Záhadné bravčové mäso

Autor receptu: sovka62

Ak chcete silvestrovať, ale viete, že rodina na nový rok bude čakať teplý obed, pripravte deň vopred toto mäsko. I na druhý deň chutí presne rovnako ako čerstvé. Záhadným som ho nazvala preto, že ani skúsení kuchári neuhádli, z akých prísad vznikla tá jedinečná chuť. Ja som ho najprv jedla, až potom som si pýtala recept. Ak by to bolo naopak, asi by som sa do takýchto experimentov nepúšťala, ale výsledok bol naozaj skvelý.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové karé umyjeme a osušíme. Natrieme vrstvou soli a zo všetkých strán opečieme na panvici do červena. Potom aj s výpekom preložíme do tlakového hrnca (ak nemáme predĺžime čas dusenia na 2- 2,5 hod.), panvicu neumývame. Pridáme precedené a opláchnuté šampiňóny, precedenú šťavu z pomarančov, víno a vodu. Tlakový hrniec zavrieme a dusíme 45 minút.
  2. Mäkké mäso vyberieme a necháme stuhnúť. Šťavu zlejeme do panvice, pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtky a maizenu. Zahrejeme do zhustnutia, ale už nevaríme. Nakoniec pridáme worcesterskú omáčku. Stuhnuté mäso pokrájame ostrým nožom na tenké plátky (na 1 porciu podávame 3-4 kúsky). Ak jedlo chceme podávať na druhý deň, necháme ho vcelku a pred podávaním zohrejeme v mikrotenovom vrecku v mikrovlnke, až potom krájame. Šťava z mäsa trochu pripomína sviečkovú, ale je oveľa jemnejšia a chutnejšia.
  3. Podávame s knedľou, najlepšie so žemľovou, ktorú my doma voláme zrazená. Jej chuť sa k tomuto jedlu veľmi hodí, takže pridám aj tento recept.