Makovo-tvarohový koláč
Vynikajúci frgál s medom
Autor receptu: delight
Viac plnky ako cesta? Áno, presne o tom je frgál!
Postup
- Najskôr si pripravíme cesto. Z horeuvedených surovín nám vyjdú 2 frgále.
Preosejeme múky a všetko spolu vymiešame. Necháme kysnúť približne 1,5 hodiny na teplom mieste.
- Pokiaľ kysne cesto, pripravíme si plnky.
Maková plnka: Mlieko s medom privedieme do varu. Vmiešame mletý mak. Minútku premiešavame a necháme vychladnúť.
Ovocná plnka: Šťavu z kompótu precedíme, hrušky premiestnime do hrnca, dochutíme medom a privedieme do varu. Varíme do zhustnutia. Plnku necháme vychladnúť.
Tvarohová plnka: Tvaroh vymixujeme s bielkami a dochutíme medom.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Obidve časti vyvaľkáme do kruhu a postupne nanášame plnky. Fantázii sa medze nekladú :-) Dozdobiť môžeme hrozienkami, orieškami a podobne.
(frgál sa zvykne posypať aj posýpkou - ja som sa však rozhodla, že ho spravím bez nej)
- Frgál dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
Keď začnú konce krásne ružovieť (po cca 25 min.), vyberieme z rúry a potrieme ich rozpusteným maslom.
- Mňam!
Dobrú chuť