice cesta k nej preložíme ľavú stranu a celé ešte raz preložíme na polovicu. Cesto odložíme do chladničky.

    Základné pľundrové cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia