X-tý Bezlepkový chlebík
Autor receptu: ppokia
Myslím že názov je výstižný.Takže už som ich robila moc ale tento je ozaj chuťou na
nerozoznanie od klasického.(aspoň mne tak chutí)
30 minút príprava |
35-45 minút na 250-200 °C |
Postup
- Z mlieka,cukru a kvasníc si spravíme kvások.Do mixéra si dáme všetky múky a koreniny. Pridáme tekuté suroviny a nakoniec kvások.Vymiesime cesto na polotuhé nie husté a dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy.Navlhčenými rukami potrieme vrch chlebíka a necháme kysnúť 30min.pod utierkou. Počas kysnutia ešte raz potrieme vrch chlebíka teplou vodou.
- Vykysnutý chlebík vložíme do vyhriatej rúry a dáme piecť.El. pec 250°C asi 10-15 min.kým nechytí kôrku potom môžeme otvoriť potrieť teplou vodou a dopekať na 200°C asi 35 min. Ak chcete tmavšiu kôrku nechať dlhšie tak 10 min nie viac.Podľa toho ako komu pečie pec.
- Hotoví chlebík nádherne vonia, nechám troch vychladnúť. Polo teplí nakrájam, syn medzitým zje krajce chlebíka.(a to nemá celiakiu, len mu chutí). Polovičku dám do nikrot. sáčka a do umelej mysky a šup do mrazničky.druhu polku mám tiež v sáčku a umelej myske ale v chladničke.
- Chlebík pred použitím dám do mikrovlnky na 30sek zohriať.S takýmto chlebíkom som si konečne pochutnala na husacom tuku a parikou v oleji mňam :-).Alebo do hriankovača si spravím hrianky.Vydrží veľmi dlho a vždy chutný.