Vývar s kosťami z pečenej morky fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. decembra 2016
Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept)
Foto: sracz

Turkey Stock from Health Wire, pod týmto názvom som rcp na tento vývar prevzal z informačného systému asociácie lekárov. Na linke zdravia (Health Wire), kardiológovia, gastroenterológovia i výskumníci z oblasti zdravej výživy svojim členom predstavujú všetko, čo pomáha aj štíhlej línii. Aj ja som „žasol“ nad zvláštnou kombináciou kostí, zeleniny, octu, ďumbiera a kurkumy (turmericku). Niekde som čítal, že mnoho „profišportovcov“ si stratu „fyzičky“ doplňuje i týmto chutným vývarovým „dopingom“.

6-8
porcií
33 minút
príprava
180-210 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000 - 1 200 g
1 ks
4 ks
4 ks
4 ks
2 ks
3 PL
3 - 4 PL
1 ks
2 - 3 ks
1 ks
3 - 4 ks
4 - 6 strúčikov
1 PL (turmerick)
2 PL (zázvor)
2 guličky
3 - 4 ks
1 - 2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    kosti z pečenej morky, v pôvodnom rcp sú uvedené iba ony, som zalial studenou vodou, pridal ku nim 2 zajačie hrude (hrudné koše), surové krídlo a po 4 ks krkov, sŕdc a „zuziek“ z moriek a dal variť. Než sa „kosťo mäsová“ zostava dostala do varu, očistil som si pripravenú zeleninu. Viac ako ¼ storočia späť, som sa v českých Tepliciach, pod vedením MUDr. Broža, podriadil „zhadzovania kg“ mäso_diétou 8A, ktorá ma presvedčila, že mäso, aj keď konzumované 6 razy denne v priebehu 3 týždňov, nikomu neublíži. Pozor však! Žiadne prílohy, chlieb ani cestoviny, zo zeleniny iba kyslá kapusta a z ovocia iba citrón. Pri spoločenských akciách bol povolený ½ liter „strick“ bieleho vína, rizlingu, so sódou. Ja som ho však s vďakou odmietal, lebo rizling, aj keď značkový, nemusím, neznášam, lebo mi „prepitujem, kruci pysk a krivi papuľu“!

    Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z povrchu polievky som pozbieral penu a k mäsu s kosťami priložil veľkú cibuľu (mal som len červenú, ale inak tam patrí žltá), dve väčšie karotky, kúsky stredného zeleru, aj stonkového, 6 celých strúčikov cesnaku a jalapeño papričku

    Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po zelenine nasledovali 3 PL kokosového oleja, 4 PL octu z jablkového muštu (Apple Cider Vinegar); PL mletej kurkumy (turmerick_u), 3 bobkové listy a po 2 PL; čerstvo nastrúhaného ďumbiera (zázvoru) a guličiek celého čierneho korenia; budúcu polievku som priviedol do varu, teplotu znížil na minimum t. j. „režim buľkokotanie“ a pomaly varil asi 180´, kedy sa už z krkov a krídla morky ľahko oddeľovalo mäso,

    Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som povyberal, polievku precedil a ešte horúcu

    Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    servíroval s pokrájanou zeleninou a pooberanými kúskami mäsa; soľ si už každý pridal do taniera podľa vlastnej chuti, snažili sme sa však jej množstvo minimalizovať! Veľmi nám chutila, na vlastnej „koži“ sme si overili jej účinky, zatiaľ na tráviacom trakte. Vďaka aj kurkume, je osviežujúca a posilňujúca. Kurkuma (Curcuma longa), predávaná v prášku aj pod názvom turmeric alebo tumeric sa používa aj ako farbivo do potravín, napr. bezvaječných cestovín, polievok, ryže na dosiahnutie žltej farby. Výskum zistil, že významne podporuje mozgové kognitívne funkcie aj u ľudí „tretieho veku“! https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkuma

    Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Veľa ingrediencií,asi všetko nepozháňam.A nepotrebujem ani si doplniť stratu fyzičky.Ale vyzerá tak chutne,že si ju ukladám do KK a keďže pomáha k štíhlej línii,máš aj 5*.Skočila by som na ochutnávku :-))).
Příteli vzdálený za velkou louží. Dobrou a pěknou polévečku jsi navařil a já si jí uložím. Jen ne kvůli štíhlé linii. Upřímně řečeno se teď po zkušenostech které mám jakéhokoliv hubnutí přímo děsím a jsem štěstím be sebe, že zase něco jde nahoru. Ale polévky mám moc rád a určitě vyzkouším a srdečně Vás všechny oba zdravíme.

Pridaj komentár k receptu: