Foto: ancicka
Tento recept na pľundrové cesto je z tých babičkovských receptov. Čo sa týka prípravy, je troška náročnejší na čas, ale výsledok po upečení je Zobraziť celý popisTento recept na pľundrové cesto je z tých babičkovských receptov. Čo sa týka prípravy, je troška náročnejší na čas, ale výsledok po upečení je fantastický. Z tohto cesta môžete robiť rôzne tvary koláčov a koláčikov.
príprava
Suroviny
Maslové cesto: | |
250 g |
|
120 g |
|
troška |
|
Kysnuté cesto: | |
300 g |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
1 bal |
|
1 ČL |
|
1/2 kocky |
|
150 ml vlažné |
|
z 1/2 citróna |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme maslové cesto tak, že si zhnetieme maslo s múkou a troškou soli. Maslo môžeme použiť obyčajné alebo Heru.
-
2
Maslové cesto dobré vypracujeme a zabalíme do mikroténu a odložíme bokom.
-
3
Kysnuté cesto pripravíme, zamiesime cesto v miske, dobre vypracujeme a necháme vykysnuť.
-
4
Do cesta môžte pridať aj citronovú kôru (nemusí byť).
-
5
Ked cesto vykysne, vyložíme ho a dosku a do kysnutého cesta zabalíme maslové cesto.
-
6
Zabalené cesto potom rozvaľkáme a prekladáme prvýkrát sprava do ľava a z hora dole.
-
7
Rozvaľkáme a zložíme ešte raz.
-
8
Zloženú kocku jemne pomúčime
-
9
a zakryjeme mikrotenom a necháme na doske asi 1 hodinu kysnúť, až cesto znásobí svoj objem.
-
10
Potom cesto rozvaľkáme na 3 mm a môžme robiť koláčiky podľa ľubovôle. Ja som robila šatôčky plnené Nutellou, na prianie vnúčat.
-
11
Potom koláčiky poukladáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajičkom. Takto necháme na plechu ešte aspoň 1/2 hodinky podkysnúť a upečieme.
-
12
Pečieme asi 20 min na 180 °C do zlatista.
Gratulujem.
Tak to bude asi ten správny recept pre lenivé tvory ako som ja :-)