Domáce croissanty
mesačník Varecha, 2. mája 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
300 g studeného masla prerežeme na polovicu a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme natenko. Jemným pomúčením predídeme tomu, aby sa maslo lepilo na papier. Dáme stuhnúť do chladničky.
- 2
Medzitým pripravíme 1 kg základného kysnutého cesta z 500 g hladkej múky. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s jedným vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- 3
Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru (100 g), mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
- 4
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na šírku maslového plátu a hrúbku asi pol centimetra.
- 5
Do stredu vyvaľkaného cesta položíme maslový plát. Preložíme tretinu cesta sprava a k nej tretinu cesta zľava. Preložené cesto vyvaľkáme natenko.
- 6
Vyvaľkané cesto otočíme o 45 stupňov a pravú stranu preložíme do polovice cesta k nej preložíme ľavú stranu a celé ešte raz preložíme na polovicu. Cesto odložíme na 15 minút do chladničky. Recept na prípravu základného pľundrového cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
- 7
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Cesto nakrájame na úzke trojuholníky s rozmermi asi 30 x 15 centimetrov. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne stočíme od najširšej časti smerom k sebe do úhľadného rožteka.
- 8
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol špic croissantu zospodu. Konce croissantov môžeme mierne zatočiť smerom k špicu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme v teple nakysnúť asi polhodinu.
- 9
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút dozlatista.
Tiež croissanty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu