Foto: ppokia
Myslím že názov je výstižný.Takže už som ich robila moc ale tento je ozaj chuťou na nerozoznanie od klasického.(aspoň mne tak chutí)
príprava
na 250-200 °C
Suroviny
300 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
20 g |
|
1 dc na kvások + cukor |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1 čl (zarovnaná) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3 dcl teplej |
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Z mlieka,cukru a kvasníc si spravíme kvások.Do mixéra si dáme všetky múky a koreniny. Pridáme tekuté suroviny a nakoniec kvások.Vymiesime cesto na polotuhé nie husté a dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy.Navlhčenými rukami potrieme vrch chlebíka a necháme kysnúť 30min.pod utierkou. Počas kysnutia ešte raz potrieme vrch chlebíka teplou vodou.
-
2
Vykysnutý chlebík vložíme do vyhriatej rúry a dáme piecť.El. pec 250°C asi 10-15 min.kým nechytí kôrku potom môžeme otvoriť potrieť teplou vodou a dopekať na 200°C asi 35 min. Ak chcete tmavšiu kôrku nechať dlhšie tak 10 min nie viac.Podľa toho ako komu pečie pec.
-
3
Hotoví chlebík nádherne vonia, nechám troch vychladnúť. Polo teplí nakrájam, syn medzitým zje krajce chlebíka.(a to nemá celiakiu, len mu chutí). Polovičku dám do nikrot. sáčka a do umelej mysky a šup do mrazničky.druhu polku mám tiež v sáčku a umelej myske ale v chladničke.
-
4
Chlebík pred použitím dám do mikrovlnky na 30sek zohriať.S takýmto chlebíkom som si konečne pochutnala na husacom tuku a parikou v oleji mňam :-).Alebo do hriankovača si spravím hrianky.Vydrží veľmi dlho a vždy chutný.
varecha.pravda.sk/recepty/nizkobielkovinovy-chlieb/11004-...
Pridávam do cesta jablkovú vlákninu alebo trstinovú melasu, potom je viac hnedý a podobá sa bežnému chlebu.