Ovocné koláče
Ovocné koláče

Šatôčky z pľundrového cesta s pudingom a ovocím

cukrárka Petra Hübler
mesačník Varecha, 7. mája 2022
Šatôčky z pľundrového cesta s pudingom a ovocím
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12 ks
porcií
160 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
10 g
90 g
1 ks
250 ml
40 g čerstvé
400 g
Krém:
500 ml
50 g
4 ks
50 g
Na potretie:
1-2 ks
Na dozdobenie:
 čerstvé

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    300 g studeného masla prerežeme na polovicu a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme natenko. Jemným pomúčením predídeme tomu, aby sa maslo lepilo na papier. Dáme stuhnúť do chladničky.

  2. 2

    Medzitým pripravíme 1 kg základného kysnutého cesta z 500 g hladkej múky. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s jedným vajíčkom, do múky prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.

  3. 3

    Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru (100 g), mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

  4. 4

    Cesto vyvaľkáme na šírku maslového plátu a položíme naň tak, aby bol celý prekrytý cestom. Vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra.

  5. 5

    Preložíme tretinu cesta sprava a k nej tretinu cesta zľava. Preložené cesto otočíme o 45 stupňov a opäť vyvaľkáme natenko.

  6. 6

    Pravú stranu preložíme do polovice cesta k nej preložíme ľavú stranu a celé ešte raz preložíme na polovicu. Cesto odložíme na 15 minút do chladničky. Recept na prípravu základného pľundrového cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.

  7. 7

    Cesto otočíme o 45 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Cesto nakrájame na štvorce s rozmerom asi 10 x 10 centimetrov. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a protiľahlé konce preložíme do tvaru šatôčky. V teple necháme nakysnúť asi polhodinu.

  8. 8

    Pečieme v rúre vyhriatej na a 180 °C asi 20 minút dozlatista.

  9. 9

    Pripravíme puding. Väčšiu časť mlieka s cukrom necháme zohrievať vo vodnom kúpeli. V menšej časti mlieka rozmiešame najprv žĺtky a potom aj pudingový prášok. Vlejeme do horúceho mlieka s cukrom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

  10. 10

    Vychladnutým pudingom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou a nastriekame na vychladnuté šatôčky. Ovocie nakrájame a poukladáme na puding.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha