Vynikajúci frgál s medom

Foto: Delight
Viac plnky ako cesta? Áno, presne o tom je frgál!
Suroviny
| Cesto: | |
| 120 g |
|
| 120 g |
|
| 150 ml |
|
| 2 ks |
|
| 30 g |
|
| 2 PL |
|
| 1/2 bal. |
|
| štipka |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 250 g |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| Maková plnka: | |
| 200 g (mletý) |
|
| 100 ml |
|
|
|
|
| Ovocná plnka: | |
|
|
|
|
|
|
| Na potretie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme cesto. Z horeuvedených surovín nám vyjdú 2 frgále. Preosejeme múky a všetko spolu vymiešame. Necháme kysnúť približne 1,5 hodiny na teplom mieste.
- 2
Pokiaľ kysne cesto, pripravíme si plnky. Maková plnka: Mlieko s medom privedieme do varu. Vmiešame mletý mak. Minútku premiešavame a necháme vychladnúť. Ovocná plnka: Šťavu z kompótu precedíme, hrušky premiestnime do hrnca, dochutíme medom a privedieme do varu. Varíme do zhustnutia. Plnku necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: Tvaroh vymixujeme s bielkami a dochutíme medom.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Obidve časti vyvaľkáme do kruhu a postupne nanášame plnky. Fantázii sa medze nekladú :-) Dozdobiť môžeme hrozienkami, orieškami a podobne. (frgál sa zvykne posypať aj posýpkou - ja som sa však rozhodla, že ho spravím bez nej)
- 4
Frgál dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Keď začnú konce krásne ružovieť (po cca 25 min.), vyberieme z rúry a potrieme ich rozpusteným maslom.
- 5
Mňam! Dobrú chuť
Tiež makovo-tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Ďakujem za pozitívny komentár :-)
kombinácia s hruškami je naozaj výborná. Nabudúce ho vyskúšam aj s ríbezlami alebo slivkami :-)
presne o tom je! :-) odporúčam upiecť, ak máte radi viac plnky ako cesta
ďakujem, potešili ste ma. najlepšie na tom koláči je, že si ho každý dotvorí podľa vlastnej fantázie :-)