Pľundrové cesto
Pľundrové cesto

Pľundrové cesto - maslové fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 15. marca 2018
Pľundrové cesto - maslové (fotorecept)
Foto: ancicka

Toto cesto pľundrové je jemné, mäkučké, fajnové. Ja som už jeden recept na pľundrové cesto pridala: https://varecha.pravda.sk/recepty/plundrove-cesto-fotorecept/64334- recept.html, je to iný postup.

10
porcií
40 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
1 ks
2 dl
2 dl
3 PL
1,5 čl
1 dl
30 g
700 g
1 ks
1 ks (na pomastenie)
Plnka:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny. Namiesto čerstvého doždia sa môže použiť aj 1 ks sušené Dr.Oetker.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si dáme všetky suroviny okrem masla a vypracujeme hladké cesto. Kto má na to stroj, tak si prácu uľahčí, ak ručne, tak treba poriadne vypracovať. V mojom prípade to vymiešal robot.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som cesto vybrala do misky, ktorú dom trocha potrela olejom. Cesto nechám na teplom mieste vykysnúť.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cesto pekne vykysne, vyklopím ho na pomúčenú dosku

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a rozdelím na 9 - 10 častí. Môže byť aj viac.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každej utvorím guľku a nechám asi 5 min. podkysnuť.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každú guľku potom rozvaľkám na kruh s priemerom asi na 20 - 25 cm a uložím vedľa.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kolieska si rozložím, okrem jedného, ktoré pôjde navrch a na každé nastrúham na veľkých slzách na strúhadle trocha masla tak, aby mi ostalo ešte asi 5 g. Maslo sa môže strúhať aj tak, že si postupne ukladám cestá na seba a struhám na ne maslo.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom cestá uložím jedno na druhé a vrchné zakryjem čistým cestom. Rukami trocha cesto roztlačím

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a rozvaľkám asi na 1 cm. Navrch nastrúham zvyšok masla a stočím do rolky. V prípade, že nestočím, tak iba pokrájam na kocky a plním.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rolku pokrájam asi na kolieska hrubé 2,5 cm.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Každé koliesko v strede trocha zatlačím, vytvorí sa jamka a do nej dám trocha plnky. Kraje kolieska pozatláčam, aby sa plnka uzatvorila. Plnku si môžete urobiť ľubovoľnú, podľa svojej chuti. Ja som použila tvarohovú. Cesto je tak fajné, že aj bez plnky je chutné.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ukladám na plech uzatvorenou časťou. Potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Upečené sa krásne listujú. Dobrú chuť.

    Pľundrové cesto - maslové (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Vyzerá to božsky. To musí byť taká dobrota, že mi teraz tečú slinky. Keby tu tak boli. Ale čo kilá?
Určite raz vyskúšam. Ukladám KK. @Ancicka obdivujem Tvoju šikovnosť aj trpezlivosť.
Krása a určite chutné. Dalo by sa toto cesto použiť aj na slané napr. malé rožky, kde by sa tá roláda rozkrojila napr. na 4 väčšie ks, vyvaľkať kruh, ten radielkom rozrezať 8-12 trojuholníkov,potrieť niečím slaným alebo dať plátok šunky,syra a stočiť od širšej strany?
@Ancicka , vďaka za inšpiráciu, k jarným prácam v záhrade výborná pochúťka, ja robím slané, maslo vymiešam, ochutím cesnakom, soľou a natieram na cesto, inšpirovala som sa receptom z kalendára, a teraz budú aj plnené, ďakujem.
Anička,krásny recept s príma popisom.Mám recept na pľundrové cesto,no vyskúšam tento tvoj.Napíšem,ako sa vydaril.Na nedeľu nemám v pláne žiaden koláč,tak možno to bude práve tento tvoj.Dám vedieť,ak budem robiť.
Anička, neviem čo som urobila zle, postupovala som podľa receptu, koláče vyzerali v rúre nádherne, krásne sa zdvihli, bolo vidieť lístkovanie, ale keď vychladli, ako keby oschli a stvrdli.
@Bonino (19.3.2018 11:11)

tak to si neviem ani predstaviť,lebo do kysnutia ide olej a do cesta 200 g masla.Ja som dala obyčajmé a tiež sme ich jedli za dva cní a boli mäkučké.
ten recept je úžasný, len neviem ako si potom tie kolieska uzavrela ked si dala navch plnku. okraje si spojila a tou castou dala na plech? Ďakujem

Pridaj komentár k receptu: