Danish pastry - Plundrové cesto fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 15. novembra 2010

Recept na tieto kolaciky mam zo slovenskej kucharskej knihy. Kolaciky sa daju zmrazit a su vyborne ohriate po rozmrazeni. Su vhodne na sladke ranajky Zobraziť celý popisRecept na tieto kolaciky mam zo slovenskej kucharskej knihy. Kolaciky sa daju zmrazit a su vyborne ohriate po rozmrazeni. Su vhodne na sladke ranajky ku kave.

12ks
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
200 ml
30 g
60 g
200 g
2 ks
1/2 KL
 zavarane
 struhana
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z jednej polovice muky spracujeme s maslom bochnik.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V 100 ml vlazneho mlieka rozmiesame drozdie s lyzicou cukru a nechame vykysnut. Vykysnuty kvasok, zvysne mlieko, zltky a sol pridame do druhej polovicy muky. Cesto dobre vypracujeme a nechame kysnut asi 30 minut.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnute cesto vyvalkame na placku, doprostred dame maslovy bochnik a rozvalkame.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zlozime zo styroch stran ako ked robime listkove cesto.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Skladanie a rozvalkanie cesta zopakujeme trikrat, potom cesto rozvalkame a sformujeme ziadane tvary. Cesto pokrajame na stvorce 10/10cm. Krizom narezeme. Do prostriedku stvorca polozime koliesko z mandlovej pasty asi 1cm priemeru. Narezane konce cesta poohyname do prostriedku na mandlovu pastu. Na vrch do prostriedku ulozime zavaranu marhulu.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do prostriedku cesta si dame valcek z mandlovej pasty.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto prelozime napoly a dobre uzavrieme. Po dlhsej strane cesto poprekrajujeme a potom ohneme.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odkrojime si cesto velkosti 7/7cm. Na spodnu cast dame lekvar. Na vrchnej casti cesta poprekrajujeme pasiky, potom polozime na spodne cesto a dobre uzavrieme.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a na koniec si spravime klasicky roztek naplneny postruhanou cokoladou.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kolaciky potrieme rozslahanym vajickom, ale len po povrchu, nie po bokoch a posypeme jemnym krystalovym cukrom. Poukladame na vymasteny plech a pecieme vo vyhriatej rure asi 10-15 minut. Este teple upecene marhulove a jahodove kolaciky som potrela teplym marhulovym lekvarom.

Diskusia k receptu

michsamant
Ako sa da ta mandlova pasta vyrobit? Inak toto je "hotelove pecivko" ktore lubi moja dcera :) Ukladam a vyskusam.
janaalizibolenova
ja som toto plundrove cesto skusala robit uz velakrat a nikdy mi to nevyslo tak, ako z obchodu :-(((( skusim naposledy tento recept a potom sa uz vzdavam :-D
tinca
pľundrové cesto je dosť náročné, pečivo vyzerá na jednotku. ukladám KK
sbsgabi
to si mi pripomenula keď som robila v pekárni a robila som tam tieto tvary
evanaaa
Tá mandlová pasta nie je náhodou marcipán? Alebo niečo podobné? Ale tie koláčiky sú užasné, kupovala som si pľundrové s pudingom, teraz ich už nemôžem, len sa na ne pozerám, keď ich vidím.
palokuchki
@evanaaa mas pravdu tak som to mala prelozit, po slovensky sa to spravne povie marcipan. Vsetkym vam dakujem za pochvalu.
janger
Plundrove cesto som este nerobila. Tvoje kolaciky su krasne!
zasterka
Nádherné, takú chuť som dostala na tieto koláčiky :-) KK
marianne69
Kde ja som bola,ked som tento receptik prehliadla,no vynikajuci,uz je v (KK).To ckovek nestaci vsetko registrovat.Taketo velmi lubime.