Makovo-tvarohový koláč
Makovo-tvarohový koláč

Vynikajúci frgál s medom

delight - fotkadelight, 3. júna 2018
Vynikajúci frgál s medom
Foto: Delight

Viac plnky ako cesta? Áno, presne o tom je frgál!

Suroviny

Cesto:
120 g
120 g
150 ml
2 ks
30 g
2 PL
1/2 bal.
štipka
Tvarohová plnka:
250 g
2 ks
Maková plnka:
200 g (mletý)
100 ml
Ovocná plnka:
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cesto. Z horeuvedených surovín nám vyjdú 2 frgále. Preosejeme múky a všetko spolu vymiešame. Necháme kysnúť približne 1,5 hodiny na teplom mieste.

  2. 2

    Pokiaľ kysne cesto, pripravíme si plnky. Maková plnka: Mlieko s medom privedieme do varu. Vmiešame mletý mak. Minútku premiešavame a necháme vychladnúť. Ovocná plnka: Šťavu z kompótu precedíme, hrušky premiestnime do hrnca, dochutíme medom a privedieme do varu. Varíme do zhustnutia. Plnku necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: Tvaroh vymixujeme s bielkami a dochutíme medom.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Obidve časti vyvaľkáme do kruhu a postupne nanášame plnky. Fantázii sa medze nekladú :-) Dozdobiť môžeme hrozienkami, orieškami a podobne. (frgál sa zvykne posypať aj posýpkou - ja som sa však rozhodla, že ho spravím bez nej)

  4. 4

    Frgál dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Keď začnú konce krásne ružovieť (po cca 25 min.), vyberieme z rúry a potrieme ich rozpusteným maslom.

  5. 5

    Mňam! Dobrú chuť

    Vynikajúci frgál s medom - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
nielen krásne foto, ale aj chuť musí byť výborná... pre mňa ten z hruškovou náplňou :)
kvakac
Tiež podobné robíme, len miesto hrušiek dávame orechy a voláme ho štedrak a robi sa na vianoce. Aj týmto ovocím musí byť moc dobrý, hrušky mám rád. Určite vyskúšam. Je to dobrý nápad.
kvakac
Tak som sa zahľadel do koláča a mľaskám nad ním až so do slovesa dal y( robí). Keby to videla učka, tak by dostala infarkt zo mňa. Nebude z vlka slanina.
tiginko
nádhera! My tieto koláče milujeme nadovšetko, nech sú to frgále, Chodské alebo Domažlické koláče. Sú jednoducho naj. Frgále s hruškovým lekvárom predsa len majú niečo naviac...
delight
@Kvakac (3.6.2018 18:09)
kombinácia s hruškami je naozaj výborná. Nabudúce ho vyskúšam aj s ríbezlami alebo slivkami :-)
delight
@Haji (3.6.2018 19:42)

presne o tom je! :-) odporúčam upiecť, ak máte radi viac plnky ako cesta
1x haji
delight
@Pilcik (4.6.2018 17:28)

ďakujem, potešili ste ma. najlepšie na tom koláči je, že si ho každý dotvorí podľa vlastnej fantázie :-)
capko
To hej, ale mám dilemu nebude malý pre mňa. Keď by som sa do neho pustil, tak moc neostane.