Makovo-tvarohový koláč

Vynikajúci frgál s medom

Autor receptu: delight

Viac plnky ako cesta? Áno, presne o tom je frgál!

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme cesto. Z horeuvedených surovín nám vyjdú 2 frgále. Preosejeme múky a všetko spolu vymiešame. Necháme kysnúť približne 1,5 hodiny na teplom mieste.
  2. Pokiaľ kysne cesto, pripravíme si plnky. Maková plnka: Mlieko s medom privedieme do varu. Vmiešame mletý mak. Minútku premiešavame a necháme vychladnúť. Ovocná plnka: Šťavu z kompótu precedíme, hrušky premiestnime do hrnca, dochutíme medom a privedieme do varu. Varíme do zhustnutia. Plnku necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: Tvaroh vymixujeme s bielkami a dochutíme medom.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Obidve časti vyvaľkáme do kruhu a postupne nanášame plnky. Fantázii sa medze nekladú :-) Dozdobiť môžeme hrozienkami, orieškami a podobne. (frgál sa zvykne posypať aj posýpkou - ja som sa však rozhodla, že ho spravím bez nej)
  4. Frgál dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Keď začnú konce krásne ružovieť (po cca 25 min.), vyberieme z rúry a potrieme ich rozpusteným maslom.
  5. Mňam! Dobrú chuť