Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 17. decembra 2022
Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to kyslá marináda, hodí sa na údené aj neúdené mäsa, kyslé ryby atď. Podstata je, aby mäso na marinovanie bolo vopred tepelne Zobraziť celý popisJe to kyslá marináda, hodí sa na údené aj neúdené mäsa, kyslé ryby atď. Podstata je, aby mäso na marinovanie bolo vopred tepelne spracované.

5 - 7
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

Na nálev:
7 PL
4 PL
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL (alebo čierne mleté)
1 KL
500 ml
1 KL
Na marinádu:
300 g
500 g
180 g
2 PL (podľa chuti)
500 - 600 g
1 PL (alebo kôpor)
2 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny na nálev povaríme asi sedem minút. Prelejeme cez jemné sitko a necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny na marinádu. Do sklenej väčšej misy nakrájame cibuľu na drobno. Uhorky strúhame na strúhadle s malými okami a očistené jablká zbavené jadier a šupiek strúhame tiež na malých okách.

    Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme ostatné suroviny na marinádu a pripravený nálev, všetko to spolu premiešame.

    Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom zmes naložíme do skla postupne s mäsom. Ja som použil burgundu, je to údené stehno tepelne opracované, ale chcel som ho mať chutnejšie, tak som ho piekol ešte v rúre a vychladnuté nakrájal.

    Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto naložené v marináde som ho nechal v chlade 24 hodín, aby sa chute prepojili.

    Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oplatilo sa čakať, je to potom dobré. Môže sa to jesť s chlebom, alebo uvarenými štuchanými zemiakmi. Do tejto marinády sa dajú použiť aj ryby alebo uvarené biele mäso. Už som robil aj s vareným kuraťom aj s tým je to dobré.

    Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pretože toho bolo dosť tak so zvyšku marinády a údeného som spravil takýto šalát. Pridal som tam hrášok s mrkvou a varené vajcia a zemiaky.

    Základná smotanová marináda na rôzne druhy mäsa (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

chemik
Moc se mi to líbí včetně doporučení k čemu všemu se to hodí. Podle množství surovin odhaduji, že to bude mít i vhodnou hustotu. Vzhledem k obsahu okurek, hořčice a smetany bych to při konzumaci s tím marinovaným masem nazval lahodnou remuládou.
2x kvakac a haji
kvakac
@chemik (17.12.2022 14:15)

Vďaka za koment. Dobré si to vystihol je to ozaj lahodné.
haji
Marináda se mi moc líbí, přímo se nabízí k vyzkoušení. Povedená hozená rukavice, receptík mě hodně láká. Díky za inspiraci!
1x kvakac
kvakac
@haji (19.12.2022 09:55)

Vďaka za koment. Tuto marinádu som chcel prispôsobiť podľa sleďov v smotanovej marináde. Priložím foto. Dosť som sa priblížil chuťou k nej. Skúsil som to, že som do nej dal kyslé ryby aj kuracie mäso uvarené v kyslom náleve. ryby sú dosť drahé, tak napokon som urobil aj údené aj to mi chutilo. Tak som to uložil do dvoch receptov aby som to nezabudol. Mal som to na papieroch, ale tie sa stratia po uprataní a potom čo? Mala rada ak by ti vadila surová cibuľa, tak ju daj na pár sekúnd do vriaceho nálevu, ostane jemnejšia. No ale aj surová cibuľa zjemnie v tej marináde.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia