Pľundrové cesto - maslové fotorecept
Foto: ancicka
Toto cesto pľundrové je jemné, mäkučké, fajnové. Ja som už jeden recept na pľundrové cesto pridala: https://varecha.pravda.sk/recepty/plundrove-cesto-fotorecept/64334- recept.html, je to iný postup.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravím si suroviny. Namiesto čerstvého doždia sa môže použiť aj 1 ks sušené Dr.Oetker.
-
2
Do misky si dáme všetky suroviny okrem masla a vypracujeme hladké cesto. Kto má na to stroj, tak si prácu uľahčí, ak ručne, tak treba poriadne vypracovať. V mojom prípade to vymiešal robot.
-
3
Potom som cesto vybrala do misky, ktorú dom trocha potrela olejom. Cesto nechám na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Keď cesto pekne vykysne, vyklopím ho na pomúčenú dosku
-
5
a rozdelím na 9 - 10 častí. Môže byť aj viac.
-
6
Z každej utvorím guľku a nechám asi 5 min. podkysnuť.
-
7
Každú guľku potom rozvaľkám na kruh s priemerom asi na 20 - 25 cm a uložím vedľa.
-
8
Kolieska si rozložím, okrem jedného, ktoré pôjde navrch a na každé nastrúham na veľkých slzách na strúhadle trocha masla tak, aby mi ostalo ešte asi 5 g. Maslo sa môže strúhať aj tak, že si postupne ukladám cestá na seba a struhám na ne maslo.
-
9
Potom cestá uložím jedno na druhé a vrchné zakryjem čistým cestom. Rukami trocha cesto roztlačím
-
10
a rozvaľkám asi na 1 cm. Navrch nastrúham zvyšok masla a stočím do rolky. V prípade, že nestočím, tak iba pokrájam na kocky a plním.
-
11
Rolku pokrájam asi na kolieska hrubé 2,5 cm.
-
12
Každé koliesko v strede trocha zatlačím, vytvorí sa jamka a do nej dám trocha plnky. Kraje kolieska pozatláčam, aby sa plnka uzatvorila. Plnku si môžete urobiť ľubovoľnú, podľa svojej chuti. Ja som použila tvarohovú. Cesto je tak fajné, že aj bez plnky je chutné.
-
13
Ukladám na plech uzatvorenou časťou. Potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
-
14
Upečené sa krásne listujú. Dobrú chuť.
Určite raz vyskúšam. Ukladám KK. @Ancicka obdivujem Tvoju šikovnosť aj trpezlivosť.
@Motyka dnes 14:04,@Haji dnes 13:12,dík za komen.
určite,len menej cukru do cesta.
myslím, že to bude rýchlejšie..ďakujem za rcp ;-)
budem len rada.
tak to si neviem ani predstaviť,lebo do kysnutia ide olej a do cesta 200 g masla.Ja som dala obyčajmé a tiež sme ich jedli za dva cní a boli mäkučké.
Jak 3g-- tam je 30g- to je 3dkg--- špatně čtete
Pôvodne bol v surovinách preklep - 3 g, tie po upozorneni od @Vilie boli opravene na 30 g.
Presne tak,okraje spojíš a spojenou časťou položíš na plech.