Makovo-tvarohový koláč s posýpkou fotorecept
Koláč typu - viac plnky, ako cesta.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 90 g |
|
| 40 g |
|
| 2 ks |
|
| 140 g |
|
|
|
|
| štipka |
|
| 1/2 dcl |
|
| Maková plnka: | |
| 150 g mletý |
|
| 80 g |
|
| 2 dcl |
|
| 2 PL |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 500 g |
|
| 80 g |
|
| 3 ks |
|
| 1 ks |
|
| (namočené v rume) |
|
| Posýpka: | |
| 40 g |
|
| 50 g |
|
| 50 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Maslo krátko prešľaháme s cukrom, žĺtkami, rumom, postrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Postupne pridávame múku a vymiešame len aby sa suroviny spojili. Cesto odložíme do chladničky na minimálne hodinu (ideálne celú noc).
- 2
Maková plnka: Mlieko necháme v hrnci prevrieť a následne doňho pridáme mletý mak a rozmiešame. Pridáme cukor a lekvár. Necháme vychladnúť.
- 3
Tvarohová plnka: Tvaroh rozmixujeme s cukrom a žĺtkom. Jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a hrozienka namočené v rume.
- 4
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme do okrúhlej formy. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a prenesieme vyvaľkané cesto, ktoré popicháme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nejaký druh strukoviny, na zaťaženie cesta. Cesto dáme piecť na cca 15 minút. Cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí potrieme hojne lekvárom.
- 5
Na lekvár následne dáme makovú a tvarohovú plnku. Vrch koláča posypeme posýpkou, ktorú pripravíme ručným vymiešaním zo všetkých surovín na posýpku.
- 6
Koláč dáme piecť na cca 40 minút na 180 stupňov. Po upečení necháme poriadne vychladnúť (ak to vydržíte), následne rozkrájame a rozplývame sa nad úžasnou chuťou! :-)
- 7
Dobrú chuť, priatelia...
Tiež makovo-tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









navyše je veľmi šťavnatý :-)
vyskúšajte a dajte mi vedieť :-)