Makovo-tvarohový koláč s posýpkou fotorecept
Foto: delight
Koláč typu - viac plnky, ako cesta.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
90 g |
|
40 g |
|
2 ks |
|
140 g |
|
|
|
štipka |
|
1/2 dcl |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
80 g |
|
2 dcl |
|
2 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
80 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
(namočené v rume) |
|
Posýpka: | |
40 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Maslo krátko prešľaháme s cukrom, žĺtkami, rumom, postrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Postupne pridávame múku a vymiešame len aby sa suroviny spojili. Cesto odložíme do chladničky na minimálne hodinu (ideálne celú noc).
- 2
Maková plnka: Mlieko necháme v hrnci prevrieť a následne doňho pridáme mletý mak a rozmiešame. Pridáme cukor a lekvár. Necháme vychladnúť.
- 3
Tvarohová plnka: Tvaroh rozmixujeme s cukrom a žĺtkom. Jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a hrozienka namočené v rume.
- 4
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme do okrúhlej formy. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a prenesieme vyvaľkané cesto, ktoré popicháme vidličkou. Na cesto položíme papier na pečenie a nejaký druh strukoviny, na zaťaženie cesta. Cesto dáme piecť na cca 15 minút. Cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí potrieme hojne lekvárom.
- 5
Na lekvár následne dáme makovú a tvarohovú plnku. Vrch koláča posypeme posýpkou, ktorú pripravíme ručným vymiešaním zo všetkých surovín na posýpku.
- 6
Koláč dáme piecť na cca 40 minút na 180 stupňov. Po upečení necháme poriadne vychladnúť (ak to vydržíte), následne rozkrájame a rozplývame sa nad úžasnou chuťou! :-)
- 7
Dobrú chuť, priatelia...
Tiež makovo-tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
navyše je veľmi šťavnatý :-)
vyskúšajte a dajte mi vedieť :-)