Vysmážaný pečeňovec dubový fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 21. septembra 2013
Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept)
Foto: gordonko

...ešte včera mne neznámá huba dnes naplnila moje brucho ....chutila

60 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 na obalenie
 na vyprážanie
Príloha:




Postup

  1. 1

    ... takto vyzerá ,, PEČEŇOVEC DUBOVÝ ,, , jako na potvoru som nemal foťák pri sebe aby som ho odfotil priamo na strome

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    povrch je mazglavý, ale vrchná ,,koža ,, sa dá stiahnúť ,,,potom je to už OK ..... to žlté v pozadi je spodná časť pečeňovca dubového

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nakrájal som ho na cm plátky

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...tie som potom dal povariť na 10 minut do vody , po 10 minutách som ich zlial cez sitko a nechal vychladnúť

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .... pripravíme si trojobal , mlieko z vajcom

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podla rady som pridal aj trochu mletého korenia a osolil

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vychladnuté plátky pečeňovca dubového posolíme

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... obalíme v hladkej múke

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    namočíme do vajíčka

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    obalíme v strúhanke

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravené na vysmážanie

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    .... dozlatova osmahneme z oboch strán

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    hotové preložíme na servítku aby ,,vypila,, prebytočný tuk

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    pobával som sám sebe zo zemiakovým piré ....unás huby jem iba ja

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    .... tak DOBRÚ CHUŤ

    Vysmážaný pečeňovec dubový (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

helica
@gordonko , ja som teda hubárka celkom dobrá, no ten Tvoj pečeňovec by si asi do mňa nedostal. Dúfam, že je jedlý!?... :)
luss44
ukázala som fotky Tvojho receptu mužovi - vášnivému hubárovi, a vraj my už máme tento hríb nasušený z minulotýždňového zberu, že po nakrájaní vyzerá ako hovädzí jazyk... ani som nevedela že také čudo našiel... ale vysmažená vyzerá chutne
gordonko
@helica ... je víborný , možno ešte lepší ako bedla ja som to jedol dnes 1 x ale je to mňamka naozaj
gordonko
@luss44 nasušený ????? to ma zaujímá , vieš mi otom napísať viac ????? ... čo sa týka použitia sušeného ,lebo aj premňa je to čosi nové
radost
@gordonko
tak si mi chýbal-ked si sa stratil...ešteže si sa ku nám vrátil...
moji chlapi si práve na masti klobúky bedlí smažia-len tak-holé-posolia-položia na chlieb-a mľaskajú od rozkoše..
totok sme ešte nikdy nebrali..nehľadali..nejedli...ale...ked píšeš -že tak skvostne je jedlý-možno sa raz uloviť podarí...
zatiaľ ho idem hľadať v múdrych knižkách-čo mi o ňom poklebetia...
luss44
@gordonko , muž to nakrájal na tenšie plátky - tenšie ako iné hríby a usušil v elektrickej sušičke, kde bežne sušíme huby aj ovocie, skončil v keramickom pohári s ostatnými usušenými hubami. Muž ho pozná, ale teraz ho našiel po dlhom čase.
anika62
pecenovec je jedly a vyborny ja varievam z neho gulas pridavam aj mäso ----delikatesa mnam
gordonko
@luss44 ĎAKUJEM ...takže použití asi ako všetky ostatné sušené huby
@anika62 čítal som recept aj na guláš , ten spravim nabudúce , dnes som ho zle nakrájal , čítal a chcel som spraviť recept, kde je pečeňovec dubový zabalený v plátku šumky a platku syra a potom trojobal a vysmažený ............
gordonko
@RADOST naše , dievča zlaté
už ma na vareche zasa máte
len aby bolo zčoho variť
lebo je všetko iba na ri....
boise
Aaach a dnes som sa vrátila z hubačky a takmer s prázdnymi rukami. Už viem kde je problém, hľadám huby v tráve a oni koťuhy rastú na stromoch! (Prečo mi toto rodičia nikdy nepovedali? Mohli sme sa vyhnúť toľkým prázdnym košíkom...)
boise
@gordonko ďakujem, veru už mám nadpolovičnú väčšinu, prehupnutá cez 30 :D ;) takže najvyšší čas na prvý kontakt :) Ďakujem, pohľadám, naštudujem a po novo kukám v lese už aj po stromoch :)
tetuska
včera sme mali vyprážané bedle a muchotrávku červenkastú... výborné, ani maso nám netreba, tak sme sa oblizovali...
venusa
Prvy krat pocujem o tejto hube. Tiez som nasla, davnejsie, no bledsie a podobne, no podla knihy som ju k nicomu neprirovnala. A muchotravku som uz varila, no ked si domaci pozreli, co je to za huba, odrazu im bolo mdlo a potili sa :)) Ty to mas pekne jedle.
gordonko
@tetuska ...tomu verým , aj ja som sa obzeral po muchotrávke červenkastej - ,,godola,, ale nenašiel som ani ,,FŇ,, ... začiatkom leta som ich ale nosil domou a poradili mi urobiť čisto znich praženicu .....skús neolutuješ je víborná jemná...lahoda
gordonko
@venusa ako som už spomenul tiež som ju nepoznal ,ale potom čo som ju doniesol domou som popozeral na googli aj inde recepty sa mi pozdávala .... včerajší obed bol dobrý ,tak možno som si mal nechať aj tu druhú čo som našiel ( daroval som ju ) ...dnes by bol gulášik
luss44
tak mužíček šiel na hríby hneď ráno, keď by opäť našiel tento pečeňovec, vypražím ho podľa tohto rcp
torticka
a čo sa stane, keď ten vrch nedáme dole? Nám ho včera doniesli. Je strašne prenikavou voňou. Nakrájali sme ho a dali do mrazničky, ale neolúpali.
gordonko
@torticka ... no nič sa nestane , ja osobne som dostal radu stiahnúť ,tak som stiahol ....ale čítal som recept kde to nestiahli.... to je ako z maslákom , tiež by sa mal vrch šúpať dole ,ale každý si robí po svojom ani ja vždy nestahujem .... dnes som doniesol 5 kúskou pečeňovca dubového,tak zajtra ,,gulášujem,,
zinnajdha
dá sa použiť rôzne - ako iné huby, chutí nám aj v octe naložený. Kožu sme nikdy nesťahovali. Pripúšťam, že by to bolo vhodné, ale iba u starších plodníc.
zinnajdha
muchotrávku červenkastú v Čechách volajú aj "masák". Zvykne byť taká plná a tvrdá ako kvalitný dubák. Je výborná vyprážaná, alebo len potretá popučeným cesnakom so soľou a na oleji osmahnutá. Vraj musí byť tepelne upravená, čo u niektorých húb nie je podmienka jediteľnosti,. Napr. plávka trávovozelená, alebo plávka olivovohnedá chutia za surova ako lieskový oriešok. Výborná je aj surová pečiarka. Samozrejme iba mladé huby. Ja ich rada koštujem hneď po zbere (som už dlhšie v starobnom dôchodku).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia