Vývar s kosťami z pečenej morky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Turkey Stock from Health Wire, pod týmto názvom som rcp na tento vývar prevzal z informačného systému asociácie lekárov. Na linke zdravia (Health Wire), kardiológovia, gastroenterológovia i výskumníci z oblasti zdravej výživy svojim členom predstavujú všetko, čo pomáha aj štíhlej línii. Aj ja som „žasol“ nad zvláštnou kombináciou kostí, zeleniny, octu, ďumbiera a kurkumy (turmericku). Niekde som čítal, že mnoho „profišportovcov“ si stratu „fyzičky“ doplňuje i týmto chutným vývarovým „dopingom“.

6-8
porcií
33 minút
príprava
180-210 minút
tepelná úprava

Postup

  1. kosti z pečenej morky, v pôvodnom rcp sú uvedené iba ony, som zalial studenou vodou, pridal ku nim 2 zajačie hrude (hrudné koše), surové krídlo a po 4 ks krkov, sŕdc a „zuziek“ z moriek a dal variť. Než sa „kosťo mäsová“ zostava dostala do varu, očistil som si pripravenú zeleninu. Viac ako ¼ storočia späť, som sa v českých Tepliciach, pod vedením MUDr. Broža, podriadil „zhadzovania kg“ mäso_diétou 8A, ktorá ma presvedčila, že mäso, aj keď konzumované 6 razy denne v priebehu 3 týždňov, nikomu neublíži. Pozor však! Žiadne prílohy, chlieb ani cestoviny, zo zeleniny iba kyslá kapusta a z ovocia iba citrón. Pri spoločenských akciách bol povolený ½ liter „strick“ bieleho vína, rizlingu, so sódou. Ja som ho však s vďakou odmietal, lebo rizling, aj keď značkový, nemusím, neznášam, lebo mi „prepitujem, kruci pysk a krivi papuľu“!
  2. z povrchu polievky som pozbieral penu a k mäsu s kosťami priložil veľkú cibuľu (mal som len červenú, ale inak tam patrí žltá), dve väčšie karotky, kúsky stredného zeleru, aj stonkového, 6 celých strúčikov cesnaku a jalapeño papričku
  3. po zelenine nasledovali 3 PL kokosového oleja, 4 PL octu z jablkového muštu (Apple Cider Vinegar); PL mletej kurkumy (turmerick_u), 3 bobkové listy a po 2 PL; čerstvo nastrúhaného ďumbiera (zázvoru) a guličiek celého čierneho korenia; budúcu polievku som priviedol do varu, teplotu znížil na minimum t. j. „režim buľkokotanie“ a pomaly varil asi 180´, kedy sa už z krkov a krídla morky ľahko oddeľovalo mäso,
  4. ktoré som povyberal, polievku precedil a ešte horúcu
  5. servíroval s pokrájanou zeleninou a pooberanými kúskami mäsa; soľ si už každý pridal do taniera podľa vlastnej chuti, snažili sme sa však jej množstvo minimalizovať! Veľmi nám chutila, na vlastnej „koži“ sme si overili jej účinky, zatiaľ na tráviacom trakte. Vďaka aj kurkume, je osviežujúca a posilňujúca. Kurkuma (Curcuma longa), predávaná v prášku aj pod názvom turmeric alebo tumeric sa používa aj ako farbivo do potravín, napr. bezvaječných cestovín, polievok, ryže na dosiahnutie žltej farby. Výskum zistil, že významne podporuje mozgové kognitívne funkcie aj u ľudí „tretieho veku“! https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkuma