Pľundrové cesto
Základné pľundrové cesto (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Pľundrové cesto je niečo medzi klasickým kysnutým a lístkovým cestom. Môžete si ho pripraviť aj do zásoby.* Stačí hotové
postupne schladiť v chladničke a potom ho preložiť do mrazničky.
1,3 kg porcia |
100 minút príprava |
Postup
- 300 g studeného masla prerežeme na polovicu a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme natenko. Jemným pomúčením predídeme tomu, aby sa maslo lepilo na papier. Dáme stuhnúť do chladničky.
- Medzitým pripravíme 1 kg základného kysnutého cesta z 500 g hladkej múky. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ.
- V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru (100 g), mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť
na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na šírku maslového plátu a hrúbku asi pol centimetra.
- Do stredu vyvaľkaného cesta položíme maslový plát. Preložíme tretinu cesta sprava a k nej tretinu cesta zľava. Preložené cesto vyvaľkáme natenko.
- Vyvaľkané cesto otočíme o 45 stupňov a pravú stranu preložíme do polovice cesta k nej preložíme ľavú stranu a celé ešte raz preložíme na polovicu. Cesto odložíme do chladničky.
- Upečte si croissanty alebo šatôčky z pľundrového cesta.